Πολλά και ενδιαφέροντα από τον κόσμο του Χ.Α και της Οικονομίας (11/4/2020)

Stock market charts are seen during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on February 28, 2020 at Wall Street in New York City. - Losses on Wall Street deepened following a bruising open, as global markets were poised to conclude their worst week since 2008 with another rout. (Photo by Johannes EISELE / AFP) (Photo by JOHANNES EISELE/AFP via Getty Images)
ΣΧΟΛΙΟ – πολλοστή επανάληψη: Οι αγορές είναι μοναχικός αγώνας και μάλιστα πραγματικός μαραθώνιος. Χιλιογραμμένο αυτό το απόφθεγμα και πάντα επίκαιρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γραφτεί από αυτή την στήλη αλλά και από άλλους (κυρίως ιδιώτες επενδυτές σε μέσα ιντερνετικής δικτύωσης και δη των λεγόμενων Forums) ότι αν δεν ξέρετε περί τι μέρος του λόγου είναι μία χρηματιστηριακή αγορά, τότε καλύτερα μην ασχοληθείτε γιατί θα σας τα πάρουν όλα.
 • Αλλά και αυτοί που την ξέρουν και την έχουν ζήσει και την ζουν την ίδια κατάληξη θα έχουν, αν δεν τηρούν ορισμένους κανόνες, απλούς μεν σε σύλληψη αλλά δύσκολους όπως φαίνεται σε εκτέλεση. Κι αυτό, γιατί μπαίνει στη μέση η απληστία και σε εκτροχιάζει.
 • Σε μία αγορά ξεκάθαρης τάσης και μάλιστα ανοδικής όπως ήταν μέχρι πριν μερικές εβδομάδες, έτσι και σε διακατέχει το συναίσθημα της απληστίας και σε πιάσει μέσα μία αλλαγή της τάσης για τον άλφα ή τον βήτα λόγο… τότε κοινώς την έβαψες.
Αν όμως φρόντιζες να κατοχυρώνεις κατά διαστήματα μέρος των κερδών σου, αν διατηρούσες ρευστότητα και έβαζες Stop loss στους στόχους σου (δηλ. αποδεχόσουν το ότι δεν χάθηκε δα και ο κόσμος, ας βγάλω και λίγα λιγότερα κέρδη) τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα και σε τελική ανάλυση πιο άνετα διαχειρίσιμα.
 • Όταν όμως ξεφεύγεις, πηγαίνεις σε ξένες πλατφόρμες που σου υπόσχονται υπερκέρδη και κάνεις μάλιστα χρήση αλόγιστης μόχλευσης, τότε τι περιμένεις; Κάποια στιγμή θα στραβώσει το κλίμα και η καταιγίδα θα σε “πνίξει”.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων οι αναγνώσεις σε γενικές γραμμές ήταν θετικές, αν και έχουν μικρή σημασία στην παρούσα φάση. Στις 50 εταιρίες (27% του συνόλου) που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα παρατηρείται σε σχέση με το 2018 αύξηση 1,4% στον κύκλο εργασιών, αύξηση 9,1% στα λειτουργικά κέρδη και αύξηση 12% στα κέρδη μετά από φόρους τα οποία ευνοήθηκαν και από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

 • Η καθαρή θέση είναι αυξημένη κατά 15%, αποτέλεσμα της κερδοφορίας, των αυξήσεων κεφαλαίου που έλαβαν χώρα προς το τέλος της χρονιάς αλλά και της αποτίμησης στοιχείων του ενεργητικού στην εύλογη αξία τους (συμμετοχές, ακίνητα και ομόλογα). Η ταμειακή θέση είναι αυξημένη κατά 20% ενώ ο καθαρός δανεισμός παρουσιάζει αύξηση κατά 15% κυρίως λόγω των προσαρμογών για χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Όπως και να έχει η επίδοση του 2019 δεν μπορεί να αγνοηθεί και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν οδηγός για την πορεία της κερδοφορίας των εταιριών όταν θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στην οικονομία. Κατά τα λοιπά οι τηλεδιασκέψεις και οι ανακοινώσεις περιέχουν σημαντικές παρατηρήσεις για τις ποσοτικές επιπτώσεις της κρίσης καθώς και για τις δράσεις μετριασμού των επιπτώσεων για κάθε εταιρία.

 • Από τις νέες κατευθύνσεις που δίνονται από τις διοικήσεις γίνεται αντιληπτό ότι για την φετινή χρονιά κάθε προηγούμενη εκτίμηση ή επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης έχει αναθεωρηθεί αισθητά χαμηλότερα (με λίγες μόνο θετικές εξαιρέσεις) ή δεν έχει κάποιο ρεαλιστικό αντίκρισμα.


 • ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΒΡΕ ΘΑΝΑΣΗ, ΠΑΡΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ – ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΨΕΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ, ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ…

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει μόνο με ήλιο, σουβλάκι και τζατζίκι

Η «βαριά βιομηχανία» της χώρας είναι ο τουρισμός. Ας αφήσουμε για τώρα το μόνιμο ερώτημα αν αυτή η «μονομέρεια» της ελληνικής οικονομίας έχει τελικά αποδώσει τα προσδοκώμενα. Η κρίση του κορονοϊού, πάντως, δείχνει ότι η χώρα δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τον τουρισμό. Μήπως είναι καιρός να θυμηθούμε την βιομηχανία που «θάψαμε» στα χρόνια της σοσιαλμανίας; Πράγματι, η Ελλάδα είχε κάποτε και βιομηχανία!

 • Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση απ’ ότι άλλες χώρες. Κι αυτό διότι στηρίζεται πολύ στον τουρισμό. Είναι κάτι που το επισημαίνουν όλοι οι οικονομικοί αναλυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή το liberal.gr., μεταφέροντας τις απόψεις τους σε εσάς.
 • Αυτό έγινε, συνέβη. Το ερώτημα δεν αφορά τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά την επόμενη κρίση. Και γι αυτό οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα, ημέρα Παρασκευή, την δεκάτη Απριλίου του σωτήριου έτους 2020.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις επόμενες ημέρες με εκπροσώπους της βιομηχανίας και των κατασκευών. Ακριβώς επειδή θέλει να περάσει το μήνυμα ότι βρίσκεται κοντά στον κόσμο της παραγωγής. Αυτή είναι οπωσδήποτε μία καλή αρχή. Διότι ο κόσμος της βιομηχανίας ιδιαίτερα δεν έχει καλή επικοινωνία με την κεντρική εξουσία τα τελευταία χρόνια.

 • Τρανή απόδειξη η χαμένη μάχη του 2013 – 2014 των ενεργοβόρων βιομηχανιών για τις τιμές του ρεύματος. Η τότε κυβέρνηση αρνήθηκε να δει το προφανές, ότι οι ελληνικές βιομηχανίες πλήρωναν ακριβότερα το ρεύμα από τους ευρωπαίους συναδέλφους τους, καθιστώντας τους μη ανταγωνιστικούς. Η προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν την επιλογή τους, έκλεισαν την πόρτα στην βιομηχανία. Δεν ήθελαν παραγωγή. Αν ήθελαν θα έκαναν τελείως διαφορετικά πράγματα.

Οι αναλύσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα επηρεαστεί δυσανάλογα περισσότερο, λόγω υψηλής εξάρτησης της χώρας μας από τον τουρισμό και τις συναφείς οικονομικές δραστηριότητες (ταξίδια, εστίαση, μεταφορές, κλπ…). Ο μόνος άλλος τομέας της οικονομίας αξιόλογου μεγέθους, που φέρνει δια των εξαγωγών εισόδημα στη χώρα μας είναι αυτός της βιομηχανίας.

 • H Ελληνική βιομηχανία αναμένεται να υποστεί και αυτή πλήγμα ως συνέπεια του διεθνούς disruption, της πτώσης της κατανάλωσης λόγω μείωσης των εισοδημάτων και αύξησης της ανεργίας. Το εύρος του πλήγματος θα ποικίλλει πολύ μεταξύ των διαφόρων κλάδων, αλλά σε κάθε περίπτωση, η βιομηχανία θα ανακάμψει ταχύτερα από τις υπηρεσίες καθώς οι ανάγκες σε αγαθά αποτελούν προτεραιότητα.

Εξάλλου, και στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι χώρες με ισχυρή βιομηχανία ανέκαμψαν ταχύτερα. Η χώρα μας μπορεί και οφείλει να στοιχηματίσει στην ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας. Τόσο ως αντίδοτο στην κρίση, όσο και προκειμένου να κτίσουμε μια οικονομία παραγωγική, εξωστρεφή και λιγότερο ευάλωτη σε παρόμοιες απειλές στο μέλλον.

 • Ποια είναι η σημερινή κατάσταση της βιομηχανίας; Το ένα τρίτο του ΑΕΠ και της απασχόλησης οφείλονται στην μεταποίηση. Η μεταποίηση είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, με 370.000 άμεσες θέσεις εργασίας, όσες, δηλαδή, και απασχολεί και ο τουρισμός.
 • Και να σημειώσουμε και τις εξαγωγές αγαθών, οι οποίες τα τρία τελευταία χρόνια σημειώνουν διαδοχικά ρεκόρ. Τι συνέβη; Μετατράπηκε η Ελλάδα σε μία βιομηχανική υπερδύναμη; Αστεία πράγματα! Αλλά αυτή η βιομηχανία των λίγων και ρομαντικών κάνει μικρά θαύματα. Αν υπάρξει μία στοιχειώδης στήριξη μπορούν να γίνουν περισσότερα.

Από πού να ξεκινήσει κανείς! Οι εισφορές των εργοδοτών, για παράδειγμα, είναι οι υψηλότερες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. «Τιμωρείται» με ένα εξαιρετικά ανελαστικό καθεστώς υπερωριών, όχι μόνο σε σύγκριση με αυτά που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε άλλους κλάδους στην ίδια την Ελλάδα.

 • Και να σημειώσουμε, ακόμη, ότι η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΕΣΠΑ έχει τα τελευταία χρόνια μειωθεί. Τι μας λένε όλα αυτά; Είναι σαν να έχει σηκωθεί μια τεράστια ταμπέλα που να λέει στους βιομήχανους «δεν σας θέλουμε, μείνετε μακριά».

Αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι ίσως μία ευκαιρία για να δούμε τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο. Να ξεκαθαρίσουμε ότι πράγματι θέλουμε την βιομηχανία και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε για να γίνει η ζωή των ανθρώπων της παραγωγής πιο εύκολη.

 • Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να θυμηθεί ότι στα παλιά χρόνια υπήρχε βιομηχανία και μάλιστα ισχυρή. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης το τι θα συμβεί. Και δεν χρειάζεται επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων, αλλά μία δικαιότερη αντιμετώπιση.

Θανάσης Μαυρίδης  [email protected]

Εφημερίδα Φιλελεύθερος - 11/4/2020 - Ασφυκτική καραντίνα για να ...


ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ: Η αδυναμία του γενικού δείκτη να διασπάσει και να διατηρηθεί πάνω από τον ΚΜΟ30 ημερών (623,4 μονάδες), ενισχύει τις πιθανότητες για χαμηλότερα επίπεδα, με το επόμενο κρίσιμο επίπεδο να βρίσκεται στην περιοχή των 590 μονάδων. Και τα δύο προαναφερθέντα σημεία, για να διασπασθούν χρειάζεται αυξημένος όγκος, ώστε να κατοχυρωθούν με αξιώσεις.

 • Με σημαντικά κέρδη 12,31% ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον γενικό δείκτη, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης, ολοκληρώνοντας για πρώτη φορά από τις 17 Φεβρουαρίου πάνω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με τον «χρυσό σταυρό» να διατηρείται έστω και οριακά. Η αντίσταση βρίσκεται στις 654 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 536 μονάδες. Ο εβδομαδιαίος όγκος διαμορφώθηκε (224,1 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των πέντε ημερών (216,7 εκατ. τεμάχια).

****

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ – LAMDA DEVELOPMENT: Εν μέσω του επενδυτικού πανικού από τον ιό COVID-19 έχασε έως και 800 εκατ. ευρώ από τη κεφ/ση της βρίσκοντας στήριξη στα 4,26 ευρώ ή στα 753 εκατ. κεφαλαιοποίησης. Την ίδια ώρα η εταιρεία ανακοίνωσε ρεκόρ κερδοφορίας για το 2019, εμφανίζοντας κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων  ύψους 64,3 εκατ. ευρώ με τη καθαρή  αξία του ενεργητικού (NAV) στο 1,2 δισ. ευρώ.

 • H πρόβλεψη δε που έκανε  για τις μηνιαίες απώλειες στη λειτουργική κερδοφορία της λόγω της αναστολής της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων  είναι στα 2,6 εκατ. ευρώ (βάση της είσπραξης του 60% των ενοικίων).
 • Στοιχεία φυσικά, που αντικατοπτρίζουν την υπερβολή των πωλητών. Βέβαια το βλέμμα όλων, όπως και της κυβέρνησης είναι στραμμένο στην  έναρξη της μεγαλύτερης οικιστικής επένδυσης στο  Ελληνικό.
 • Ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι οι εργασίες κατεδάφισης των 900 κτιριακών όγκων  θα ξεκινήσουν μετά τη Δευτέρα του Θωμά.
 • Τεχνικά τώρα η μετοχή έχει αποτυπώσει στο μηνιαίο chart τιμών μια υπερμεγέθη θετική κάτω σκιά από την περιοχή των 5,50 ευρώ έως τη ζώνη στήριξης των 4,50 με 4,20 ευρώ που εσωκλείει όγκο 5 εκατ. τμχ

 • Ζητούμενο για τη μετέπειτα πορεία η διακράτηση της τιμής πάνω από τα 5,50 ευρώ. Όσο η μετοχή κρατάει αποστάσεις από αυτό το επίπεδο τιμών  και μαζεύει τα «ορφανά» γύρω από τα 6 ευρώ τόσο θα πρέπει να αναμένουμε μια βίαιη κίνηση προς  τα 6,70 με 7 ευρώ.

***

ΣΣ μ/μ: Δίκαια αποτιμημένη στα τρέχοντα επίπεδα των 1,02 δισ. ευρώ. Τα κέρδη της προέκυψαν από την υπερτίμηση της αξίας των ακινήτων της, χωρίς αυτά θα είχε ζημίες.

 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 5,8000 ευρώ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 5,310 6,250 7,41
30 ημερών 4,260 6,740 5,07
3 μηνών 4,260 8,740 -33,64
6 μηνών 4,260 8,850 -16,51
12 μηνών 4,260 9,508 -10,44
 • PERFORMANCE
1 Week
+9.02%
1 Month
-0.85%
3 Months
-32.95%
YTD
-29.53%
1 Year
-14.96%
3 Years
+23.67%
5 Years
+77.91%
1W High / 1W Low: 6.02 5.80
1M High / 1M Low: 6.02 4.46
6M High / 6M Low: 8.80 4.46
High (YTD): 1/7/2020 8.80
Low (YTD): 3/16/2020 4.46
52W High: 7/5/2019 9.88
52W Low: 3/16/2020 4.46
Avg. price 1W:   5.92
Avg. volume 1W:   177,131
Avg. price 1M:   5.40
Avg. volume 1M:   264,913.52
Avg. price 6M:   7.29
Avg. volume 6M:   365,546.22
Avg. price 1Y:   7.71
Avg. volume 1Y:   240,574.01
Volatility 1M: 104.41%
Volatility 6M: 59.98%
Volatility 1Y: 48.86%
Volatility 3Y: 36.17%
 • ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

 • No problem, the Fed is buying junk bonds now.

Delta cut to junk by Fitch as 35,000 workers take leave. CDS Price had dropped on Thursday from 900bps to 740bps after Fed decision to buy junk bonds. bloomberg.com/news/articles/

Εικόνα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

μ/μ


Όψη 345