Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα από τον κόσμο του Χ.Α και των Αγορών (22/7)

ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι αυτές που αποτυπώνουν τον κίνδυνο της χώρας και όχι οι μετοχές που βρίσκονται στα χέρια “επενδυτών” (sic) που συνήθως δεν ξέρουν που πατούν και που βρίσκονται.

 • Τρομολαγνεία στο μάξιμουμ από σεσημασμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν την τρίχα τριχιά στην 1η ευκαιρία που τους παρουσιάζεται. Με τα προβατάκια να βελάζουν.

Και ως συνήθως να εκπέμπουν τον ήχο των κουδουνιών με τα οποία τα έχουν εφοδιάσει, για να υπακούν στα κελεύσματα των σαλτιμπάγκων.

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ: Αν ποτέ συμβεί το… απευκταίο, τότε πρώτα από όλα κινδυνεύουν τα μετρητά στους τραπεζικούς λογαριασμούς. 

ΤΑΜΠΛΟ: 

 • ΣΕ ΚΑΤΙ τέτοιες συνεδριάσεις μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά. Και κυρίως ποιές μετοχές έχουν καρύδια.


ΣΤΟ ΚΑΣΙΔΗ το κεφάλι οι υπολογισμοί των τιμών κλεισίματος χθες σε αρκετές μετοχές. Ούτε αυτό δεν μπορούν – βλέπετε – να διευθετήσουν οι αρμόδιοι του Χ.Α.

 • ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ, ποια εικόνα θα εμφάνιζε το ελληνικό χρηματιστήριο αν το διοικούσαν πραγματικοί επαγγελματίες, γνώστες και εραστές της μετοχικής ιδέας. Αντί αυτών τι έχουμε; Δημόσιους υπάλληλους σε νοοτροπία, μη τυχόν και χαλάσει η ζαχαρένια τους, μη τυχόν και γίνουν δυσάρεστοι στους εντολείς τους.
 • ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ανθρώπους στις σωστές θέσεις θα διαπραγματευόντουσαν στο Χ.Α τουλάχιστον 200 υγιείς εταιρείες, ενώ θα υπήρχε συνωστισμός για την είσοδο περισσοτέρων. Οι ενεργοί επενδυτές θα ήταν τουλάχιστον 100 χιλιάδες ενεργοί, στη χειρότερη των περιπτώσεων. Η δε ψυχολογία της αγοράς και κατ’ επέκταση της Οικονομίας θα ήταν απείρως καλύτερη.
 • ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, όλα τα σαπάκια θα άνοιγαν μία φορά το 5ήμερο με auctions, αποτελώντας μία ξεχωριστή Ενότητα. Και με σαφή προειδοποίηση αποβολής τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όχι πάντως μεγαλύτερο της τριετίας.
 • ΓΙΑ ΝΑ αποχωρούσε μία εταιρεία από το ταμπλό οικειοθελώς και όχι γιατί δεν θα πληρούσε τους όρους διαπραγμάτευσης στο Χ.Α θα έπρεπε να καταβάλει στους μικροεπενδυτές μετόχους της τουλάχιστον την Λογιστική Αξία τους, χωρίς πολλά φρου φρου κι αρώματα και τις γραφικές παρλαπίπες των “νομοπαρασκευαστικών” επιτροπών.
 • ΔΕΝ ΘΑ είχε ξεφτυλιστεί η ελληνική αγορά και δεν θα εμφάνιζε εικόνα ερειπίου γιατί αυτά τα άτομα θα είχαν πετάξει εδώ και έτη πολλά τις τράπεζες σε επιτήρηση και δεν θα επέτρεπαν επ’ουδενί την συμμετοχή τους στους Δείκτες, που θέλουμε δεν θέλουμε αποτελούν την προς τα έξωθεν καλή μαρτυρία, τον καθρέπτη της πραγματικής εικόνας μίας αγοράς.
 • ΞΕΡΟΥΜΕ πολύ καλά τι γράφουμε και δεν έχουμε αμφιβολίες γι αυτά. Έχουμε μιλήσει με όλους σχεδόν τους αποδεδειγμένα επιφανείς οικονομικούς παράγοντες και γνωρίζουμε άριστα τις δικές τους απόψεις. Αλλά στο Ελλαδιστάν, τα ελεύθερα, τα άριστα και μη υποταγμένα μυαλά είναι persona non grata!

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Για άλλη μια φορά η ρηχότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έδωσε στη χθεσινή συνεδρίαση τον έλεγχο της ημερήσιας διακύμανσης στα “τρεμάμενα χέρια” και στους “σκιώδεις”  άνευ μακρόπνοου βάθους θιασώτες επενδυτές θεσμικούς και μη αποδεικνύοντας εμπράκτως  εν μέσω μιας πιθανά κατευθυνόμενης είδησης πώς να αφήσουν τις βούρτσες για να πιάσουν τις ….

 • Χαρακτηριστικό είναι το πολυμελές χθεσινό intraday διάγραμμα με τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ελλάδος, της Τουρκίας και της Γερμανίας.

Στον μεν Γενικό Δείκτη το αρχικό δικαιολογημένο πάρτι της ευρωπαϊκής συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετατράπηκε με την ανακοίνωση της Τουρκικής Navtex σε σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου οδηγώντας τον δείκτη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από το +1,22% στο -3,3%.

 • Την ίδια ώρα το Τουρκικό Χρηματιστήριο βρισκόταν σε συγχρονισμό με τη χαρά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων παρά το γεγονός ότι η χώρα τους δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ από την προαναφερόμενη συμφωνία σε αντίθεση με τη δικιά μας όπου θα εισρεύσουν για πρώτη φορά στην ιστορία της πάνω από 70 αναπτυξιακά δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

πιν

Όσο δε για το επίμαχο γεγονός, που μας οδήγησε σε άτακτη κατηφορική φυγή στον αντίστοιχο τουρκικό δείκτη Borsa Istanbul 100… χαμπαρούμ γιόκ.  Το μόνο που τον οδήγησε χαμηλότερα ήταν το φυσιολογικό  pullback του γερμανικού δείκτη DAX 30.

 • Πραγματικά τι δεν κατάλαβε το ταμπλό από το μέγεθος του πακτωλού των χρημάτων και τους  νέους ορίζοντες που ανοίγονται για τη χώρα μας στην επόμενη 7ετία καταδικάζοντάς τη στη κυριολεξία να περάσει από την ύφεση, στην ανάκαμψη και από εκεί στην ανάπτυξη.

Αριθµοδείκτης Ρευστότητας:

 Ο αριθµοδείκτης ρευστότητας χρησιµοποιείται για να προσδιοριστεί αν µια επιχείρηση έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται στις βραχυπρόθεσµες υποχρεώσεις της. Αυτός είναι ένας δείκτης που συγκρίνει τα ρευστοποιήσιµα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας (το κυκλοφορούν ενεργητικό) µε τις βραχυπρόθεσµες υποχρεώσεις (πληρωµές χρεών προς τρίτους) της εταιρείας.

 Στο κυκλοφορούν ενεργητικό περιλαµβάνονται τα διαθέσιµα (µετρητά, αµέσως ρευστοποιήσιµα χρεόγραφα), οι απαιτήσεις από τους πελάτες και τα αποθέµατα προϊόντων.ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ:

ΔΕΗ – ΕΚΘΕΣΗ: Η Euroxx ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής της, θέτοντας τιμή στόχο τα 5,5 ευρώ, δίνοντας σύσταση overweight. Κάνει λόγο για «εν εξελίξει turnaround story», σημειώνοντας πως οι «ανώμαλοι δρόμοι» φαίνεται πως έχουν ξεπεραστεί.

No comment: Ειλικρινά η χθεσινή συνεδρίαση είναι μια από αυτές που λες «Νο Comment!!! Πραγματικά no comment. Και τι άλλο μπορεί να πει κανείς όταν βλέπει τις τραπεζικές μετοχές να πηγαίνουνε από το +6,5%, στο -6,5% και το Χ.Α. από το +2,5% στο -3,5%, κλείνοντας τελικά στο -2,28%…..  Μεταξύ σοβαρού και αστείου, αυτά μόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο τα βλέπει κανείς, τουλάχιστον τόσο συχνά.

Πάλι τα ίδια: Και κάπως έτσι και με το ΓΔ να κλείνει χθες στις 638,27 μονάδες, -2,28%, το ζητούμενο καθίσταται και πάλι, μια επιστροφή του ΓΔ υψηλότερα των 630 – 640 μονάδων, αφού εκ νέου απώλεια τους και σταθεροποίηση του ΓΔ χαμηλότερα των 630 μονάδων κρύβει μεγάλους κινδύνους για έναν νέο κύκλο αίματος στο Χ.Α., με κίνδυνο πτώσης προς αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη και χαμηλότερα των 600 μονάδων….

 • Ελληνοτουρκικά: Τώρα τι έχουμε να σας πούμε για τα ελληνοτουρκικά και τις επιπτώσεις στο Χ.Α., σε σχέση φυσικά και με αυτά που έγιναν χθες. Αυτό που σας έχουμε πει και άλλες φορές για τα one – off γεγονότα. Πως πρώτα αυτά συμβαίνουν και μετά τα αξιολογείς!!! Και αυτό γιατί συνήθως 1 στα 100 για να μην πούμε 1 στα 500 από κρίσεις που διαφαίνονται (οικονομικές, γεωπολιτικές κτλ), στο τέλος δε συμβαίνουν, με τους επενδυτές να τρέχουνε να μαζέψουν τις μετοχές υψηλότερα.

Να θυμίσουμε αυτό: Και σε σχέση με τα παραπάνω, αξίζει να θυμίσουμε πως το 2019 από τις αρχές του χρόνου υπήρχανε αντίστοιχες συζητήσεις και ανησυχίες, που κορύφωσαν σε 3-4 περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

 • Και να θυμίσουμε πως το 2019 το ελληνικό χρηματιστήριο ήτανε το πρώτο στον κόσμο σε απόδοση. Όποιος λοιπόν στις αρχές της χρονιάς είχε πουλήσει φοβούμενος κάτι με την Τουρκία (που ξέραμε κάποιους επενδυτές που το φοβόντουσαν αρκετά), έχασαν ένα πραγματικά εντυπωσιακό ράλι ….
 • Προσοχή δε λέμε πως δε μπορεί να συμβεί κάτι με την Τουρκία, αφού αυτά κανείς δεν τα ξέρει. Ωστόσο επαναλαμβάνουμε πως τα on-off γεγονότα, πρώτα τα αφήνεις να συμβούν και μετά τα βλέπεις (Από το πολύ καλό http://www.greekfinanceforum.com/)