Ποιοι μπαίνουν στο κάδρο της προανακριτικής για την Novartis

Ποιοι μπαίνουν στο κάδρο της προανακριτικής για τη Novartis

  • Σημειώστε μια νομική έκφραση, η οποία θα είναι χρήσιμη στην προανακριτική επιτροπή που αποφασίζει η κυβέρνηση για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης (Διαφάνειας) Δ. Παπαγγελόπουλο

ΒΗΜΑτοδότης

Σημειώστε μια νομική έκφραση, η οποία θα είναι χρήσιμη στην προανακριτική επιτροπή που αποφασίζει η κυβέρνηση για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης (Διαφάνειας) Δ. Παπαγγελόπουλο σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

Η νομική αυτή φράση είναι η «in rem», που σημαίνει, σε ελεύθερη νομική έκφραση,  «κατά παντός υπευθύνου σε ό,τι τυχόν προκύψει».

Δηλαδή παραπέμπεται ο κ. Παπαγγελόπουλος στην προανακριτική, αλλά και όποιος άλλος πολιτικός για τον οποίο θα προκύψουν ευθύνες. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο και προκύψουν ευθύνες, τότε θα μπει και αυτός στο κάδρο της προκαταρκτικής εξέτασης αναγκαστικά.

***

Και ο Αλέξης Τσίπρας; θα πείτε. Η κυβέρνηση δεν θέλει, όπως με πληροφόρησαν, να βάλει έναν πρώην πρωθυπουργό στο κάδρο της διερεύνησης του σκανδάλου της Novartis. Δεν θέλει να τον βάλει στο κάδρο, γιατί δύσκολα νομικά αποδεικνύεται ότι κατηύθυνε αυτός τη σκευωρία. Δεν θέλει, με δυο λόγια, να τον κάνει ήρωα. Ωστόσο μοιραίως εάν εμπλακεί το όνομά του στη διαδικασία της προανακριτικής τότε η προανακριτική θα πάει και σε αυτόν.

***

Η σύσταση προανακριτικής μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο, τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες τον εμπλέκει ευθέως στην κατάθεσή του ο αντεισαγγελέας Αγγελής ως τον «Ρασπούτιν» – ή αλλιώς (όπως τον ονομάζει) τον… «Θεό ο οποίος ήταν πανταχού παρών και έλυνε και έδενε στην ανάκριση» –, λύνει ένα εσωκομματικό θέμα στη ΝΔ και αφήνει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες. Και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θέλει η υπόθεση να πάει μέχρι τέλους και να αποκαλυφθούν οι ένοχοι της σκευωρίας, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν θέλει να κατηγορηθεί για ρεβανσισμό και δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως διωκόμενος.

***

Μαθαίνω επίσης ότι μαζί με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο θα ζητηθεί από τους άμεσα ενδιαφερομένους πολιτικούς και άρση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα «για να βγάλουν επιτέλους τις κουκούλες για να αποκαλύψουν πως έδωσαν τέτοιες καταθέσεις», όπως λένε οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί. Να σημειωθεί ότι παρόμοιο αίτημα είχε καταθέσει προ μηνών ο δικηγόρος του Δ. Αβραμόπουλου, Σπ. Σαγιάς (ο πρώτος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τσίπρα), αλλά η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε καμία απάντηση.

Print Friendly, PDF & Email