Ποιο ελβετικό fund βλέπει εξαιρετικές ευκαιρίες στα ελληνικά small caps

Οι επενδυτές αξίας (value investors) επιστρέφουν στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι αν η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών συνεχιστεί, αυτό το έτος θα αποδειχθεί σημαντική αγοραστική ευκαιρία για τις ελληνικές μετοχές και ειδικά της μικρής κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με το ελβετικό fund Quaero Capital.

Οι value investors είναι οι επενδυτές που επενδύουν σε assets τα οποία εκτιμούν ότι, σύμφωνα με τα θεμελιώδη μεγέθη, είναι υποτιμημένα και επενδύουν μακροπρόθεσμα με βάση την αξία.

Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων με βάση τη Ζυρίχη και με ενεργητικό ύψους 2,3 δισ. ευρώ, επισημαίνει πάντως πως εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες γύρω από την Ελλάδα, με την κυβέρνηση να πρέπει να συμφωνήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Επιπλέον, υπάρχει έλλειμμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του 2018 και το οποίο μπορεί να επηρεάσει τα μέτρα για την φορολογία εισοδήματος καθώς και τον ΦΠΑ, ενώ ένας νέος κύκλος εκλογών αναμένεται να αρχίσει σύντομα.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Quaero Capital, υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν προς μια εκτεταμένη οικονομική ανάκαμψη, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική μείωση του κινδύνου της Ελλάδας λόγω των πιο θετικών σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές. Οι οίκοι αξιολόγησης, όπως ο S&P, έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα στην βαθμίδα Β, ενώ τον Ιανουάριο σημειώθηκαν σημαντικές μηνιαίες εισροές στα ελληνικά εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια.

“Η διατήρηση της ανάκαμψης θα είναι εξαιρετικά υποστηρικτική για αρκετές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης οι οποίες παραβλέπονται σε μεγάλο βαθμό από τους ξένους επενδυτές που επιλέγουν να τοποθετούνται σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Εμείς εξετάζουμε πιο προσεκτικά τις μικρότερες εταιρείες στην Ελλάδα”, επισημαίνει ο Arrash Zafari διευθυντής της επενδυτικής στρατηγικής της Ευρώπης της Quaero Capital. “Οι αποτιμήσεις σε αυτήν την κατηγορία μετοχών εξακολουθούν να είναι αρκετά φθηνές και επιπλέον έχουν χαμηλή ρευστότητα, γεγονός που καθιστά πιο εύκολη την άνοδο των αποδόσεών τους”, όπως προσθέτει.

Όπως σημειώνει ο Zafari, οι θέσεις του ελβετικού fund στα ελληνικά small caps είναι ιδιαίτερα υψηλές, με το 25%-30% του χαρτοφυλακίου του να είναι επενδεδυμένο σε αυτή την κατηγορία.

“Είναι μια μεγάλη έκθεση, αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχουμε κτίσει επενδυτικές στρατηγικές στην Ελλάδα”, τονίζει ο Zafari. “Σε ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, εκεί εντοπίζουμε τις περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες. Οι ελληνικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης φαίνονται δίκαια αποτιμημένες αλλά οι ευκαιρίες για τους stock pickers είναι εξαιρετικά πολλές αυτό το διάστημα, με τα small caps να είναι ιδιαίτερα φθηνά και ελκυστικά”.

Η Quaero Capital διαθέτει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εφαρμόζοντας “Bottom – Up” προσέγγιση, τονίζοντας πως για πολλές από τις ελληνικές μετοχές αξίας αναμένει ανάκαμψη της τάξης του 100% με 200% φέτος.

Ελευθερία Κούρταλη@capital.gr

* ,