Ποιες οι επιπτώσεις στο Bitcoin και στα υπόλοιπα crypto μετά την πολιτική αναταραχή στις ΗΠA;

Ποιες οι επιπτώσεις στο Bitcoin και στα υπόλοιπα crypto μετά την πολιτική αναταραχή στις ΗΠA;

Παρακολουθώντας τα γεγονότα που συνέβησαν στο κτίριο του Καπιτωλίου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κόσμος διχάστηκε σχολιάζοντας άλλοι αρνητικά και άλλοι πανηγυρικά.

Παράλληλα, η τιμή του Bitcoin συνέχισε να αυξάνεται φτάνοντας τα 39.000 δολάρια για πρώτη φορά.

Δεν γνωρίζουμε εάν το νέο υψηλό ήταν μία απλή σύμπτωση ή οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το πολιτικό δράμα θα επηρεάσει αρνητικά το USD;

Η πεποίθηση ότι το Bitcoin ενισχύθηκε από τη διαμαρτυρία φαίνεται να συνδέεται με μια άλλη πεποίθηση που είναι ευρέως δημοφιλής στους κύκλους του Bitcoin ότι, το Bitcoin θεωρείται όλο και περισσότερο ως αντιστάθμιση έναντι της οικονομικής αβεβαιότητας. (Και, αναμφισβήτητα, είναι…)

  • Υπάρχουν κάποια ιστορικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το οικονομικό και πολιτικό δράμα στις ΗΠΑ είναι «καλό» για το Bitcoin.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την εβδομάδα που ακολούθησε την ημέρα των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες . Καθώς η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να καταθέσει αγωγές σε πολιτείες σε ολόκληρο το έθνος, έγινε όλο και πιο σαφές ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε έντονο περιβάλλον.

Και ενώ «η πολιτική και η οικονομική αβεβαιότητα συμβαδίζουν», η τιμή του Bitcoin φάνηκε να αντιδρά θετικά σε αυτό που συνέβαινε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φυσικά, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η τιμή του Bitcoin πραγματικά απογειώθηκε μόνο μετά τον επίσημο καθορισμό των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Μεταξύ της 7ης Νοεμβρίου 2020 και του τέλους του μήνα, η τιμή του BTC βρέθηκε πάνω από 19.000 $. Επιπλέον, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν η ανάπτυξη του BTC κατά την περίοδο 3 Νοεμβρίου έως 7 Νοεμβρίου σχετίζεται άμεσα με το δράμα των εκλογών ή, τουλάχιστον, σε ποιο βαθμό σχετίζονται και οι δύο.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι η τιμή του Bitcoin δεν αντιδρούσε στην αβεβαιότητα των αποτελεσμάτων των εκλογών, αλλά μάλλον στην προφανή βεβαιότητα ότι ο Joseph Biden είχε, στην πραγματικότητα, κερδίσει τις εκλογές.

Ωστόσο, ενώ η συγγένεια του BTC με την αμερικανική πολιτική αναταραχή είναι ακόμη προς συζήτηση, υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση ότι το Bitcoin φαίνεται ότι ενισχύεται από ένα εξασθενημένο δολάριο.

Πράγματι, ένας αυξανόμενος αριθμός θεσμικών επενδυτών έχουν αγοράσει BTC ειδικά ως «αντιστάθμιση» έναντι του πληθωρισμού. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα αυτού είναι μια επιστολή που έγραψε στους επενδυτές του ο διάσημος επενδυτής hedge fund, ο Paul Tudor Jones.

Ο Jones είπε συγκεκριμένα ότι το Bitcoin του θυμίζει χρυσό στη δεκαετία του 1970 και ότι βλέπει το Bitcoin ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού. Επιπλέον, είπε ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της νομισματικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πληθωρισμός είναι αναπόφευκτο: «Η καλύτερη στρατηγική μεγιστοποίησης του κέρδους είναι η κατοχή του ταχύτερου αλόγου», έγραψε. «Αν είμαι αναγκασμένος να προβλέψω, το στοίχημά μου θα είναι Bitcoin.»

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το δολάριο ΗΠΑ δεν φάνηκε να υποφέρει από μεγάλα χτυπήματα ως αποτέλεσμα των ταραχών στο Κάπιτολ Χιλ. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο φαίνεται να ισχύει.

Ο φόβος για πιθανό οικονομικά χάος είναι ένα ισχυρό κίνητρο.

Ένα παρόμοιο φαινόμενο συνέβη στις αρχές Ιουνίου του 2020, όταν η πολιτική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες φάνηκε να συμπίπτει με την αύξηση της τιμής του Bitcoin. Μόλις τρεις ημέρες μέσα στον Ιούνιο του 2020, ξετυλίχθηκαν διαμαρτυρίες και αναταραχές σε ολόκληρη τη χώρα, πυροδοτούμε από τη φρικτή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Το Bitcoin, το οποίο αγωνιζόταν να διατηρήσει την τιμή πάνω από τα 10.000 $, άρχισε να ξεπερνάει τα 10K $ . Εκείνη την εποχή, ο Alex Mashinsky, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής του δικτύου Celsius, δήλωσε ότι: «νέα για ταραχές και πιθανή απαγόρευση κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις έχουν πείσει πολλούς να αγοράσουν κρυπτονομίσματα».

  • Alex Mashinsky, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Celsius.

Επιπλέον, ο Mathew Ficke, Επικεφαλής της Ανάπτυξης Αγοράς στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης, OkCoin, δήλωσε σε μια δήλωση ότι: «Η κίνηση του BTC πάνω από τα 10.000 $ συμπίπτει με αστικές και οικονομικές αναταραχές σε όλες τις ΗΠΑ».

«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το περιβάλλον υπενθυμίζει στην αγορά ότι το BTC μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμιση έναντι υπερβολικής κυβερνητικής επιρροής. Καθώς οι μετοχές πλησιάζουν τα επίπεδα πριν από το καταφύγιο στο χώρο, πολλοί φαίνεται να βλέπουν το crypto ως σχετικά ελκυστικό », είπε.

Ένα άλλο παράδειγμα αυτού του είδους φαινομένου συνέβη όταν εμφανίστηκαν εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν στις αρχές του 2020.

Εκτός από την αύξηση της τιμής του BTC, τα δεδομένα από το Google Trends κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 8 Ιανουαρίου 2020, έδειξαν ότι ο όρος αναζήτησης «Bitcoin Iran» είχε αυξηθεί αρκετές φορές μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ οι αναζητήσεις για «Bitcoin Iran είχαν αυξηθεί συνολικά περίπου 4.450%. Ομοίως, όταν πραγματοποιήθηκαν οι διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τον Ιούνιο, ο αριθμός των αναζητήσεων για «διαμαρτυρίες Bitcoin» αυξήθηκε σημαντικά.

Ωστόσο, μόλις σταματήσει ο θόρυβος σχετικά με την πιστοποίηση των εκλογών και τη μετάβαση της εξουσίας, το Bitcoin μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται.

Αυτό οφείλεται στην επανέναρξη οικονομικών κινήτρων που πιστεύεται ευρέως ότι θα λάβει χώρα αφού ο Πρόεδρος Biden ανέλαβε τα καθήκοντά του και η Δημοκρατική πλειοψηφία θα αναλάβει τη Γερουσία. Στις 6 Ιανουαρίου, ο μελλοντικός ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ είπε ότι η ψήφιση ενός νομοσχεδίου για την έκδοση επιταγών 2000 $ στο κοινό είναι «ένα από τα πρώτα πράγματα» που «θέλει να κάνει».

Ενώ εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες χρειάζονται απεγνωσμένα ανακούφιση από το οικονομικό άγχος που προκαλείται από την πανδημία COVID-19, ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η συνεχιζόμενη τόνωση θα μπορούσε τελικά να αποδυναμώσει το δολάριο ΗΠΑ μετά το σημείο της μη επιστροφής.

Το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών χρήζει ισορροπίας

Ο Alex Mashinsky εξήγησε ότι μακροπρόθεσμα, οι συνεχιζόμενες δαπάνες θα μπορούσαν να μειωθούν στη θέση του δολαρίου ως το πιο ισχυρό νόμισμα στον κόσμο.

«Μπορεί να είμαστε σε θέση να συγκρατήσουμε το χρέος για λίγο, αλλά κάθε μέρα περνούμε την εμπιστοσύνη που έχει ολόκληρος ο κόσμος στο δολάριο και σύντομα θα μείνουμε να κρατάμε την τσάντα με όλα αυτά τα άχρηστα δολάρια», είπε.

«Ενώ αυτό μπορεί να είναι καλό για το Bitcoin και τα crypto, δεν είναι καλό για τη δημοκρατία και για την παγκόσμια τάξη όπως το γνωρίζουμε.»

ΔΑΝΑΗ ΓΚΟΛΙΑ