Πληρώσαμε και αποζημίωση 52 εκατ. ευρώ(!) στην εταιρεία του C4i

εν φτάνει που το C4i, το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δεν λειτούργησε ποτέ, αλλά το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε και πρόστιμο 52 εκατ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία SAIC για χάρη του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» στις 10 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα κατέβαλε 40 εκ. ευρώ στην κατασκευάστρια εταιρεία  ως υπόλοιπο της οφειλής για την προμήθεια του συστήματος, καθώς και 12 εκ. ευρώ ως τόκους.

Τον Ιούλιο του 2013 το ICC καταδίκασε το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνοντάς το να καταβάλει στη SAIC αποζημίωση ύψους 40 εκατ. ευρώ, απορρίπτοντας τη θέση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σύμφωνα με την οποία το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είχε οριστικά παραληφθεί από το ελληνικό Δημόσιο λόγω τεχνολογικού χαρακτήρα αποκλίσεων των υποσυστημάτων που παραδόθηκαν από τη SAIC, όχι το 2004, αλλά… στις 28 Οκτωβρίου του 2008.
  • Όπως αναφέρει επίσης η «Καθημερινή», η εκτέλεση της απόφασης αρχικά ανεστάλη, καθώς το Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτή την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου και ακύρωσε την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου ζητώντας επανεξέταση της υπόθεσης. Η ετυμηγορία αυτή ωστόσο αναιρέθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από τον Aρειο Πάγο, με αποτέλεσμα τα χρήματα της αποζημίωσης να καταστούν άμεσα απαιτητά από την εταιρεία.

Την άνοιξη του 2017, μάλιστα, τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη καθώς επίσης και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχαν ενημερωθεί για τον κίνδυνο κατάσχεσης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου στις ΗΠΑ, σε εκτέλεση της απόφασης αποζημίωσης της SAIC. Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Δημόσιο κατέθεσε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία όμως τελικά απορρίφθηκε (απόφαση 716/2019).

Ετσι, έχοντας εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα, το Δημόσιο υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση στη SAIC ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ, προσαυξημένη δηλαδή κατά 12 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε τόκους. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση C4i αποτελεί παρακλάδι της υπόθεσης Siemens, η οποία φέρεται να είχε διαθέσει 14.574.498 ευρώ κάτω από το τραπέζι για την ανάθεση του έργου ασφαλείας C4i σε κρατικούς αξιωµατούχους.