Ποια είναι η Brook Lane που αγόρασε τα ακίνητα του Βωβού και τι σκοπεύει να κάνει στην Ελλάδα

Τα ακίνητα ανεβαίνουν, δίνουν κέρδη ανοίγοντας την όρεξη για νέες επενδύσεις


Ποια είναι η Brook Lane που αγόρασε τα ακίνητα του Βωβού και τι σκοπεύει να κάνει στην Ελλάδα.


Η πρόσφατη συναλλαγή ακινήτων της Alpha Bank με την Brook Lane Capital τάραξε τα νερά και έβαλε την αγορά των εμπορικών ακινήτων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες αγοραπωλησίες των τελευταίων ετών.

Συναντήσαμε τον κ.Aziz Francis, Managing Director και ιδρυτή της Brook Lane Capital και ζητήσαμε τη γνώμη του για την πορεία της αγοράς ακινήτων στην χώρα μας, τις προοπτικές της αλλά και τα επενδυτικά τους σχέδια.

Related image

-Μπορείτε να μας δώσετε λίγο την εικόνα της Brook Lane και γιατί επιλέξατε την Ελλάδα για επενδύσεις;

 • Ίδρυσα την Brook Lane μετά από 17 χρόνια εμπειρίας στο Λονδίνο και στην διαχείριση επενδύσεων στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές, ξεκινώντας από την Morgan Stanley και συνεχίζοντας αργότερα στην Spinnaker Capital.
 • Επενδυτικά εστιάζουμε σε χώρες που αντιμετωπίζουν δύσκολες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές συγκυρίες και όπου μπορούμε να διακρίνουμε ευκαιρίες μεγάλης αξίας.
 • Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο στραφήκαμε στην Ελλάδα.
 • Επενδύω συστηματικά στην Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια και πιστεύω ότι οι ημέρες της κρίσης είναι πια πίσω μας, με την χώρα να βρίσκεται πλέον σε πορεία δυνατής και μακροπρόθεσμης ολικής ανάκαμψης.

Το επενδυτικό κεφάλαιο σε τι μέγεθος χαρτοφυλακίου σκοπεύει να φθάσει στην Ελλάδα;

 • Η Brook Lane δεν εξετάζει μόνο τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αλλά και την παροχή κεφαλαίων σε μεσαίου μεγέθους εταιρίες.
 • Για τον σκοπό αυτό δύναται να επενδύσει έως και 250 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.
 • Επί της ουσίας παρέχουμε κεφάλαια με ευέλικτους επενδυτικούς όρους και εξετάζουμε επενδύσεις σε όλους τους κλάδους, είτε ως μέτοχοι είτε ως χρηματοδότες, αγοράζοντας ώριμες επενδύσεις, χρηματοδοτώντας την αξιοποίηση ακινήτων, βοηθώντας την αναδιάρθρωση εταιρικού χρέους ή τέλος χορηγώντας κεφάλαια ανάπτυξης σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

-Πείτε μας για την συναλλαγή, τι είδους πάγια περιλαμβάνει το portfolio;

 • Πρόκειται για μια μοναδική συναλλαγή για τα δεδομένα της Ελληνικής αγοράς ακινήτων τόσο σε όρους ποιότητας όσο και μεγέθους.
 • Το σύνολο των ιδιοκτησιών που αποκτήθηκαν βρίσκεται σε περιοχές μεγάλης εμπορικής αξίας, είναι υψηλής προβολής, με διεθνείς προδιαγραφές και πολύ καλά συντηρημένο με αποτέλεσμα να έχει προσελκύσει υψηλού κύρους ενοικιαστές.
 • Πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα πρώτα ποιοτικά χαρτοφυλάκια ακινήτων που βγαίνουν στην αγορά τα τελευταία χρόνια και σηματοδοτεί την επιστροφή των ξένων επενδυτών στην Ελληνική αγορά, ενώ αναμένουμε ακόμη περισσότερα να ακολουθήσουν.

Image result for Brook Lane Capital

Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αφορά συνολικά 8 ιδιοκτησίες, με κυριότερες τις εγκαταστάσεις της Vodaphone (3 κτίρια) στο Χαλάνδρι, το κτίριο που έχει μισθωθεί από την Samsung επί της Λ. Κηφισίας, καθώς και το κτίριο που έχει μισθωθεί από την ασφαλιστική εταιρία ΑΧΑ στην οδό Μιχαλακοπούλου.

Μεσοπρόθεσμα πού βλέπετε να σταθεροποιούνται οι αποδόσεις;

 • Ήδη η αγορά δείχνει να σταθεροποιείται, καθώς έχει υπάρξει μια συμπίεση στις αποδόσεις των «prime» εμπορικών ακινήτων, ενώ έχουν αυξηθεί και οι τιμές των τουριστικών ακινήτων.
 • Από την άλλη πλευρά, οι τιμές ακινήτων που χαρακτηρίζονται δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας έχουν αλλάξει ελάχιστα.
 • Περιμένουμε προοδευτική βελτίωση όλων των κατηγοριών, με τις αποδόσεις των «prime» εμπορικών ακινήτων να ακολουθούν την συνολική βελτίωση του κόστους κρατικού δανεισμού της Ελλάδας.
 • Επίσης, αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση από την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της αύξησης του τραπεζικού δανεισμού.

Πού εστιάζεται το ενδιαφέρον σας; Έχετε συγκεκριμένους τύπους ακινήτων που θεωρείτε ελκυστικούς, ποιος εκτιμάτε ότι θα είναι ο επόμενος πόλος έλξης των επενδυτών μετά τα τουριστικά ακίνητα;

 • Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός διαφοροποιημένων ευκαιριών στην αγορά, ως εκ τούτου εξετάζουμε επενδύσεις που αφορούν διαφορετικά προφίλ ρίσκου όπως ακίνητα εισοδήματος, χαρτοφυλάκια οικιστικών ακινήτων αλλά και αναπτύξεις ακινήτων διαφόρων χρήσεων.
 • Είμαστε επίσης ενεργοί στην υποστήριξη επιχειρήσεων που θέλουν αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους δανεισμό, παρέχοντας τους κεφάλαια για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Info: To Συμφωνηθέν τίμημα ανήλθε σε 95,3 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2019. Μεταξύ των διεκδικητών, πέραν της Brook Lane και της Dromeus ήταν και η Orilina Properties AEEAΠ, όπου βασικός μέτοχος είναι το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο Brevan Howard και είναι από τις νέες Επενδυτικές Ακινήτων της αγοράς καθώς και η Oaktree.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Μάνο Χατζηδάκη για την εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Print Friendly, PDF & Email