ΠΝΟ: Εντατικοί έλεγχοι για εργασιακά θέματα στα πλοία της ακτοπλοΐας εν όψει καλοκαιριού

Εντατικοποίηση των ελέγχων για εργασιακά θέματα στα πλοία της ακτοπλοΐας προαναγγέλλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως αναφέρουν στελέχη της ΠΝΟ, στόχος είναι η σωστή τήρηση και η εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Ναυτικής Εργασίας, της κείμενης νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων εργασίας στα πληρώματα.

Χθες το ειδικό Τμήμα Επιθεώρησης και Ελέγχου της ομοσπονδίας των ναυτικών έκανε έκτακτο έλεγχο, παρουσία στελεχών του Λιμενικού Σώματος, σε πλοίο στο λιμάνι της Ραφήνας.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΠΝΟ, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στην οργανική σύνθεση του πληρώματος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Super star», ενώ η πληρωμή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών έγινε την ίδια μέρα του ανωτέρω ελέγχου και όχι στο τέλος του μηνός. Επίσης τονίζει ότι δεν είχαν καν υπολογιστεί και καταβληθεί οι υπερωρίες, κατά σαφή παραβίαση της ισχύουσας και εφαρμοζόμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ακτοπλοΐας, ενώ στα σχετικά εξοφλητικά μισθοδοσίας η ειδικότητα του «θαλαμηπόλου» και του «επίκουρου» αναγραφόταν ως «υπηρεσία ενδιαιτημάτων», κατά σαφή παράβαση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία καλεί τις λιμενικές Αρχές να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση όλων των παραπάνω παραβάσεων και απαιτεί την επιβολή των νομίμων κυρώσεων.

Σύμφωνα με την ΠΝΟ, οι έλεγχοι του Ειδικού Τμήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου θα εντατικοποιηθούν σε όλα τα πλοία και σε όλες τις γραμμές της χώρας, ενώ άμεσα έχει κανονιστεί να γίνει έλεγχος στο Ε/Γ- Ο/Γ AQUA BLUE αύριο (11/5/2022) και εν πλω στο Ε/Γ- Ο/Γ ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ την Πέμπτη 12/5/2022.

Η λειτουργία του νεοσύστατου Eιδικού Τμήματος Επιθεώρησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου των πλοίων της ακτοπλοΐας άρχισε την 1η Ιανουάριου 2022.