Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για 4 πόλεις – Στέλνουν τους αμάχους στη Ρωσία

Νέους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, που θα επιτρέψουν την εκκένωση των αμάχων από ουκρανικές πόλεις, μεταξύ αυτών και το Κίεβο, δηλώνει ότι ανοίγει η Ρωσία. Τις τελευταίες ημέρες, οι αντίστοιχες προσπάθειες εκκένωσης της Μαριούπολης απέτυχαν, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να χτυπούν κατά τη διάρκεια της συμφωνημένης κατάπαυσης πυρός.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι σχεδιάζεται να ανοίξουν στο Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και την Σούμι, με τη νέα προσωρινή κατάπαυση πυρός να ισχύει από τις 10 το πρωί, ώρα Μόσχας.

Ωστόσο οι διαδρομές εκκένωσης τις οποίες δημοσίευσε το ρωσικό RIA Novosti δείχνουν πως κάποιοι από τους αμάχους θα κατευθυνθούν προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Συγκεκριμένα, ο ανθρωπιστικός διάδρομος από το Κίεβο οδηγεί προς τη Λευκορωσία, ενώ όσοι εγκαταλείπουν το Χάρκοβο έχουν μοναδική διέξοδο προς τη Ρωσία.

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη και την Σούμι οδηγούν τόσο σε άλλες ουκρανικές πόλεις όσο και στη Ρωσία.

Να τιμωρήσει τους Ρώσους στρατιώτες για τις φρικαλεότητες στην Ουκρανία δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι «το μόνο ήσυχο μέρος» που τους περιμένει είναι ο τάφος. «Δεν θα συγχωρήσ

«Δεν θα συγχωρήσουμε, δεν θα ξεχάσουμε», λέει ο Ζελένσκι

ουμε. Δεν θα ξεχάσουμε. Θα τιμωρήσουμε όσους έκαναν φρικαλεότητες σε αυτό τον πόλεμο στη γη μας», είπε.

Οι δηλώσεις του έγιναν αφότου μία οικογένεια σκοτώθηκε την ώρα που προσπαθούσε να εγκαταλείψει το Ίρπιν, κοντά στο Κίεβο, με τον Ζελένσκι να απευθύνει έκκληση για σεβασμό στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, τους οποίους οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν. Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του Ίρπιν, μεταξύ των οποίων μία μητέρα με τον έφηβο γιο της και την μικρότερη κόρη της, καθώς και μία οικογενειακή φίλη.

«Απλά προσπαθούσαν αν φύγουν από την πόλη. Να γλιτώσουν. Ολόκληρη η οικογένεια. Πόσες πολλές τέτοιες οικογένειες έχουν πεθάνει στην Ουκρανία», είπε, ο Ζελένσκι, καθώς υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε τους ηγέτες της Δύσης γιατί δεν αντέδρασαν στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι θα χτυπήσει τις στρατιωτικές-βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. «Δεν άκουσα ούτε έναν ξένο ηγέτη να αντιδρά σε αυτό. Το θράσος του επιτιθέμενου είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δεν είναι αρκετές», είπε.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Εν τω μεταξύ, νέος γύρος διαπραγματεύσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Όμως, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πούτιν είπε ότι ο πόλεμος θα σταματήσει μόνο εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά και ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας θα πρέπει να υιοθετήσουν μία πιο εποικοδομητική προσέγγιση στις συζητήσεις με τη Μόσχα, λαμβάνοντας υπόψη τους την κατάσταση στη χώρα. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει την εδαφική της ακεραιότητα.