Πιο πειστικός και πιο αλαζόνας ο Εμ. Μακρόν, φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις στο debate με τη Μαρίν Λε Πεν

Πιο πειστικός, αλλά και πιο αλαζόνας, κρίθηκε ο απερχόμενος κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη χθεσινοβραδινή τηλεμαχία με την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λε Πεν, εν όψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στιγμιαία δημοσκόπηση («sondage flash») του Ινστιτούτου Elabe για τον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 650 τηλεθεατών 18 ετών και άνω, το 59% έκρινε ότι ο κ. Μακρόν ήταν πιο πειστικός από την κυρία Λε Πεν αλλά και πιο αλαζόνας.

Υπενθυμίζεται ότι 2017 ανάλογη έρευνα είχε επίσης αναδείξει νικητή της τηλεοπτικής αναμέτρησης των δύο αντιπάλων τον κ. Μακρόν, ωστόσο πολύ πιο καθαρά (63%).

Τι συζητήθηκε στο debate

Η Μαρίν Λε Πεν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι, αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών». Απαντώντας ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».

Η Λε Πεν κατέκρινε τον Μακρόν για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ύψους 85 δισ. ευρώ, αλλά και για τη μείωση της παραγωγικότητας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη ενός «οικονομικού πατριωτισμού».

Ως προς την κρίση του κορωνοϊού, η Λε Πεν είπε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, «δηλαδή 1.500 ευρώ ανά εταιρεία, πάνω από 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο». «Διαφώνησα μαζί σας μετά τον πρώτο εγκλεισμό, συνεχίσατε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίσατε να κλείνετε τις επιχειρήσεις» είπε η Λε Πεν.

«Δεν έχω τη σκληρότητα να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid» απάντησε ειρωνικά ο Εμανουέλ Μακρόν, θυμίζοντας τις θέσεις της Μαρίν Λε Πεν για τα εμβόλια Sputnik, που παράγονται στη Ρωσία, και λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

 «Κλιματοσκεπτικισμός» και «κλιματοϋποκρισία»

Οι δυο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους και στα περιβαλλοντικά ζητήματα. «Κλιματοσκεπτικισμό» καταλόγισε ο Μακρόν στη Λε Πεν, η οποία από την πλευρά της τον κατηγόρησε για «κλιματοϋποκρισία».

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την έλλειψη «συνοχής» στο πρόγραμμα της Μαρίν Λε Πεν, λέγοντας ότι η υποσχόμενη μείωση των φόρων στους υδρογονάνθρακες θα αυξήσει τις εισαγωγές και τη μόλυνση. «Το πρόγραμμά σας δεν έχει ούτε κεφάλι ούτε ουρά» είπε ο Μακρόν, επαναλαμβάνοντας ότι θέλει να διορίσει έναν πρωθυπουργό υπεύθυνο για τον οικολογικό σχεδιασμό, βοηθούμενο από δύο υπουργούς αρμόδιους για τον ενεργειακό και τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Η Λε Πεν αποδοκίμασε την «τιμωρητική οικολογία» που, όπως είπε, ενσαρκώνει ο απερχόμενος πρόεδρος και η οποία είναι βίαιη για τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα. «Αυτή η τιμωρητική οικολογία είναι άχρηστη» είπε χαρακτηριστικά η Λε Πεν, σημειώνοντας ότι πολλές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι αναποτελεσματικές, επειδή είναι διακοπτόμενες (η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν μπορούν να παράγουν συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια).

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Λε Πεν για «αποκλειστικά πυρηνική στρατηγική», ενώ ανέφερε ότι θέλει να κάνει «ταυτόχρονα» επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές.

Απόλυτη διάσταση απόψεων Μακρόν – Λε Πεν για τη μετανάστευση

Η χθεσινοβραδινή τηλεμαχί ανέδειξε επίσης το τεράστιο χάσμα απόψεων ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και στη Μαρίν Λε Πεν για το ζήτημα της μετανάστευσης και το λεγόμενο ζήτημα της «μαντίλας».

Η Μαρίν Λε Πεν είπε ότι θέλει να «λύσει το πρόβλημα της άναρχης και μαζικής μετανάστευσης» και για τον σκοπό αυτό θα οργανώσει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση στη Γαλλία. Ζήτησε επίσης περισσότερη σταθερότητα από πλευράς Πολιτείας και υποστήριξε «το τεκμήριο της νόμιμης άμυνας» για τη γαλλική αστυνομία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αντέταξε ότι έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του για την ασφάλεια, εξηγώντας ότι δημιούργησε 10.000 θέσεις αστυνομικών και αύξησε τον προϋπολογισμό της Δικαιοσύνης κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Γάλλος απερχόμενος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι αύξησε τα μέσα και τη συλλογική οργάνωση για την καταπολέμηση των γυναικοκτονιών, αναφερόμενος στις γραμμές βοήθειας και ακρόασης, στη δημιουργία βραχιολιών προστασίας για την απομάκρυνση βίαιων συζύγων, στην εκπαίδευση αξιωματικών της αστυνομίας και της χωροφυλακής σε θέματα σεξισμού και σεξουαλικής βίας.

Ως προς το λεγόμενο «ζήτημα της μαντίλας» η Μαρίν Λε Πεν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσής της στους δημόσιους χώρους. «Είμαι υπέρ της απαγόρευσης της μαντίλας στον δημόσιο χώρο γιατί πιστεύω ότι είναι στολή που επιβάλλεται από τους ισλαμιστές» ξεκαθάρισε η Μαρίν Λε Πεν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν την επέκρινε έντονα, λέγοντας ότι, αν η Μαρίν Λε Πεν εφαρμόσει αυτά που λέει, «θα προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο» στη Γαλλία. «Δεν παλεύω ενάντια στη θρησκεία του Ισλάμ, δεν υπάρχει πρόβλημα, παλεύω ενάντια στην ισλαμιστική ιδεολογία, η οποία επιτίθεται στην ισότητα των φύλων, στην ανεξιθρησκία, στη δημοκρατία και επιδιώκει να επιβάλει θρησκευτικό νόμο που ονομάζεται σαρία» επέμεινε η Λε Πεν, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητο «να κλείσουν 570 τζαμιά ριζοσπαστών».

Ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε ότι η ακροδεξιά υποψήφια «από τη μαντίλα» κατέληξε να «περάσει στην τρομοκρατία και στον ισλαμισμό» και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα διερωτήθηκε: «Πόσοι αστυνομικοί και χωροφύλακες θα τρέχουν πίσω από τις μαντίλες;».

«Όσοι έτρεχαν πίσω από αυτούς που δεν φόραγαν μάσκες» αντέταξε η Μαρίν Λε Πεν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών της 24ης Απριλίου, ο απερχόμενος πρόεδρος φαίνεται ότι εξασφαλίσει την επανεκλογή του με περίπου 55,5% των ψήφων. Το 2017 ο Μακρόν επικράτησε της κυρίας Λεπέν λαμβάνοντας το 66,1%.