Ποια ελληνική μετοχή – πολύ βαθιά υποτιμημένη- σπάει τα κοντέρ σε παγκόσμιο επίπεδο

ΠΟΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΟΧΗ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΚΟΝΤΕΡ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ – ΠΟΛΥ ΒΑΘΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΗ 

Φίλοι μικρομέτοχοι, όπως ήδη γνωρίζετε ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ έβγαλε αποτελέσματα Α’ εξαμήνου. Την Παρασκευή έκλεισε στα 2.33€ δίνοντάς της μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 603.9 εκ ευρώ. Επειδή η μετοχή είναι σχετικά φθηνή σε απόλυτο νούμερο και δεν έχει κάνει και καμία κίνηση πολλοί την θεωρούν υποτιμημένη.

 • Ας πάμε όμως τώρα να δούμε τι έδειξε ο ισολογισμός. Ο κύκλος εργασιών έπεσε από τα 2.216 δις ευρώ στα 1.875 δις ευρώ, τα EBITDA από 137.46 εκ ευρώ σε 107.75 εκ ευρώ και τα ΚΜΦΔΜ από 462 χιλ ευρώ σε ζημιές 17.47 εκ ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε από 1.612 δις ευρώ στο τέλος του 2019 σε 1.721 δις ευρώ. Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι ότι η εταιρεία από θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 14.9 εκ ευρώ γύρισε σε αρνητικές -78 εκ ευρώ.

Όπως ήδη γνωρίζετε ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ δεν έχει καλό ιστορικό στο να παράγει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές. Στα 2.33€ που έκλεισε η μετοχή την Παρασκευή έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 603.9 εκ ευρώ. Αν προσθέσουμε και τον καθαρό δανεισμό της 1.721 δις ευρώ αυτό μας δίνει μια επιχειρηματική αξία (Enterprise Value) 2.325 δις ευρώ.

 • Τώρα, επειδή μας αρέσει να είμαστε LARGE ενώ έβγαλε 107.7 εκ ευρώ EBITDA στο εξάμηνο εμείς θα πάρουμε τα προσαρμοσμένα EBITDA τα οποία ήταν 126.3 εκ ευρώ και θα υποθέσουμε ότι θα βγάλει και άλλα τόσα στο Β’ εξάμηνο. Έτσι, φίλοι μικρομέτοχοι, στα 2.33€ η ΒΙΟΧΑΛΚΟ παίζει με ένα EV/EBITDA 2020e = 9.2, έχοντας όμως μεγάλες αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές και βγάζοντας και ζημιές.

Πάμε τώρα στον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ που θα λέγαμε ότι προσομοιάζει κάπως τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Εδώ να προσθέσουμε ότι ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ δεν είναι πια μόνο το Αλουμίνιο αλλά έχει μπει πολύ δυνατά στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, των έργων EPC και της εμπορίας φυσικού αερίου.

 • Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στο Α’ εξάμηνο είδε τις πωλήσεις του να μειώνονται από 990.8 εκ ευρώ σε 926.7 εκ ευρώ, τα EBITDA από 175.3 εκ ευρώ σε 145.1 εκ ευρώ και τα ΚΜΦΔΜ από 81.6 εκ ευρώ σε 69.3 εκ ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός μαζί με τις μισθώσεις αυξήθηκε από 421 εκ ευρώ που ήταν στο τέλος του 2019 αυξήθηκε στα 477 εκ ευρώ. Όμως, παρόλο τον COVID η εταιρεία κατάφερε να έχει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 12.25 εκ ευρώ από θετικές 81.42 εκ ευρώ στο περσινό εξάμηνο.

Σύμφωνα με το τελευταίο report της Wood & Co ο αναλυτής εκτιμά ότι στο τέλος του 2020 ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα έχει καθαρό δανεισμό της τάξης των 523 εκ ευρώ και EBITDA της τάξης των 275 εκ ευρώ. Δηλαδή φίλοι μικρομέτοχοι, για να παίξει ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με το ίδιο EV/EBITDA 2020e που παίζει η ΒΙΟΧΑΛΚΟ η τιμή της μετοχής του πρέπει να πάει ΤΩΡΑ στα 14.05€, μια άνοδο της τάξης του 58.3% με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 8.875€.

 • Βλέπετε λοιπόν φίλοι μικρομέτοχοι ότι ενώ η τιμή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι πιο φθηνή σε απόλυτο νούμερο, για να παίζουν όμως με το ίδιο προσδοκώμενο EV/EBITDA 2020 η μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα πρέπει να παραμείνει στάσιμη και η μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ να ανέβει κατά 58.3%.

Με αφορμή τη σύγκριση σε ελληνικό επίπεδο κάναμε το απόλυτο crash test για την μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ.

 • Φίλοι μικρομέτοχοι, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ σπάει τα κοντέρ σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μετοχή του είναι πάρα πολύ βαθιά υποτιμημένη. Και εξηγούμαστε.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των Diversified Industrial Companies σε επίπεδο EV/EBITDA για το 2020 είναι στο 8.6, λίγο χαμηλότερος από της ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Για να παίξει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2020 = 8.6 ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ πρέπει να πάει τώρα στα 12.89€.

 • Ο παγκόσμιος μέσος όρος των Diversified Industrials είναι υψηλότερος από ότι ο ευρωπαϊκός και ειδικότερα ο ιαπωνικός που μόλις πρόσφατα ο Buffett αγόρασε λίγο πάνω από το 5% σε πέντε κραταιά εμπορικά σπίτια της Ιαπωνίας βρίσκεται για το 2021 στο 13.

Επειδή όμως εμείς θέλουμε να είμαστε 100% χετζαρισμένοι  τον συγκρίνουμε τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ με το φθηνότερο ευρωπαϊκό ενεργειακό κολοσσό που είναι η RWE. Για να ξέρετε φίλοι μικρομέτοχοι, με βάση τις μέσες εκτιμήσεις και με κλείσιμο στα 31.40€ η RWE διαπραγματεύεται με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022e = 6.95 και με ένα P/2022e = 16.2 και με ένα P/BV 2022e = 0.99.

 • Σας αναφέρουμε την RWE γιατί όχι μόνο τώρα είναι η φθηνότερη (2020) αλλά και για το 2022 θα είναι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μόλις πρόσφατα η  Goldman Sachs έδωσε τιμή στόχο τα 44€.

Φίλοι μικρομέτοχοι, με βάση τις εκτιμήσεις τώρα του αναλυτή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ ο οποίος εκτιμά ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ το 2022 θα εμφανίσει EBITDA της τάξης των 404.1 εκ ευρώ, ΚΜΦΔΜ της τάξης των 203.4 εκ ευρώ, θα έχει καθαρό δανεισμό 480 εκ ευρώ και θα έχει προβλεπόμενα ίδια κεφάλαια της τάξης των 1.938 δις ευρώ.

Φίλοι μικρομέτοχοι κρατηθείτε γιατί δεν θα αντέξετε την συγκίνηση. Για να παίξει ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με το ίδιο προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022e = 6.95 που έχει η RWE παίζοντας στα 31.40€, η τιμή της μετοχής θα πρέπει να πάει στα 16.29€ !!! από 8.875€ που παίζει τώρα. Για να παίξει με το ίδιο P/E που θα παίζει η RWE to 2022 = 16.2 η τιμή της μετοχής θα πρέπει να πάει στα 23.06€ και τέλος για να παίξει με ένα P/BV 2022e = 1 η τιμή της μετοχής θα πρέπει να πάει στα 13.56€.

 • Όπως αντιλαμβάνεστε φίλοι μικρομέτοχοι, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ DEEP VALUE GROWTH PLAY και με ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑ του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η αγορά τώρα έχει αρχίσει σιγά σιγά και το καταλαβαίνει. Ο λόγος που είναι επιφυλακτική είναι ότι παλαιότερα σύσσωμη η επενδυτική κοινότητα πίστευε ότι ΗΔΗ από το 2019 ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα είχε EBITDA 375 εκ ευρώ και ΚΜΦΔΜ 205 εκ ευρώ. Η πρόσφατη κίνηση του Buffett αλλάζει όμως άρδην τα δεδομένα.

Προσέξτε όμως φίλοι μικρομέτοχοι, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ έχει κάτι που κανείς άλλος στον κόσμο δεν έχει. Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατάφερε να κάνει μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες το Αλουμίνιο της Ελλάδας το μεγαλύτερο καθετοποιημένο παραγωγό αλουμινίου και αλουμίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την χαμηλότερη κοστολογική βάση. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΑΘΛΟΣ.

 • Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι η πεμπτουσία του επιτυχημένου αυτοδημιούργητου Έλληνα βιομηχάνου. Όμως, την εταιρεία του την φτιάχνει ώστε να μπορεί να διοικείται από στελέχη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι σε κάθε επιχειρηματική μονάδα που έχει χρησιμοποιεί το EVA (Economic Value Added – Προστιθέμενη Οικονομική Αξία). Μόνο μια άλλη εισηγμένη χρησιμοποιεί το EVA και αυτή είναι ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ.

Ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ χτίζεται πάνω σε πολύ γερά θεμέλια. Εμείς φίλοι μικρομέτοχοι προβλέπουμε ότι πολύ σύντομα ο τομέας της εμπορίας του φυσικού αερίου θα γίνει ο ΒΑΣΙΚΟΣ πυλώνας ανάπτυξης και κερδοφορίας του ομίλου. Όμως φίλοι μικρομέτοχοι, ο κλάδος που είναι ένα διαμάντι έτοιμο να λάμψει είναι ο κλάδος των έργων EPC.

 • Εμείς πιστεύουμε ότι το πρώτο κύμα ανάπτυξης των ΑΠΕ ήταν τα αιολικά πάρκα. Εμείς τώρα πιστεύουμε ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ότι οι μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν μπει στην διαδικασία του να ΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ επενδύοντας πακτωλό χρημάτων για ΑΠΕ. Απ’ ότι φαίνεται τώρα τα μεγαλύτερα κονδύλια των πετρελαϊκών κολοσσών θα κατευθυνθούν στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Εδώ πιστεύουμε ότι είναι η χρυσή ευκαιρία του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ να λάμψει. Μας αρέσει πάρα μα πάρα πολύ ότι τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας κ. Νίκος Παπαπέτρου έχει αγοράσει 233.000 μετοχές ΜΥΤΙΛ με μια μέση τιμή 8.72€ τοποθετώντας 2.000.000 ευρώ. Δεν αρκείται στα λόγια, προβαίνει σε πράξεις.

 • Για εμάς φίλοι μικρομέτοχοι είναι θέμα χρόνου ο ΜΥΤΙΛ να παίξει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022e = 6.95 δηλαδή να φτάσει τα 16.29€. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε φίλοι μικρομέτοχοι, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι για εμάς το απόλυτο DEEP VALUE & GROWTH PLAY ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΡΙΣΚΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ. 

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

Από τον Ειδικό Συνεργάτη μας