«Πονοκέφαλος» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις καθυστερήσεις του εμβολίου της Pfizer

Εξηγήσεις από την εταιρεία Pfizer θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις νέες καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων κατά τις Covid-19 προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Pfizer και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση των αποστολών την εβδομάδα που διανύουμε.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο προγραμματισμός των εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ευρώπη πηγαίνει πίσω, προκαλώντας πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα σε όλα τα κράτη έχουν διαπιστωθεί καθυστερήσεις στις παραδόσεων των δόσεων του εμβολίου της Pfizer, με μειωμένες παραδόσεις κατά 30% – 40%.

Χώρες όπως η Ιταλία, η Πολωνία αλλά και η Γαλλία εξετάζουν το ενδεχόμενο κυρώσεων στις εταιρείες Pfizer και BioNTech για τις καθυστερήσεις, ενώ και οι Βρυξέλλες εντείνουν τις πιέσεις στις φαρμακευτικές να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους.

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων προειδοποιεί τα κράτη να λάβουν πρόσθετα μέτρα καθώς αναμένονται πολλαπλές μεταλλάξεις του ιού, προκαλώντας  μεγαλύτερη ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.