Ποιό… Μ, νομίζετε ότι έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά;

Την περασμένη εβδομάδα, επέδρασαν αρνητικά στο Χρηματιστήριο δύο …Μ

Ήρεμα, ..όχι κακές σκέψεις

Το ένα  Μ είναι …ο MSCI που δεν μας έβαλε στην watchlist, και το άλλο είναι το Μαξίμου, που μας έβαλε σε μπελάδες, με την έκτακτη φορολογία των300 εκατομμυρίων.

Ποιο …Μ άραγε έκανε μεγαλύτερη ζημιά στο ΧΑΑ;

Προφανώς όχι το Μsci, αφού η τοποθέτηση του ΧΑΑ, σε watchlist μπορεί να γίνει και τον Ιούλιο από τον S&P, και τον Σεπτέμβριο από τον FTSE,  αλλά και να μην γίνει θα μείνουμε για λίγο ακόμα το καλύτερο χρηματιστήριο στην κατηγορία μας, πράγμα όχι ιδιαίτερα κακό.

Το μεγάλη και δυστυχώς διαρκή ζημιά την   έκανε η ομάδα του Μαξίμου, που φορολόγησε, ΕΚΤΑΚΤΑ,  τα «υπερκέρδη» εισηγμένων.

Και η έμφαση θα πρέπει νa  δοθεί στο ΕΚΤΑΚΤΑ, δηλαδή στο χειρότερο εχθρό της ηρεμίας των Χρηματιστηρίων  …όταν πρόκειται για φορολογία.

Τι θα πει έκτακτα;

Θα πει ότι ο επενδυτής που μελετά επισταμένως μία μετοχή πριν επενδύσει σ αυτήν, τώρα βρίσκεται σε κινούμενη άμμο.

Ωραία η εταιρία, καλά τα διαγράμματα, οι δείκτες, οι χρυσοί σταυροί, αλλά  αν η κυβέρνηση βάλλει έκτακτο φόρο, και μου βγάλει off όλους τους υπολογισμούς μου;

Και αφού το έκανε μία φορά,  γιατί να την εμπιστευτώ ότι δεν θα το ξανακάνει;

Ξέρετε, η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χάνεται πολύ εύκολα, αρκεί μόνο μία πράξη, όπως η έκτακτη φορολογία, αλλά κερδίζεται πάρα πολύ δύσκολα.

Αν, οι οίκοι σταθμίσουν εντελώς αρνητικά την έκτακτη φορολογία, τότε δυσκολεύουν τα πράγματα.

Καμπανάκι θα χτυπήσουν σίγουρα, ελπίζουμε όμως ότι θα χτυπήσουν μικρό καμπανάκι, και όχι την καμπάνα της Μητρόπολης, και σ αυτό πρέπει να βοηθήσει και το …Μ που έκανε αυτό το  κακό, διαβεβαιώνοντας τους οίκους ότι η έκτακτη φορολόγηση, ήταν πράγματι …έκτακτη, και δεν θα γίνει ….τακτικά έκτακτη, και με εφαρμογή και σε  άλλες εισηγμένες.

Πάντως, κατά την άποψη μας, το Χρηματιστήριο μας, έχει πολύ και καλό μέλλον, εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι το σημείο στο οποίο θα βρίσκεται ή θα το …βρίσκουν τη στιγμή εκκίνησης της ανόδου, και σε ποια χέρια θα βρίσκονται τα χαρτιά εκείνη τη στιγμή.

Καλή εβδομάδα..

Του ειδικού συνεργάτη του μ/μ