Πίνακας του Μποτιτσέλι αναμένεται να πιάσει 80 εκατομμύρια σε δημοπρασία

Το αστρονομικό ποσό των 80 εκατομμυρίων δολαρίων εκτιμάται ότι θα πιάσει ένας πίνακας του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Σάντρο Μποτιτσέλι, που θα πωληθεί σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s τον Ιανουάριο.

Ο πίνακας εικονίζει έναν νεαρό άνδρα με μακριά μαλλιά που κρατά στα χέρια του μια εικόνα. Η ταυτότητα του άνδρα αυτού είναι άγνωστη, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για κάποιο πρόσωπο κοντά στην πανίσχυρη οικογένεια των Μεδίκων.

Σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών, το έργο φιλοτεχνήθηκε κατά την πιο γόνιμη περίοδο του Μποτιτσέλι (1445-1510), και συγκεκριμένα γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1470 και τις αρχές της δεκαετίας του 1480. Εκείνη την περίοδο ο Μποτιτσέλι -το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Αλεσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι- ταξίδεψε στη Ρώμη κατόπιν πρόσκλησης του πάπα, για να διακοσμήσει την Καπέλα Σιξτίνα. Δύο από τα γνωστότερα έργα του είναι «Η Γέννηση της Αφροδίτης» και «Η Αλληγορία της Άνοιξης».

«Η εικόνα συμβολίζει την Αναγέννηση στη Φλωρεντία. Είναι η στιγμή που όλα άλλαξαν εκ θεμελίων για τη σκέψη, την τέχνη και τη δυτική λογοτεχνία» σχολίασε ο Κρίστοφερ Απόστλ, επικεφαλής του Τμήματος Παλαιάς Ζωγραφικής του οίκου Sotheby’s.

Το ρεκόρ για έργο του Μποτιτσέλι κατέχει ο πίνακας «Η Παρθένος με το βρέφος και τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή», που πουλήθηκε το 2013 αντί 10,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο σχεδόν 500 ετών πίνακας είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Ανήκε μέχρι τώρα σε έναν ιδιώτη συλλέκτη που τον αγόρασε το 1982 δίνοντας τότε 810.000 στερλίνες (περίπου 1,3 εκατ. δολάρια) και έχει εκτεθεί σε πολλά μουσεία σε όλον τον κόσμο.

Πηγή φωτογραφίας: Sotheby’s, Julian Cassady Photography