Πιθανή η μείωση σε πέντε ημέρες της καραντίνας για τους ασυμπτωματικούς

Τη μείωση της διάρκειας καραντίνας στις πέντε ημέρες, από δέκα που ισχύει σήμερα, για όσους νοσούν από κορωνοϊό και δεν εμφανίζουν συμπτώματα εξετάζουν σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας.

Τη σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας ότι μετά το πέρας των πέντε ημερών σε απομόνωση πιθανόν να υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας για άλλες πέντε ημέρες, ενώ ανέφερε ότι, αν η επιτροπή λάβει τις σχετικές αποφάσεις, η κυβέρνηση θα τις αποδεχτεί.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη απόφαση ελήφθη και στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν χθες τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση, μετά το πέρας των πέντε ημερών σε απομόνωση, οι ασυμπτωματικοί θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε ημέρες, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους. Επιπλέον, το νέο πλαίσιο στις ΗΠΑ προβλέπει ότι όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στον κορωνοϊό, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή τους.

Αύριο οι αποφάσεις για τα μέτρα 

Στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας δεν θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των μέτρων και ο χρόνος της εφαρμογής τους. Επ’ αυτού θα υπάρξει νέα συνεδρίαση αύριο και συγκεκριμένα για το αν τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου ή νωρίτερα.

Πάντως σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς εκτιμάται ότι θα αγγίξει τις 20.000.