X.Α:- Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) (9.8.2020)

ΔΕΙΚΤΕΣ: Στον γδ οι τράπεζες διαμορφώνουν συνολικά το 16,55% της αξίας του και οι ΟΤΕ + ΕΕΕ το 21,24%. Ακολουθούν ΜΥΤΙΛ 5,43% ΜΠΕΛΑ 5,13% ΟΠΑΠ 4,66% ΤΕΝΕΡΓ 4,24% ΜΟΗ 4,19%, ΤΙΤC 4,1%…

ΣΤΟΝ ftse25 τώρα: ΟΤΕ+ΕΕΕ 21,40% ΜΠΕΛΑ 10,34% ΟΠΑΠ 9,39% ΕΥΡΩΒ 6,63% ΜΥΤΙΛ 6,09% ΑΛΦΑ 5,07% ΜΟΗ 4,58% ΕΤΕ 4,49%…

ΣΣ: Μη ψάχνεται να βρείτε εξηγήσεις, δεν υπάρχουν. Εκεί που γίνεται κυριολεκτικά της τρελής είναι στους δύο νέους δείκτες τους… Τους Athex Select και Athex Select Plus. Μιλάμε για μεγάλη πλάκα, πολύ μεγάλη, αδιανόητα πράγματα…


ΚΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Μόνον φούσκα δεν είναι… Με την “ανάπτυξη” της κατ’οίκον εργασίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής έχει μέλλον λαμπρό.


ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ….

Ακούγοντας τη λέξη ρομποτική, πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς είναι και κάποιοι άλλοι παρερμηνεύουν τη σημασία της. Οι περισσότεροι αναρωτιούνται τι είναι η ρομποτική και κυρίως αν η ρομποτική είναι για όλους.

Τι είναι η ρομποτική;

Η ρομποτική είναι ένας κλάδος της μηχανικής, που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των μηχανών. Ασχολείται με το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη χρήση ρομπότ, καθώς και την επιστήμη των υπολογιστών, τον προγραμματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η ιστορία της ρομποτικής έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και σήμερα η χρήση της έχει εξαπλωθεί σε πάρα πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας και όχι μόνο. Η λέξη ρομπότ προέρχεται από τη λέξη robota που σημαίνει εργασία.Η ιστορία της ρομποτικής ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν και η εξέλιξή της μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακή.

Οι μηχανές έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τον άνθρωπο σε κάποιες εργασίες, κυρίως στη βιομηχανία, αλλά και στην ιατρική. Με τη ρομποτική συνδυάζεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων και η φυσική δραστηριότητα.

Τα ρομπότ έχουν έναν «εγκέφαλο – επεξεργαστή», έναν ανιχνευτή κίνησης και κάποια αισθητήρια με τα οποία αντιλαμβάνονται τα δεδομένα και ενεργούν με τους κινητήρες που διαθέτουν. Σε πολλές ταινίες μάλιστα τα ρομπότ παρουσιάζονται με ανθρώπινη μορφή να εκτελούν διάφορες εργασίες. Όλο αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.
Επίσης, είναι μία από τις δραστηριότητες για παιδιά και για ενήλικες, που ακολουθεί το μοντέλο εκπαίδευσης S.T.E.M.

 • S.T.E.M.

Πρόκειται για ακρωνύμιο από τα αρχικά των λέξεων:
Science, Technology, Engineering, Mathematics

Αυτή η μέθοδος, δηλαδή, συνδυάζει Φυσική, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά.

Επομένως, σε ένα εργαστήριο ρομποτικής, μπορεί ο μαθητής να έρθει σε επαφή:

 • Με τη Φυσική
  Με αυτό τον τρόπο μελετά την κίνηση, τη μεταφορά ενέργειας και την τριβή μεταξύ των υλικών
 • Με τον Προγραμματισμό
  Θα πρέπει να προγραμματίσει τους αισθητήρες και να κάνει το ρομπότ να κινείται σύμφωνα με κάποιον αλγόριθμο δίνοντάς του έτσι ψηφιακή νοημοσύνη
 • Με τη Μηχανική
  Μαθαίνει να κατασκευάζει και να συναρμολογεί με ακρίβεια
 • Με τα Μαθηματικά
  Καλείται να υπολογίσει εμβαδόν, μήκος ή περίμετρο, να μετρήσει διαστάσεις και να βρει αναλογίες.

Συνδυάζοντας όλα αυτά τα αντικείμενα μαζί η εκπαιδευτική ρομποτική προσφέρει:

 • αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
 • δημιουργικότητα
 • συνεργασία με τα μέλη της ομάδας
 • παρατηρητικότητα
 • ερευνητικό πνεύμα
 • ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
 • ικανότητα λήψης αποφάσεων

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Η ρομποτική είναι για όλους. Ήδη από την προσχολική ηλικία μπορεί ένα παιδί να ασχοληθεί με τη ρομποτική, αλλά όχι με τον τρόπο που μπορεί κάποιος να φαντάζεται. Η ρομποτική απευθύνεται στα παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά και σε ενήλικες και αποτελεί μία βιωματική διαδικασία με πολλά οφέλη.

Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα ρομποτικής και S.T.E.M. σε κάποιο εργαστήριο ρομποτικής για παιδιά ή ακόμη και στον παιδικό σταθμό, μια που τα τελευταία χρόνια η ρομποτική έχει μπει και στο χωρό της προσχολικής εκπαίδευσης.

Για μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 5-12 υπάρχουν τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) είτε δημοτικά είτε ιδιωτικά, όπου εκτός από άλλες δραστηριότητες, μπορούν να ασχοληθούν με την κατασκευή ρομπότ για παιδιά, να διαβάσουν βιβλία ρομποτικής, να παίξουν με παιχνίδια ρομπότ και να μάθουν πώς να φτιάχνουν ένα ρομπότ εντελώς μόνα τους.


ΣΧΟΛΙΟ – Απ.Μάνθος: Όλο και περισσότεροι μακροπρόθεσμοι επενδυτές  έχουν αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες  να βολιδοσκοπούν τις εισηγμένες  εταιρείες  του τουριστικού κλάδου δηλώνοντας  έτοιμοι να κάνουν το τεράστιο άλμα στη  γνωστή έκφραση, που προέρχεται από το μύθο «Ανήρ Κομπαστής» του Αισώπου**.

 • Ο χρονικός ορίζοντας των εν λόγω «κυνηγών»  είναι το πρώτο εξάμηνο του  επόμενου έτους ενώ η επενδυτική τους σκέψη ανάληψης του σημαντικού αυτού ρίσκου σταχυολογείται πέρα από το ισχυρό discount στις τιμές των μετοχών και από ορισμένα άλλα δεδομένα, που έχουν να κάνουν με τη Covid-19..

Πρώτον, καμία κυβέρνηση και καμία χώρα δε θα θελήσει επ’ ουδενί ένα νέο ολικό lockdown. Δεύτερον, ο εχθρός δεν είναι πλέον άγνωστος, έχει «ιχνηλατηθεί».

Τρίτον, χρησιμοποιούνται και υπάρχουν έτοιμα προς διάθεση εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ γρήγορης ανάγνωσης. Τέταρτον, υπάρχουν θεραπευτικά σχήματα με φάρμακα όπως η εγκεκριμένη ρεμντεσιβίρη, η αβιπταντίλη και η κολχικίνη, όπου δείχνουν σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νόσου.

Πέμπτον, για πρώτη φορά στα παγκόσμια επιστημονικά χρονικά φαρμακευτικές εταιρείες έχουν φτάσει πάρα πολύ γρήγορα στη τελευταία  φάση για να  αδειοδοτηθεί και να κυκλοφορήσει το εμβόλιο, ενώ όλες οι αναπτυγμένες χώρες έχουν ήδη κλείσει εκατομμύρια δόσεις.. Μάλιστα κάποιες από τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Moderna, η Pfizer, η Sanofi και η Glaxo έχουν αρχίσει από τώρα να τιμολογούν το εμβόλιο.

Και έκτον οι άνθρωποι  έχουν μάθει  να ζουν με τα  προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης της νόσου.

Ένα μέρος δε από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές υψηλού ρίσκου τονίζουν ότι εάν όντως το εμβόλιο εγκριθεί και κυκλοφορήσει προς το τέλος του έτους κάτι που θα σημάνει και τη ριζική αντιμετώπιση της Covid-19  η αγορά θα το έχει προεξοφλήσει πολύ νωρίτερα εκδηλώνοντας έτσι ένα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις πληγείσες εταιρείες των λεγόμενων τουριστικών μετοχών καθώς θα είναι άκρως επιβεβλημένο  από αυτές να πάρουν το αίμα τους πίσω κατά τη τουριστική περίοδο του 2021

** Ένας σύντομος μα διδακτικός μύθος του Αισώπου:

Σύμφωνα με αυτό το μύθο, κάποτε στην Αθήνα ήταν ένας αθλητής που καυχιόνταν συνεχώς πως σε αγώνες στη Ρόδο είχε καταφέρει ένα τεράστιο άλμα.

Βέβαια, κανένας από τους υπόλοιπους Αθηναίους δεν πίστευε τα λεγόμενα του και τους παρακινούσε να ταξιδέψουν στη Ρόδο για να τα επιβεβαιώσουν οι θεατές του αγώνα.

Τότε κάποιος του είπε:
«Ποιος ο λόγος να πάμε στη Ρόδο;» και πήγε στο σκάμμα και έγραψε με το χέρι του στην άμμο τη λέξη «Ρόδος».

Έτσι του είπε το γνωστό:
«Αυτού γαρ και Ρόδος και πήδημα-Ιδού η Ρόδος, Ιδού και το πήδημα»!


ΚΕΠΕΝΟΥ: Οι «Μύλοι Κεπενού» είναι μια από τις ελάχιστες εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες παράγουν συνεχώς κέρδη τουλάχιστον στα 17 τελευταία χρόνια!! Και δεν ψάξαμε για πιο πέρα. Υγιέστατοι όλοι οι χρηματοοικονομικοί δείκτες της.

 • Αρχής τώρα γενομένης από την ετήσια χρήση του 2008 και συμπεριλαμβανομένης και του 2019, η συνολική καθαρή κερδοφορία διαμορφώνεται στα 11,2 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους ανέρχονται σε 6,1 εκατ. ευρώ, καθαρά και μετά από φόρους.
 • Στα 3,0000 ευρώ η λογιστική αξία της, αρκετά πιο μεγάλη η πραγματική.

ΚΕΠΕΝΟΥ(Ι) – απάντηση: Το γιατί δεν κάνει κομμάτια, ρωτήστε καλύτερα αυτούς που προτιμούν τα διάφορα σαπάκια. Είναι οι πλέον αρμόδιοι να σας λύσουν τις απορίες σας. Εμείς δεν κατέχουμε την ψυχιατρική επιστήμη για να σας απαντήσουμε. Ούτε είναι δική μας δουλειά τι κάνει στο ταμπλό η μετοχή. Μην μπερδεύουμε τους ρόλους του καθενός.

ΙΝΛΟΤ: Οι ζηλιάρηδες γράφουν τα δικά τους και διερωτώνται διάφορα του στυλ… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Δεν έχουν πάρει είδηση ότι η κερδοσκοπική κίνηση έγινε και έδωσε σε χρόνο dt έως και 90%;;;

 • Τι σημασία έχει πλέον για τον παίκτη, όταν μία κίνηση καθαρά κερδοσκοπική του έδωσε άνετα σε λίγες ημέρες ένα 60% έως και 90% καθαρό; Τι τον νοιάζουν τα υπόλοιπα;

ΙΝΛΟΤ(Ι): Για τα υπόλοιπα θα δείξει το μέλλον… Μεγάλα παιδιά είμαστε και όλοι ξέρουμε ότι τα πάντα ρει.ΠΕΡΦ – αυστηρά για τους κατέχοντες φίλους αναγνώστες μας: Σημαντική άνοδο 73% έχει πραγματοποιήσει στο 2μηνο (10.6 με 10.8.2020) η μετοχή της. Η κίνηση αυτή έχει συνοδευτεί με όγκο συναλλαγών 129,2 χιλιάδων τεμαχίων οδηγώντας την τιμή πλησίον της αντίστασης των 5,0000 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση στα 18,8 εκατ. ευρώ. Το free float της μετοχής είναι 14,09%.

 • Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να έχει διάθεση να δοκιμάσει τη σκληρή ζώνη αντίστασης των 5,0000 με 5,4000 ευρώ, αλλά δίχως ισχυρή ώθηση από τον όγκο συναλλαγών δε θα έχει τα φόντα να συνεχίσει περαιτέρω.
 • Ως σημείο στήριξης παρουσιάζεται το επίπεδο των 4,3000 ευρώ.
 • Εκτιμούμε ότι έχετε κλειδώσει μέρος των κερδών σας, αν μη τι άλλο.