Ποιους σπρώχνει στην έξοδο ο Τσίπρας (ονόματα)

Νέο κύμα εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ

Έχει χυθεί πολύ μελάνι για την… κραυγαλέα απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ –το νέο «λεφτά υπάρχουν» υπό τον τίτλο «πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας» (και άλλες ιστορίες). Και, μπορεί όντως να είναι περίεργη η απουσία του τέως υπουργού Οικονομικών από την παρουσίαση του προγράμματος, όμως αυτή επικάλυψε κι άλλες απουσίες, όπως επίσης και μία σταθερή επιδίωξη, που «δουλεύει» με επιμέλεια και πολλές υπόγειες κινήσεις ο Αλέξης Τσίπρας: τη δημιουργία ενός… «νέου» κόμματος μέσα στο κόμμα, προς πάσαν χρήσιν.

Το πόσες φορές η σχέση του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει κινηθεί στην κόψη του ξυραφιού είναι γνωστό –και θα κινηθεί άλλες τόσες έως ότου φτάσουμε στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, πίσω από την «ισορροπία του τρόμου» που διαμορφώνεται ενίοτε μεταξύ «προεδρικών» και «ομπρελοποιών» στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, αλλά και στους συσχετισμούς στις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ώστε να «ξεφορτωθεί» όχι μόνο τον Τσακαλώτο, αλλά και… πολλούς άλλους.

Το όνειρο του Αλέξη Τσίπρα, όπως συνομολογούν ορισμένοι συνομιλητές του που ξέρουν να διαβάζουν τον Αλέξη πίσω από τις λέξεις, είναι να φτιάξει ένα κόμμα που ο μεγαλύτερος σε ηλικία και πείρα θα είναι ο… ίδιος. Αυτό, άλλωστε, θα έχει για τον ίδιο πολλά καλά: δεν είναι μόνο ότι θα ακουεί διαρκώς τη φράση «ό,τι πεις εσύ πρόεδρε», που αρέσει σε όλους τους αρχηγούς, αλλά και ότι ουδείς ποτέ θα τον αμφισβητήσει. Και, κυρίως, ότι δε θα χρειάζεται να διαπραγματεύεται με τις ώρες τις θέσεις του κόμματος, τα οφίτσια στο Πολιτικό Συμβούλιο, τις διακηρύξεις και τις κοινές πολιτικές αποφάσεις.

Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και όλα τα ονόματα στο “ΚΑΡΦΙ” που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας