Πλήγμα για τα κρατικά ομόλογα και τις τουρκικές τράπεζες μετά την ισχυρή εκλογική επίδοση Ερντογάν

Για δεύτερη ημέρα συνέχισαν να πωλούνται τα τουρκικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα και οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορέσει να παρατείνει σε μια τρίτη δεκαετία την κυριαρχία του και τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του.

Το κόστος των ασφαλίστρων για έκθεση στο τουρκικό χρέος αυξήθηκε επίσης περαιτέρω, αφού η επίδοση του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν πολύ καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν, αφού συγκέντρωσε λίγο λιγότερες ψήφους από το όριο του 50% που θα τον αναδείκνυε νικητή από τον πρώτο γύρο. Ο Ερντογάν και ο κύριος αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα μονομαχήσουν στο δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

«Οι αγορές αντιδρούν τώρα στην πιθανότητα να έχουμε μια επιστροφή στην προηγούμενη διακυβέρνηση και μια συνέχιση των πολιτικών που έκαναν την Τουρκία σχεδόν αρνητική στις επενδύσεις για τους διευθυντές των δυτικών ταμείων» δήλωσε ο Τζον Χάρισον, διαχειριστικός διευθυντής μακροστρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TS Lombard.

Πριν από τις εκλογές, δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα ήταν ο νικητής και οι επενδυτές περίμεναν απ’ αυτόν να καταργήσει μερικές από τις οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, περιλαμβανομένων των δαπανηρών προσπαθειών του για τη στήριξη της τουρκικής λίρας.

Σήμερα η λίρα δεν κατέγραψε μεγάλες αλλαγές στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου, η οποία ήταν 19,70 για ένα δολάριο, αν και βρίσκεται ακόμη κοντά στη φετινή χαμηλή ισοτιμία της, που είχε πέσει στις 19,80 λίρες το δολάριο.

Τα μακροχρόνια κρατικά ομόλογα σε δολάρια κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση, αν και ομόλογα εταιρειών και του τραπεζικού τομέα κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα.

Τα CDS, τα οποία δείχνουν την τιμή της ασφάλισης του κυβερνητικού χρέους έναντι του ενδεχομένου της χρεοκοπίας, αυξήθηκαν επίσης στις 652 μονάδες βάσης, καταγράφοντας αύξηση κατά 18 μονάδες βάσης από το χθεσινό κλείσιμο και 160 μονάδες βάσης πάνω από τα επίπεδα της Παρασκευής, πριν από τις εκλογές.

«Το γεγονός ότι οι προεδρικές εκλογές δεν είχαν οριστικό αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο παρατείνει την αβεβαιότητα για την πολιτική και την οικονομία τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο γύρο» ανέφερε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Οι τραπεζικές μετοχές, η τιμή των οποίων είχε αυξηθεί την εβδομάδα πριν από τις εκλογές στη βάση ελπίδων για αλλαγή πολιτικής, κατέγραψαν πτώση 8%, αυξάνοντας τις απώλειές τους μετά τις εκλογές σε σχεδόν 20%.

Εντούτοις το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης στο σύνολό του, το οποίο είχε καταγράψει χθες Δευτέρα πτώση 6,1%, τη μεγαλύτερη σε μία ημέρα από τις αρχές Φεβρουαρίου, ανέκτησε απώλειές του.