21@22/10- Πολλά μικρά & μεγάλα ενδιαφέροντα από τον κόσμο των αγορών

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ

Negative rates forever?
Central bankers look for an exit as risks to pension funds, banks, and overall financial stability rise without $13tn in bonds that now pay negative interest rate!
Εικόνα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Καταστρέφει φυσικά περιουσίες επί περιουσιών το Χ.Α., αλλά γι αυτό δεν φταίει παρά μόνον το ξερό μας το κεφάλι , η λανθασμένη επιμονή σε αποτυχημένες εκ προοιμίου τακτικές και μεθόδους και η άρνηση μας να ακολουθήσουμε τον απλό και εύκολο δρόμο. Αρκεί να διαθέτεις στοιχειώδεις γνώσεις επί του αντικειμένου και να μην παρασύρεσαι από τις σειρήνες του εύκολου κέρδους… Aν δεν τις διαθέτεις, τότε… Κάτσε άνθρωπέ μου στ’αυγά σου και μην ασχολείσαι…

ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η Καθαρή Θέση «αδικείται». Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν πολλά μετρητά που δεν μπορούν να απομειωθούν ή συμμετοχές και πάγια που δεν απεικονίζονται ορθά, έχουν μείνει δηλαδή σε ιστορικές τιμές κτήσης ενώ η αξία τους έχει βελτιωθεί από την κερδοφορία τους.
  • Αυτές οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες στα Χρηματιστήρια αφού όσες εισηγμένες έχουν λογιστικό «λίπος» φροντίζουν να το δείχνουν προκειμένου να εξασφαλίζουν γραμμές χρηματοδότησης χρησιμοποιώντας τα ως καλύμματα σε δάνεια ή να μπορούν να διανέμουν ικανοποιητικά μερίσματα στους μετόχους τους μέσα από την διανομή μέρους των αποθεματικών τους.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ: Λίγες ημέρες πριν την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της «ετυμηγορίας» της Standard & Poor’s για το ελληνικό αξιόχρεο, ένας μικρότερος οίκος, η γερμανική Scope Ratings, αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒ» που είναι το προτελευταίο σκαλοπάτι πριν την «επενδυτική βαθμίδα».

  • Η Scope Ratings επικαλείται αφενός τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και αφετέρου τον περιορισμό του εγχώριου οικονομικού κινδύνου μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και την εφαρμογή φιλικών προς την επιχειρηματικότητα μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο οίκος αναμένει την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στους τραπεζικούς ισολογισμούς, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας τα επόμενα χρόνια.-

ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ από την ανακοίνωση της γερμανικής Scope Ratings, την οποία λίαν προσεχώς θα ακολουθήσουν παρόμοιες ομοβροντίες. Η χώρα αλλάζει σελίδα, αλλάζει επίπεδο. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ, γιατι με νοοτροπίες τύπου ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ και ΛΑΜΟΓΙΑΣ δεν πάμε πουθενά. Δεν φταίνε μόνον οι πολιτικοί μας, που άλλωστε εμείς εκλέγουμε, αλλά κυρίως όλοι εκείνοι που το παίζουν μάγκες+έξυπνοι καλυπτόμενοι πίσω από μανδύες που δεν θέλουμε να τους χαρακτηρίσουμε για να μην καταλήξουμε στα δικαστήρια για προσβολή των ηθών, όσο σωστοί και να ήταν.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ και αυτά…  Αξίζει μια χώρα να φορολογεί μια σχετικά μεγάλη κατηγορία πολιτών της, όταν οι ανθρώπινοι και υλικοί πόροι που δαπανά δεν δικαιολογούν τα ψίχουλα που εισπράττει από αυτούς;

  • Κι όχι μόνο αυτό. Εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων που δηλώνουν, η μεγάλη πλειονότητα είναι δικαιούχος αρκετών επιδομάτων, με αποτέλεσμα να είναι ενδεχομένως η μοναδική κατηγορία που εισπράττει περισσότερα απ’ όσα συνεισφέρει στον κρατικό κορβανά.

Αναφερόμαστε στους αγρότες, δηλαδή όλους εκείνους των οποίων η κύρια δραστηριότητα εμφανίζεται να είναι η αγροτική. Χρησιμοποιούμε τη λέξη «εμφανίζεται» γιατί, ως γνωστόν, μερικοί διαμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όμως, καλλιεργούν κάποιες εκτάσεις  στην επαρχία και έχουν εκεί κι ένα πατρικό ή άλλο σπίτι, για να πληρούν τα κριτήρια. Τι δείχνουν τα φορολογικά στοιχεία του 2017;

Σε σύνολο 6,37 εκατ. δηλώσεων εισοδήματος, την χρονιά εκείνη για την οποία υπάρχουν δημοσίως διαθέσιμα στοιχεία, 502 χιλ. είχαν εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν λίγο λιγότεροι από 400 χιλ. άτομα. Το συνολικό δηλωθέν εισόδημα ήταν 73,6 δισ. ευρώ  το 2017, εκ των οποίων 60,4 δισ. προήλθε από μισθωτές υπηρεσίες και ναυτικό εισόδημα. Μισθωτοί και συνταξιούχοι δήλωσαν 53 δισ. ευρώ. Τα εισοδήματα από ακίνητα ανήλθαν σε 6,2 δισ. ευρώ.

  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλ. οι 399.000, των οποίων ο αριθμός συρρικνώθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δήλωσαν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Κάπου 502 χιλ. δήλωσαν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα ύψους 1,4 δισ. ευρώ το 2017.
  • Δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπου αρκετά επαγγέλματα φημίζονται για την έφεση στη φοροδιαφυγή, αν και λιγότεροι κατά 104 χιλ. άτομα, δήλωσαν πολλαπλάσιο εισόδημα σε σύγκριση με τους αγρότες.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα αναλυτικά στοιχεία από τις δηλώσεις εισοδήματος των αγροτών του 2017. Πάνω από τους μισούς εμφανίζονται να «λιμοκτονούν». Πιο συγκεκριμένα, 246.000 αγρότες δήλωσαν ετήσιο εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ. Περίπου 65.000 δήλωσαν ετήσιο εισόδημα μεταξύ 1.000 και 2.000 ευρώ και κάπου 42.000 άτομα μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ. Ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ ετησίως δηλώνουν οι 412.000 από 502.000 συνολικά.

  • Με δεδομένο ότι πλέον δικαιούνται αφορολόγητο (κοντά στις 8.900 ευρώ), όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, όλοι αυτοί δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για φόρο εισοδήματος.
  • Ακόμη, μόλις 25.000 αγρότες δηλώνουν εισόδημα άνω των 10 χιλ. ευρώ και μόλις 5.100 άτομα άνω των 20 χιλ. ευρώ. Για σύγκριση, οι 230 χιλ. από τους 398 χιλ. ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα κάτω από 5 χιλ. ευρώ και κάπου 44 χιλ. πάνω από 20 χιλ. ευρώ.

Δεν εκπλησσόμαστε λοιπόν όταν πληροφορούμαστε -γιατί δεν μπορέσαμε να το αλιεύσουμε από τα στοιχεία- ότι οι αγρότες πλήρωσαν φόρο εισοδήματος κάτω από 100 εκατ. ευρώ το 2017.  Τα συμπεράσματα δικά σας.

***

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΕΣ: Η πιο συνηθισμένη μορφή δείκτη που χρησιμοποιείται στην σύγκριση των αγορών είναι η σχέση της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης με το ΑΕΠ. Το πλεονέκτημα αυτού του δείκτη είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί συγκριτικά με το παρελθόν της ίδιας αγοράς αλλά και με άλλες αγορές που έχουν κοινά χαρακτηριστικά οικονομικής ανάπτυξης. Η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μια ιδιομορφία καθώς είναι μια αναπτυσσόμενη οικονομία η οποία λειτουργεί με ένα νόμισμα ανεπτυγμένων κρατών..
  • Η ελληνική αγορά μετά την πρόσφατη καθοδική της πορεία αποτιμάται στο 29% του ΑΕΠ, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό…
  • Η ιστορική χαμηλή τιμή γράφτηκε στις 5 Ιουνίου του 2012 όταν ο δείκτης είχε βρεθεί στα περί του 10% με 11% επίπεδα σχέσης ΚΦΣΗΣ προς ΑΕΠ αντανακλώντας το ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ: ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ… Bloomberg: Γ. Νίκας – Τ. Λαβίδας ερευνώνται από την Επ. Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ – Σε υπόθεση insider trading στη Νέα Υόρκη φέρονται να εμπλέκονται δυο έλληνες επιχειρηματίες, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, o αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, Μπράιαν Κοέν, διέρρεε εμπιστευτικές πληροφορίες με στόχο το παράνομο κέρδος, και οι οποίες κατέληγαν μεταξύ άλλων στους Γ. Νίκα και Τ. Λαβίδα. Το θέμα μας είχε γνωστοποιηθεί από χθες, αλλά δεν το δημοσιεύσαμε σεβόμενοι τα προσωπικά δεδομένα (Subject: Nikas / lavidas https :// eu.detroitnews.com /story/news/nation2019/10/20/goldman-sachs-banker-arrested-insider-trading40349295)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Ο δείκτης των κερδών σε συνδυασμό με την ρευστότητα είναι ο πρώτος οδηγός σε μια λίστα επιλογών. Πλέον τα χαμηλά μονοψήφια ΡΕ δεν είναι δυσεύρετα και σε συνδυασμό με την ποιότητα των κερδών αλλά και τα προσδοκώμενα μερίσματα μπορούν να αποτελέσουν την βάση ενός χαρτοφυλακίου με βάθος αρκετών ετών.

  • Στις ώριμες αγορές τα φθηνά Ρ/Ε είναι στην περιοχή του 12 -13.
  • Σε αγορές σαν την Ελληνική οτιδήποτε κάτω από αυτά έχει ενδιαφέρον, ειδικά αν πληρώνει μερίσματα και έχει και ένα συμπαθητικό διψήφιο δείκτη ανάπτυξης κερδών.
  • Ο πρώτος λόγος αναγκαστικά πηγαίνει στα μεγάλα χαρτιά αφού αυτά τυγχάνουν της προσοχής των θεσμικών κεφαλαίων που αποτιμούν πιο αποτελεσματικά τις μετοχές.
  • ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΟΕΛ, ΕΥΠΙΚ μας έρχονται πρόχειρα στο νου…

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ μίας εκ των πολλών αναφορών μας, στις 23/1/2019 η συγκεκριμένη Αντιλαμβάνεσθε, που μας έχει οδηγήσει το μέγεθος μίας παράλογα ανήθικης ως εκ των πραγμάτων και του αποτελέσματος εμμονής των αρμόδιων παραγόντων της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς;

  • Αντιλαμβάνεσθε, ότι όλα αυτά που διαβάζετε καθημερινά περί δεικτών, πορείας των ελληνικών μετοχικών αξιών και όλων των συναφών σχολίων, εκτιμήσεων, συμπεράσματων κ.ο.κ είναι αναληθέστατα;

Αντιλαμβάνεσθε, ότι πάνε στράφι χρηματιστηριακά τόσον επιτυχημένες επιχειρηματικές κινήσεις με θαυμαστά αποτελέσματα σε μάκρος 8ετίας μάλιστα, επειδή οι μάγιστροι επιμένουν στις καταστροφικές εμμονές τους;

  • Αντιλαμβάνεστε, ότι λανθασμένα δίνουμε την εντύπωση παραπαίουσας αγοράς,όταν η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών μας επιτυγχάνει – αναλογικά και συγκριτικά πάντα – θαύματα σε μία τόσο δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία που ταλανίζει την χώρα μας;

ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ, ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη τα ΣΑΠΑΚΙΑ του Χ.Α. τα οποία άλλωστε χαριστικά διαπραγματεύονται σε αυτό… Προς χάριν πάντα των πριμαντόνων μας και των εισοδημάτων των ΕΧΑΕ… Όταν μάλιστα υπάρχουν εκατοντάδες εκτός ΧΑ εταιρείες τις οποίες ούτε καν έχουν ενδιαφερθεί να προσεγγίσουν/προσελκύσουν.

ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ και μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση του Απόστολου Μάνθου, αλλά δεν έχουμε καμμία αμφιβολία ότι… ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ και ΟΤΙ ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ κ.λπ κ.λπ.

ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ: Πιστεύω ακράδαντα ότι η φυσική παρουσία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τη δημιουργία ενός πολύβουου και ζωντανού Trading Floor θα έδινε ισχυρή μακροπρόθεσμη πνοή στο θεσμό ανοικοδομώντας και θεμελιώνοντας εις βάθος το ρόλο του στην Ελληνική Οικονομία. Εσείς τι λέτε..?

Συμφωνώ
75%
Δεν συμφωνώ
25%
Θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας, εκτενή παρουσίαση μέσω των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, θα διαμόρφωνε αναπτυξιακό βήμα επικοινωνίας με τους Έλληνες και ξένους επενδυτές, θα προκαλούσε ισχυρή ανάταση του χώρου προσφέροντας αναπτυξιακά σκαλοπάτια στις εισηγμένες εταιρείες…

Εικόνα

Update: Beyond Meat down 52% from its high less than 3 months ago. No one could have seen this coming. $BYND

Εικόνα

The rate cuts starting in September 2007, January 2001, and June 1989 did not prevent recessions that started in December 2007, March 2001, and July 1990. The lesson: easy money is not a panacea. Once the cycle has turned, the Fed cannot stop a recession, try as they might.

  • …and when did the Fed start cutting rates after yield curve inversion/earnings decline… Sep 2007 Jan 2001 Jun 1989 Today, the Fed started cutting rates in July and is expected to cut for a 3rd time on Oct 30. They are acting as if we are heading towards recession.
S&P 500 sales up 2.8% in the past year, slowest growth since Q3 2016. $SPX

Εικόνα

Εικόνα
The chart highlights who is to thank for the good mood on the markets:
  • Central Bankers. The Fed alone pumped $200bn of fresh liquidity into the markets since Sep.
Εικόνα
S&P 500 rises >3k, 27 points shy of a fresh ATH, on earnings optimism.
  • But the markets seem to completely negate a US recession that would squeeze the profits of US companies.
Εικόνα

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ: Για δύο λόγους τα σκουπίδια πρέπει να τα μαζεύουν οπωσδήποτε κρατικοί υπάλληλοι:

  • α) Για να προσλαμβάνονται ρουσφέτια τύπου “Νοτοπούλου”
  • β) Για να έχει η ΠΟΕ – ΟΤΑ ένα εργαλείο πολιτικού εκβιασμού. Για κανέναν άλλον.