Πολιτικό άσυλο στην Κύπρο αναζητά ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν

Η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι, προτίθεται να υποβάλει αίτηση για καθεστώς πολιτικού ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενη δικές της πληροφορίες, αναφέρει ότι η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που ο Γάνι σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι, μιλώντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου μετέβη, δήλωσε ότι έφυγε από την Καμπούλ προκειμένου να αποτρέψει ένα αιματοκύλισμα, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες ότι πήρε μεγάλα ποσά χρημάτων μαζί του, κατά την αναχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο.

«Εάν είχα μείνει, θα γινόμουν μάρτυρας μιας αιματοχυσίας στην Καμπούλ», σημείωσε ο Γάνι σε βίντεο που μεταδόθηκε στο Facebook, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, από τότε που επιβεβαιώθηκε πως βρίσκεται στα ΗΑΕ.

Δήλωσε επίσης πως στηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας, προσθέτοντας πως βρίσκεται «σε συζητήσεις για να επιστρέψει» στη χώρα του.

Υπογράμμισε πως δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραμείνει στην εξορία. «Βρίσκομαι αυτή την στιγμή σε συνομιλίες για να επιστρέψω στο Αφγανιστάν», είπε.