Ποια είναι τα δύο χαρτιά που ζωγραφίζουν στα τερματικά και ο δικηγόρος αναλυτής της Goldman Sachs που… εκτέλεσε κατά παραγγελία την Πειραιώς

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΧΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΤΕΡΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΠΑΝΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS 
 • Φίλοι μικρομέτοχοι, έχει ξεσπάσει κανονικός πόλεμος μεταξύ των long και των short στη μετοχή της τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα δέχθηκε πισώπλατα μαχαιριά από την Goldman Sachs. Και εξηγούμαστε.

Ως γνωστό, η LANSDOWNE Partners είναι ο μεγαλύτερος σορτάκιας στη μετοχή της τράπεζας Πειραιώς. Έχει σορτάρει το 2.83% της ΠΕΙΡΑΙΩΣ και είναι πολύ παλιός και πιστός πελάτης της Goldman Sachs.


 • Η Goldman Sachs έκανε επαγγελματική δουλειά. Περίμενε να βγει το θετικό νέο ότι η BIENVILLE Capital έχει πάνω από το 5%, να ανακοινώσει η διοίκηση Μεγάλου την επίσπευση 7 δις ευρώ τιτλοποιήσεων το 2020, να έχει πέσει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 1.099% και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ το Tier II στο 5.3% να έχει  αποχωρήσει ο τοποτηρητής (monitoring trustee), γιατί η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε το σύνολο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει με το πλάνο αναδιάρθρωσης, και αφού έχει τιμολογήσει η αγορά όλα αυτά τα θετικά νέα να κεράσει φαρμάκι την τράπεζα λέγοντας ότι δεν θα πετύχει τους στόχους της και για αυτό η μετοχή πρέπει να πάει στο 1.85€.

Το απίστευτο είναι ενώ βγήκε το report μετά από 2 μέρες βγάζει η ALPHA BANK Tier II με επιτόκιο 4.25% και με δεκαπλάσια υπερκάλυψη. Ακόμα η Christine Lagarde είναι αισιόδοξη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως όλα δείχνουν τα καλυμμένα ομόλογα της ALPHA BANK που βρίσκονται μόλις μια βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα θα είναι το πρώτο ελληνικό asset που θα συμμετέχει στο χαρτοφυλάκιο του QE της ΕΚΤ.

 • Όλοι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι είναι αισιόδοξοι ότι οι ελληνικές τράπεζες παρόλο τους “φιλόδοξους” στόχους που έχουν θέσει θα τους πετύχουν. Το απίστευτο φίλοι μικρομέτοχοι είναι ότι η Goldman Sachs είχε τιμή στόχο για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ τα 2.72€ πριν τον καταιγισμό όλων αυτών των θετικών νέων. Τόσο καιρό που δεν υπήρχαν όλα αυτά τα θετικά γεγονότα μας έλεγε ότι η ΠΕΙΡΑΙΩΣ αξίζει 2.72€. Τώρα τα βλέπει όλα μαύρα και δίνει τιμή στόχο το 1.85€.

Καταλάβαμε αδέλφια, τις πουλήσατε όλες τις μετοχές που είχατε και θέλετε η μετοχή να πέσει και να τις πάρετε πολύ φθηνότερα και συγχρόνως να κάνετε πλάτη στο μεγαλύτερο short παίκτη και πελάτη σας που δεν έχει κλειστεί ακόμα. Αλλά είπαμε ρε παιδιά εκεί στην Goldman όταν κάνετε μια τέτοια δουλειά μη βάζετε ένα ΔΙΚΗΓΟΡΟ !!!για να βγάζει τέτοια καταστροφική ανάλυση για την Τράπεζα Πειραιώς.

 • Για να ξέρετε φίλοι αναγνώστες ο αναλυτής που υπογράφει την έκθεση κος Jose Abad ξεκίνησε να δουλεύει στην Goldman Sachs το 2015 σαν αναλυτής για τις ισπανικές τράπεζες. Ο συγκεκριμένος κύριος, είναι δικηγόρος !!! και οικονομολόγος ο οποίος πριν γίνει αναλυτής στην Goldman Sachs ήταν οικονομολόγος της ομάδας κινδύνων της Moodys στο Σουδάν με έδρα την Φρανκφούρτη. Δεν είχε ποτέ καμία προϋπηρεσία σε επενδυτική τράπεζα. Έσκασε σαν κομήτης.

Ο κ. Abad εκτός από δικηγορία έχει σπουδάσει οικονομική πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Έχει επίσης κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση και πολιτική στο Kennedy School of Government στο πανεπιστήμιο του Harvard, και με το που ξεκίνησε να δουλεύει στη Goldman Sachs έκανε το διδακτορικό του στη σχολή επιχειρηματικής διοίκησης του πανεπιστημίου Exeter της Μεγάλης Βρετανίας.

 • Όπως πολύ εύκολα μπορείτε να καταλάβετε, ο συγκεκριμένος κύριος δεν έχει βαθειά γνώση χρηματοοικονομικών και λογιστικής. Όμως, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει να καλύπτει τις ισπανικές τράπεζες. Βλέπετε, είχε όντως βαθειά γνώση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος. Τώρα θα σας γελάσουμε που απέκτησε βαθειά γνώση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ….

Φυσικά, φίλοι μικρομέτοχοι πρέπει πάντα να θυμάστε ότι η κάθε ανάλυση είναι μια εκτίμηση τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον υπό συγκεκριμένες παραδοχές.  Το report του αναλυτή που βγήκε στις 5 Φεβρουαρίου για τις ελληνικές τράπεζες έχει μια σειρά από αυθαίρετες υποθέσεις. Αυξάνει το CET1 από 12% σε 13%, κάτι που είναι πολύ πρόωρο όσο και να γίνει πιο αυστηρή η ΕΚΤ. Ακόμα, αυξάνει το Cost of Equity από 12% σε 14% ενώ κανονικά με τη μείωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στο 1.099% δεν θα έπρεπε να αυξάνεται αλλά να μειώνεται.

 • Για να καταλάβετε, η CITIGROUP στο τελευταίο της report που δίνει για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ τιμή στόχο τα 3.20€ από 1.84€ που είχε πριν, αυτή δηλαδή που έβαλε τώρα η Goldman Sachs, μείωσε το Cost of Equity (CoE) από 15% σε 13%.
 • Φυσικά, ο δικηγόρος αναλυτής πιστεύει ότι η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς δεν θα πετύχει τους στόχους της, ούτε σε επίπεδο κερδοφορίας, ούτε σε επίπεδο μείωσης εξόδων και ούτε θα καταφέρει να πετύχει καλή τιμολόγηση στις τιτλοποιήσεις που είναι να κάνει. Με αποτέλεσμα να μας λέει ότι η τράπεζα Πειραιώς θα χρειαστεί με βάση τις δικές του παραδοχές αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Φυσικά, για τις άλλες τρεις τράπεζες πάλι υιοθετώντας αρνητικά σενάρια, μειώνει τις τιμές στόχους αλλά λέει ότι δεν θα χρειαστούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Όμως, αν είσαι αρκετά παρατηρητικός, στη σελίδα 16 του report μας λέει ότι βάσει του πιο πιθανού σεναρίου το Δεκέμβριο του 2022 η ΠΕΙΡΑΙΩΣ θα έχει κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξης του 1.316 δις ευρώ.

 • Προσέξτε όμως ότι έτσι το ΤΧΣ θα αναγκαστεί να μετατρέψει τα CoCos που είναι 2.040 δις ευρώ σε μετοχές. Αυτό όμως, κατά την ταπεινή μας άποψη είναι καλό διότι η αύξηση θα γίνει αναγκαστικά στα 6€ και έτσι θα τυπωθούν 394 εκ καινούργιες μετοχές, το 90% των σημερινών μετοχών δηλαδή με αυτό το σενάριο η ΠΕΙΡΑΙΩΣ θα έχει 830 εκ μετοχές ενώ αλλιώς αν έπρεπε να γίνει κανονική αύξηση μέσω της αγοράς θα γινόταν στο 1.00€ δηλαδή θα τυπωνόντουσαν 2 δις μετοχές. Όπως αντιλαμβάνεστε άλλο είναι 830 εκ μετοχές και άλλο είναι 2.434 δις μετοχές. Μέρα με τη νύχτα φίλοι επενδυτές.

Όπως αντιλαμβάνεστε εφόσον μετατραπούν τα CoCos η Τράπεζα Πειραιώς το 2023 δεν θα πληρώσει τα 121 εκατ. ευρώ που είναι το κουπόνι του CoCo και έτσι αυτό θα πάει κατευθείαν στην κερδοφορία. Με αποτέλεσμα μετά από αυτή την αύξηση και τη μη πληρωμή του κουπονιού η Τράπεζα Πειραιώς στο τέλος του 2023 θα έχει ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 845 εκ ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε φίλοι μικρομέτοχοι με τη μετατροπή των CoCos η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει τιμή προς ενσώματη λογιστική αξία P/TBV = 0.33. Άκρως ελκυστικό.

 • Φίλοι μικρομέτοχοι είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο δικηγόρος αναλυτής της Goldman Sachs εκτέλεσε κατά παραγγελία την Tράπεζα Πειραιώς. Το νόμισμα όμως έχει δύο όψεις. Από τη μία έχουμε την Goldman που μειώνει τώρα την τιμή από το 2.72€ στο 1.85€ και από την άλλη έχουμε το CITIGROUP που την αυξάνει από το 1.84€ στα 3.20€.

Εδώ φίλοι μικρομέτοχοι πρέπει να ξέρετε ότι ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής του BIENVILLE Capital είναι ο κύριος Ralph Reynolds. Χαίρει μεγάλου σεβασμού στην επενδυτική κοινότητα. Έχει πάρει το πτυχίο του των οικονομικών από το University of Pennsylvania και MBA από το University of Chicago.

Εμείς φίλοι μικρομέτοχοι πιστεύουμε ότι η διοίκηση Μεγάλου θα πετύχει τους στόχους της και ότι η τράπεζα σε ένα βασικό σενάριο ανάπτυξης θα βγάλει καθαρά κέρδη 480 εκ ευρώ και δεν θα χρειαστεί να μετατραπούν τα CoCos σε μετοχές. Αλλά και αυτό αν γίνει εμείς πάλι το θεωρούμε θετικό γιατί θεωρούμε άκρως ελκυστική την αποτίμηση της ΠΕΙΡΑΙΩΣ με ένα προσδοκώμενο P/TBV=0.33.

Φυσικά, θα θέλαμε ο κ. Μεγάλου όπως είχε αγοράσει 100.000 μετοχές στις 7 Δεκεμβρίου 2018 προς 0.9860€ να το ΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ για να δείξει έτσι ότι πιστεύει ακράδαντα ότι θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει. Εμείς σ’ αυτό τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει είμαστε με την πλευρά της BIENVILLE** Capital του κ. Reynolds** και με τη διοίκηση Μεγάλου. Φυσικά πρέπει να έχετε πάντα στο νου σας ότι οι τραπεζικές μετοχές είναι πολύ ευαίσθητες σε αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες, για αυτό πρέπει να είσαστε πάντα έτοιμοι να χετζάρεστε.


**Ralph Reynolds

 • Ralph Reynolds – founder at Bienville Capital Management
Ralph Reynolds is a Founder and member of the Investment Manager and the Managing Member. He serves as a member of the Investment Manager’s Investment Committee and Chairman of the Firm. Ralph is focused on strategic planning, investment idea generation, implementation and risk management.
 • Ralph has held several global leadership positions in investment management for nearly 30 years, covering the areas of trading, equity derivatives and risk management. Prior to working at the In-vestment Manager, Ralph was a Co-Founder and Chief Investment Officer of Carlyle Blue Wave; Global Head of Equities and Proprietary Trading at Deutsche Bank; President and Chief Executive Of-ficer at NatWest Securities; Managing Director at Morgan Stanley; and a Principal at O’Connor and Associates.

Over his career, Ralph has worked in New York, Chicago, Tokyo and London. Ralph’s board experi-ence includes the International Securities Exchange, the University of Pennsylvania School of Nurs-ing, Presbytery of Southern New England and Greenwich Academy.

Ralph received a Bachelor’s Degree in Economics from the University of Pennsylvania and a Master of Business Administration from the University of Chicago. Ralph is a native of Mobile, Alabama and resides in Darien, Connecticut.


Φίλοι μικρομέτοχοι, όπως ήδη γνωρίζετε είμαστε άνθρωποι του φωτός. Χαιρόμαστε όταν ο κόσμος βγάζει λεφτά από τις μετοχές. Δεν μας απασχολεί γιατί ανεβαίνει η τάδε ή η δείνα μετοχή. Καλά κάνει και ανεβαίνει. Εμείς θέλουμε όλοι οι Έλληνες να ανέβουν επίπεδο και όχι να κατέβουν.

Σ’ αυτό όμως που είμαστε αμείλικτοι είναι στον εμπαιγμό των μικρομετόχων από τους μεγαλομετόχους και τα μεγαλοστελέχη που κάνουν συνεχές πλιάτσικο στις εταιρείες που διοικούν ταΐζοντάς μας ελπίδες ότι όλα θα πάνε καλά. Η εταιρεία θα … βγάλει κέρδη, θα … ξεχρεώσει και θα … δώσει μέρισμα κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον.

 • Εσείς φίλοι μικρομέτοχοι ζήστε με το θα και εμείς με τους παχυλούς μισθούς και αμοιβές. Σε οποιαδήποτε εταιρεία βλέπουμε τέτοια φαινόμενα θα χτυπάμε το καμπανάκι όπως άλλωστε κάναμε και στην περίπτωση των FOLLI FOLLIE και στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ και στη MIG.
 • Ο στόχος από τη μία είναι να προστατευθεί ο μικρομέτοχος και από την άλλη να αφυπνιστούν οι μεγαλομέτοχοι και τα μεγαλοστελέχη και να δουν την κρισιμότητα της κατάστασης ώστε η εκάστοτε εταιρεία να επιβιώσει και να μη χαθούν οι πολύτιμες θέσεις εργασίας.

Φίλοι μικρομέτοχοι, σήμερα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί αυτό που γράψαμε πριν από δύο χρόνια και συγκεκριμένα στις 22 Ιανουαρίου 2018 με άρθρο μας  “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : ΠΟΙΑ FUNDS ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ – ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ 1 ΔΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ”

(https://www.mikrometoxos.gr/%ce%a4%ce%95%ce%a1%ce%9d%ce%91-ce%95%ce%9d%ce%95%ce%a1%ce%93%ce%95%ce%99%ce%91%ce%9a%ce%97/)

έγινε πραγματικότητα την Παρασκευή που μας πέρασε. Τότε η μετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ είχε κλείσιμο στα 4.71€ και σας γράφαμε τότε ότι η μετοχή θα πάει στα 8.61€ παρόλο που σας ακούγεται κάπως υπερβολικό αυτό τώρα. Αυτή η τιμή ήταν από report της EUROXX που έδινε τιμή στόχο για την ΤΕΝΕΡΓΑ τα 5.80€ αλλά με terminal growth g=2% και WACC 7.3% το μοντέλο έδινε τιμή στόχο τα 8.61€. Είμαστε πολύ χαρούμενοι φίλοι μικρομέτοχοι διότι την Παρασκευή που μας πέρασε 6 Φεβρουαρίου 2020 η ΤΕΝΕΡΓΑ έκανε ψηλό το 8.67€ και έκλεισε στα 8.40€. Όταν το είχαμε γράψει τότε όλοι μα όλοι μας χλευάζανε. Τώρα τους έχουμε φρέσκα νέα. Αφού αφομοιώσει καλά την κεφαλαιοποίηση του 1 δις η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα οδεύσει προς 1.3 δις κεφαλαιοποίηση.

Όσοι μας παρακολουθείτε θα ξέρετε ότι εκτός από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από τις 10 Σεπτεμβρίου 2019 μεγάλη μας αδυναμία είναι η μετοχή της AUTOHELLAS. Τότε, με τιμή τα 5.80€ είχαμε γράψει άρθρο “ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ DEEP VALUE GROWTH PLAY TOY XA” (https://www.mikrometoxos.gr/poio-einai-tora-to-apolyto-deep-value-amp-growth-play-toy-ch-a/).

 • Φίλοι μικρομέτοχοι, όπως σας λέγαμε ότι η ΤΕΝΕΡΓΑ θα πάει στα 8.61€ έτσι πιστεύουμε ακράδαντα και τώρα ότι είναι θέμα χρόνου η AUTOHELLAS να πάει στα 13.85€ !!!!! Πάλι, όπως και στη ΤΕΝΕΡΓΑ, χρησιμοποιούμε το τελευταίο report της EUROXX που βγήκε στις 14 Ιανουαρίου 2020 με τιμή στόχο για την AUTOHELLAS τα 10€. Όμως, όπως σας γράψαμε και στις 15 Ιανουαρίου 2020 “ΚΡΥΒΕΙ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΟ REPORT ΤΗΣ EUROXX ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΤΟΕΛ” (https://www.mikrometoxos.gr/kryvei-chrysafi-to-report-tis-euroxx-gia-tin-otoel-kai-giati-poylaei-mpela-i-fidelity/).

Στη σελίδα 4 του report ο αναλυτής μας λέει ότι αν χρησιμοποιήσουμε WACC 6.8% και terminal growth g=1%, ενώ στη ΤΕΝΕΡΓΑ τότε ο αναλυτής χρησιμοποίησε g=2% η τιμή στόχος που δίνει το μοντέλο του αναλυτή είναι τα 13.85€. Φίλοι μικρομέτοχοι δεν υπάρχουν σενάρια για την άνοδο της AUTOHELLAS. Όσοι ξέρουν έστω και λίγο να διαβάζουν ισολογισμό με τα αποτελέσματα του 2018 η AUTOHELLAS είναι ίσως η πιο υποτιμημένη μετοχή του χρηματιστηρίου.

 • Δεν χρειάζεται σενάρια για να ανέβει . Όλες οι άλλες μετοχές χρειάζονται. Θα βγάλει η τάδε μετοχή το 2020 ή το 2021 τάδε κέρδη.
 • Όλες οι άλλες μετοχές ανεβαίνουν με το θα …. Η AUTOHELLAS τα έχει ήδη τα νούμερα από το 2018 !!!
 • Στη ΤΕΝΕΡΓΑ πήρε 2 χρόνια το 4.71€ να γίνει 8.61€.
 • Στην περίπτωση της AUTOHELLAS δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει το 8.08€ να γίνει 13.85€.
 • Και να θυμάστε, ακόμα και στα 13.85€ θα αγοράζεται η μετοχή της AUTOHELLAS. 

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

Από τον ειδικό συνεργάτη του μ/μ

 • Απόψεις γνώμες και εκτιμήσεις που τυχόν εκφράζονται σε κείμενα συνεργατών, δεν απηχούν κατ’ανάγκη εκείνων της συντακτικής ομάδας του mikrometoxos.gr
Print Friendly, PDF & Email