1 Φεβρουαρίου 2022 – νο.2- X.A: Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά

 

@14:50

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Ο ΓΔΧΑ έκλεισε σε αρνητικό έδαφος και την Παρασκευή, αλλά συνολικά την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκε ανθεκτικός σε σχέση με τις πιέσεις που δέχθηκαν οι διεθνείς δείκτες. 
 
H μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει αυξημένη την τρέχουσα εβδομάδα εν μέσω αποτελεσμάτων στο εξωτερικό, αλλά και εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη. Επιπλέον, δεν αποκλείεται προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για τους μετοχικούς δείκτες στις ΗΠΑ μετά τις σημαντικές απώλειες του προηγούμενου διαστήματος. 
 
Για τον ΓΔΧΑ, το εκτιμώμενο εύρος τιμών εντοπίζεται μεταξύ των 900 και 950 μονάδων στην παρούσα φάση. 
 
Μεταξύ των σημαντικότερων μακροοικονομικών στοιχείων περιλαμβάνονται οι εγχώριες λιανικές πωλήσεις Νοεμβρίου, το ΑΕΠ Δ΄ τριμήνου της Ευρωζώνης (προχωρημένη μέτρηση) και ο ΔΤΚ Ιανουαρίου στη Γερμανία (αρχική μέτρηση). Σημειώνουμε ότι οι αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ (Κινέζικη Πρωτοχρονιά) θα παραμείνουν κλειστές όλη την εβδομάδα.

@14:55

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ: Ερχονται χρυσές εποχές στο ΧΑ. Μην ασχολείστε με το σήμερα-αύριο, ανοίξτε τον ορίζοντα σας, σκεφτείτε ψύχραιμα και κοιτάξτε να επιβιβάζεστε σταδιακά και μεθοδικά οι απέχοντες, οι φοβούμενοι, οι αμφισβητίες.

ΣΧΟΛΙΟ: Ο δημοσιογράφος που ασχολείται μόνον με τις 20-25 γνωστές εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν επιτελεί έργο. Και σταματάμε εδώ, γιατί θα γράφαμε πολλά λιμανιάτικα και δεν αξίζει να χάνουμε την ζαχαρένια μας, ούτε καν την ώρα μας.

@15:00

Δανείζουν τους… καραβοκύρηδες (πιο άπληστος και πιο κακομαθημένος κλάδος απλά πεθαίνεις) με επιτόκια που στο Αμέρικα δε θα έβλεπαν ούτε στον ύπνο τους! Και μάλιστα  χωρίς εγγυήσεις!!! Τώρα – διαβάζουμε – θέλουν να τους βάλουν και στο Χ.Α(;)! Αν το δούμε κι αυτό, τότε…

@15:05

EPSIL: Και από τα… 4,40- 4,3000- 4,2000 και 4,1000 ευρώ όταν ρευστοποιούσε ο θεσμικός νάτην πάλι στα 5,000 ευρώ η κυρία. Οταν κανείς έχει αξία και αξιοπιστία το δείχνει αμέσως, δεν κάθεται να τα μαγειρεύει…
ΦΒΜΕΖΖ: Ο κλάδος των ΑΚΙΝΗΤΩΝ είναι στις δόξες του. Οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ στηρίζονται (και) εκεί. Οπότε η άνοδος και για το ΦΒΜΕΖΖ μοιάζει μονόδρομος…
ΚΥΡΙΟ: Βρε, βρε το… σαπάκι. Λούφαξαν και οι γαλιάντρες. Τόσες φάπες και ακόμα να βάλουν μυαλό!

@15:25

ΑΝ Η ΑΓΟΡΑ παιζόταν με τις ΕΚΘΕΣΕΙΣ, τότε δεν θα υπήρχαν χαμένοι στο Χ.Α. Οσοι δε τις ακολούθησαν, καταριούνται την ώρα και την στιγμή. Οι εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
OTAN οι έλληνες επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου σταματήσουν να καθορίζουν τις κινήσεις τους με βάση την Wall Str (και τον DAX, αλλά και τις εκθέσεις των ξένων οίκων) τότε θα αλλάξουν την μοίρα του προς το πολύ καλύτερον.  Και πάνω απ’όλα την δική τους. ΝΤΑΞ;;
ΥΠΑΡΧΕΙ φυσικά και μία κατηγορία – αυτή των συνειδητοποιημένων επενδυτών – που δεν δίνει σημασία σε αυτά τα ευτράπελα και η οποία ζει ζωή χαρισάμενη εδώ και πολλά χρόνια.

@15:35

Τραγελαφική εικόνα στις επενδυτικές επιλογές του κόσμου. Στις  24 Μαΐου του 21 εν μέσω covid η εταιρία Costamare εξέδωσε το πρώτο ναυτιλιακό ομόλογο.
  • Οι ναυτιλιακές εταιρίες συνήθως δανείζονται είτε από τις τράπεζες είτε μέσω της έκδοσης preffered μετoχών που κουβαλάνε κουπόνι 8% με 11% ή στην περίπτωση της Costamare 8.75%.
Το εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο δικαιολογείται, μιας και τα χρήματα επενδύονται στον ναυτιλιακό κλάδο που πάνω κάτω έχει αποδόσεις ή ζημιές καζίνου.
  • Θεώρησαν λοιπόν σκόπιμο να προσφέρουν ατην αγορά ένα ομόλογο εκμεταλλευόμενοι τα καλά ονόματα των ομολόγων και κατάφεραν να το πετύχουν με κουπόνι 2.7%!!
Τώρα, γιατί κάποιος να δανείσει μια ναυτιλιακή εταιρία με 2.7% όταν μπορεί να πάρει από την ίδια εταιρία 8% και +9% με ουσιαστικά το ίδιο ρίσκο, είναι αντικείμενο μελέτης.
  • ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΣ το αφήνουμε στη κρίσης σας…
  • ΕΠΙΣΗΣ αφήνουμε στη κρίση σας την προθυμία με την οποία υπερκαλύπτουν αυτές τις εκδόσεις οι διαχειριστές ως επί το πλείστον θεσμικών χαρτοφυλακίων…
  • ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ ο κόσμος τους…

@16:05

ΤΑΜΠΛΟ
Για τα μικρά βαλάντια
ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Η κ/φση υποχώρησε στα…8,8 εκατ. ευρώ μαζί με τα 3 εκατ. της ΑΜΚ. Ο,τι πουν τα παιδιά. Κάποια άλλα όμως… τέτοιες ευκαιρίες ψάχνουν. Αλλωστε, η κυβέρνηση φροντίζει για το ενεργειακό κόστος. Θα βγάλουν κι από πάνω οι… ατιμες οι εισηγμένες μας.
  • Η εισηγμένη έκλεισε τη χρονιά με μια απρόβλεπτα υψηλή κερδοφορία και με πολύ αυξημένα ίδια κεφάλαια, τα οποία ενισχύθηκαν τόσο από το καθαρό αποτέλεσμα της οικονομικής χρήσης, όσο και από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που υλοποιήθηκε το περυσινό καλοκαίρι. Κάτω του 5 ο πολλαπλασιαστής κερδών της. Και κοντά στα 30 εκατ. οι πωλήσεις της.
ΦΙΕΡ: Αδυναμία μας από τα χαμηλά της, αλλά και τώρα… Με αποτίμηση που δεν ξεπερνά τα 6,5 εκατ. ευρώ. Στο 9μηνο  ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα ευρώ 18,8 εκατ. ευρώ (+26%). Τα EBITDA ανήλθαν σε 1,8 εκατ.. από ζημίες 0,23 εκατ. το 2020, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (EBIT) σε κέρδη 1,12 εκατ. από ζημιές 1 εκατ. το 2020.
  • Εξαιρετικοί οι χρηματοοικονομικοί δείκτες της (Ev/ebitda, P.BV, P/E κλπ). Ο κλάδος της θα είναι από τους ευνοημένους στα χρόνια που έρσχονται. Οι λόγοι γνωστοί, να μην τους επαναλαμβάνουμε.  Υπόδειγμα εταιρείας, χωρίς φέσια, χωρίς παρακάλια σε τράπεζες, άψογη απέναντι σε προσωπικό και προμηθευτές, με πολύ καλή φήμη και αξιοπιστία εκεί που μετράνε.