Πλήγμα για τους Έλληνες ξενοδόχους από την TUI – Μεταθέτει για το ’21 τις φετινές πληρωμές

Ζήτημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν πλέον πολλά ελληνικά ξενοδοχεία μετά την απόφαση της Tui να καθυστερήσει την πληρωμή των ποσών που τους χρωστά για τη φετινή χρονιά έως και τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους «Financial Times», ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης -με τον οποίο συνεργάζονται περισσότερα από 2.000 ελληνικά ξενοδοχεία- αναθεώρησε τους όρους των συμβολαίων του αυτόν τον μήνα, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να πρέπει πλέον να περιμένουν έως το Μάρτιο του 2021 για να λάβουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους χρωστά η Tui για φετινές διανυκτερεύσεις. Συνήθως, οι συγκεκριμένες πληρωμές γίνονται 60 ημέρες μετά την ημερομηνία αναχώρησης του πελάτη.

Τα εν λόγων ποσά, τα οποία αναλογούν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία, ήταν κρίσιμα για την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών σε έναν έτσι και αλλιώς δύσκολο χειμώνα.

Δύο ξενοδόχοι είπαν στους «FT» ότι η Tui τούς χρωστά περισσότερα από 600.000 ευρώ στον καθένα και, εάν ο tour operator δεν τους πληρώσει τα οφειλόμενα, θα χρειαστεί να καταφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό. Η Tui φέρεται να χρωστά σε ταξιδιωτικό πράκτορα που δραστηριοποιείται στα νησιά περίπου 70.000 ευρώ και λόγω αυτής της κατάστασης ο πράκτορας σκέφτεται ακόμη και να τερματίσει το συμβόλαιό του με την εταιρεία.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε στους «FT» ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση, με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ για τον ελληνικό τουριστικό τομέα.

Από την πλευρά της, η Tui υποστηρίζει ότι έδωσε ένα σημαντικό ποσό σε προκαταβολές στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020 και ότι ήρθε σε επαφή με ένα «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και την Ελλάδα «για να συζητήσουν τα σχέδια πληρωμών και να εξετάσουν από κοινού τις επιλογές».

Υπολογίζεται ότι ο ελληνικός τουρισμός έχασε 12-14 δισ. ευρώ φέτος εξαιτίας της πανδημίας, ενώ εκτιμήσεις της Barclays αναφέρουν ότι η Tui «έκαψε» 3 δισ. ευρώ τους τελευταίους οκτώ μήνες. Ο tour operator έχει ήδη λάβει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε δάνεια με κρατική στήριξη, ενώ επιδιώκει να εξασφαλίσει άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση. Πλέον, οι Έλληνες ξενοδόχοι ανησυχούν μήπως η Tui εξελιχθεί στην επόμενη Thomas Cook.

Πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ