Piraeus Securities για Mytilineos: Ανθεκτική το 2020 και με ισχυρές προοπτικές

MYTILINEOS

Ανθεκτικότητα το 2020 και ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές καταγράφει η Piraeus Securities σε ανάλυσή της για τη Mytilineos.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο κλάδος μεταλλουργίας θα βγει δυνατότερος από την κρίση της covid 19, με τις τιμές αλουμίνας να ανακάμπτουν.

Παράλληλα, ο κλάδος ενέργειας και αερίου παρέχουν αμυντικά χαρακτηριστικά που είναι ελκυστικά στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία.

Μάλιστα διατηρεί τη σύστασή της για “αγορά” με νέα τιμή στόχο τα 12,5 ευρώ ανά μετοχή και βλέπει σε συνδυασμό και με το μέρισμα απόδοση της τάξης του 63,3%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές στον κλάδο της μεταλλουργίας, η πανδημία οδήγησε σε μεγάλη πτώση των τιμών του αλουμινίου στα 1.500 δολ ανά τόνο, αν και τον Ιούνιο σημειώνεται άνοδος στα 1.600 δολ. Ωστόσο η ανταγωνιστική περιουσιακή βάση της Mytilineos (μία από τις χαμηλότερες, παγκοσμίως, βιομηχανίες σε κόστος παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας), της επιτρέπουν να είναι κερδοφόρα. Σε συνδυασμό με τις επιχειρησιακές πρωτοβουλίες για υψηλότερες αποδόσεις, η μεταλλουργία θα ανακάμψει σε συνδυασμό και με τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων.

Αναφορικά με τον τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου η Πειραιώς Securities, τονίζει ότι παρά τις χαμηλές τιμές ενέργειας και τη μειωμένη κατανάλωση, η Mytilineos βελτίωσε τις επιδόσεις της χάρη στις σημαντικά χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και τους χειρισμούς της εταιρείας για διαφοροποίηση πηγών. Επιπλέον, προσθέτει ότι ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 826 MW θα προσθέτει στο EBITDA από το 2022 και κάθε χρόνο 60 με 70 εκατ. ευρώ.

Ο τομέας EPC, λέει η Πειραιώς Securities, συνεχίζει να αναπτύσσει αδιάκοπα έργα με το κλειδί στο χέρι, σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

Επίσης ο τομέας ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας επικεντρώνεται σε φωτοβολταϊκά και έργα αποθήκευσης, κλάδος με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Η Mytilineos διαπραγματεύεται 5,9 φορές τη σχέση EV/2020 EBITDA, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Piraeus Sec, επίπεδο το οποίο δεν αντανακλά το μέγεθος και τις αναπτυξιακές προοπτικές του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Image

Image
Image

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ανακοίνωσε τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εταιρείας για το 2019.

Εκείνα που ξεχώρισε ήταν:

  1. Η θεμελίωση του νέου εργοστασίου με καύσιμο το φυσικό αέριο, ένα από τα πιο αποδοτικά στην Ευρώπη.
  2. Η επιτυχημένη έκδοση του Ευρωομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τους ξένους επενδυτές να αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 35% και επιτόκιο στο 2,5%. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια στις Ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου και το καλύτερο που έχει επιτύχει ποτέ ελληνική εταιρεία στην πρώτη της έκδοση.
  3. Η ηγετική θέση της MYTILINEOS στο φυσικό αέριο με μερίδιο αγοράς 37%, ξεπερνώντας την ΔΕΠΑ και κατακτώντας τη θέση του μεγαλύτερου εισαγωγέα LNG της χώρας για το 2019. Μάλιστα, είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε κάτι τέτοιο.
  4. Η πρωτιά της Protergia που ξεπέρασε το 5,5% και άγγιξε τους 200.000 πελάτες, ενώ σήμερα πλησιάζει τους 250.000.
  5. Η εξαγορά του 60% της Zeologic, που παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων.
  6. Η απόκτηση του 100% της METKA EGN, με παρουσία πια και στις πέντε ηπείρους.
  7. Η εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ, που ενισχύει την παραγωγή Αλουμινίου και διευρύνει την πελατειακή βάση της εταιρείας, πάντα σε συμφωνία με τις διεθνείς επιταγές και τάσεις.
  8. Η ένταξη του Τομέα Μεταλλουργίας στην Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (ASI) ως μέλος Παραγωγής & Μεταποίησης.

Ε. Μυτιληναίος : Οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις – Τα επιτεύγματα του 2019