Ποια ντύθηκε… πράσινη ανάπτυξη – Δαγκωτό Τουσκ & Η πόλη όπου εφευρέθηκε η γραβάτα

Ποια ντύθηκε… πράσινη ανάπτυξη;

Το γαλάζιο ήταν το χρώμα του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξάγεται στο Ζάγκρεμπ. Γαλάζιο (ως γνωστόν) είναι και το χρώμα της ΝΔ. Και όμως στο βροχερό Ζάγκρεμπ έκανε ξαφνικά την εμφάνισή της γαλάζια ευρωβουλευτής ντυμένη (όπως έλεγε) «από τα νύχια έως την κορυφή… πράσινα». Ποια ήταν αυτή; Μα, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές την παρατήρησαν: «Καλά, βρήκες την ημέρα να ντυθείς… ΠΑΣΟΚ», της είπαν, «την ημέρα που γιορτάζει το ΕΛΚ;». Η κυρία Ασημακοπούλου όμως απάντησε: «Δεν ντύθηκα ΠΑΣΟΚ, ντύθηκα… πράσινη ανάπτυξη για να τιμήσω τον πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη που θα μιλήσει για την κλιματική αλλαγή».

Ορισμένοι γέλασαν, άλλοι δεν έδωσαν σημασία και δυο-τρεις (ανάμεσά τους και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος) έσπευσαν να την αγκαλιάσουν και να φωτογραφηθούν μαζί της. Σου λένε, είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα, ή σαν την… πράσινη μύγα, οι φωτογράφοι θα έρθουν πάνω της, ας την έχουμε από κοντά. 

***

Δαγκωτό Τουσκ

Οι γαλάζιοι ευρωβουλευτές έμειναν στο ξενοδοχείο Sheraton και το πρωί της Τετάρτης (λίγο πριν από την άφιξη του κ. Μητσοτάκη στο Ζάγκρεμπ) πραγματοποίησαν σύσκεψη για να καθορίσουν, όπως μου είπαν, τη γραμμή που θα ακολουθήσουν στο Ζάγκρεμπ. Ομοφώνως αποφάσισαν να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τουσκ ως πρόεδρο του ΕΛΚ, αλλά και τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αντιπρόεδρο. Το ποιος είναι ο κ. Τουσκ γνωρίζετε. Ο κ. Αβέρωφ είναι πρόεδρος του Κόμματος ΔΗΣΥ της Κύπρου, ένα κεντροδεξιό κόμμα που ίδρυσε ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης και μ’ αυτό κέρδισε τις εκλογές ο Νίκος Αναστασιάδης. Οι ευρωβουλευτές μού είπαν ότι για την υποψηφιότητα του κ. Αβέρωφ έδειξαν προσωπικό ενδιαφέρον τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

***

Η πόλη όπου εφευρέθηκε η γραβάτα

Ισως από τα πρώτα πράγματα που πληροφορήθηκαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ φθάνοντας στο Ζάγκρεμπ ήταν ότι η περιοχή εκεί ήταν η πρώτη που καθιέρωσε τη… γραβάτα ως επίσημο ένδυμα, τον 17ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1630. Σύμφωνα με τους Κροάτες είναι η πόλη όπου εφευρέθηκε η γραβάτα.

Εχουν μάλιστα και σχετική ημέρα εορτασμού στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά και αρκετά εξειδικευμένα μαγαζιά σε περίπτωση που το ερυθρόλευκο καρό της κροατικής σημαίας ταιριάζει με την γκαρνταρόμπα σας. Οι περισσότεροι γαλάζιοι ευρωβουλευτές θυμήθηκαν τον Τσίπρα που δεν ήθελε με τίποτα τη γραβάτα, θέλοντας να δείξει ότι (όπως έλεγε) «οι επαναστάσεις γίνονται χωρίς γραβάτες».

***

ΒΗΜΑτοδότης