Pfizer: Ως το 2021 σε πλήρη λειτουργία το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Ως το 2021 εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας (digital innovation center) της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα συνολικά έξι παγκοσμίως, το οποίο θα μπει σταδιακά στη γραμμή εκκίνησης ήδη από το δεύτερο τετράμηνο του 2020, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Μιχάλης Λαποκωνσταντάκης, digital manager της Pfizer Hellas, μιλώντας από το βήμα του Thessaloniki Summit, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και η Συμεών Τσομώκος ΑΕ.
Το Κέντρο θα απασχολεί 200 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης στα αντικείμενα της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μεγάλων Δεδομένων και των Analytics, ενώ θα υπάρχει και τμήμα cybersecurity. Οι δε ψηφιακές υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα παράγονται εντός του  θα προορίζονται αποκλειστικά για τον όμιλο της Pfizer και όχι για τον τελικό καταναλωτή.

“ Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε το καλοκαίρι. Ήρθαν τα στελέχη της Pfizer από τις ΗΠΑ κατά τις τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου και τις πρώτες του Αυγούστου, όταν όλοι συνήθως λείπουν διακοπές. Πολλοί εκπρόσωποι όμως της επιστημονικής κοινότητας επέστρεψαν από τις διακοπές τους και μίλησαν με τα στελέχη της εταιρείας, για το τι υπάρχει, τι κάνουμε (στην Ελλάδα) στα πανεπιστήμια… Ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέξαμε το Κέντρο να γίνει στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ήταν κι αυτός”, σημείωσε ο κ. Λαποκωνσταντάκης.

Περιέγραψε, δε, τους τέσσερις βασικούς στρατηγικούς στόχους και πυλώνες της εταιρείας: την ψηφιοποίηση της έρευνας και της παραγωγής, ώστε τα φάρμακα να φτάνουν πιο γρήγορα στην αγορά, την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της θεραπείας και τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς, τη διευκόλυνση τη διαδικασίας παραγωγής και έρευνας και τη δημιουργία λύσεων για ασθενείς και γιατρούς, μέσω και της χρήσης της τεχνολογίας.

Τετρακόσιοι επιστήμονες στο Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας της Deloitte το 2020

Στο μεταξύ, στα 400 άτομα εκτιμάται ότι θα φτάσει ώς το 2020 ο αριθμός των απασχολούμενων στο πρότυπο κέντρο τεχνογνωσίας “ Deloitte Alexander Competence Center (DACC)”, που εγκαινίασε πέρυσι η Deloitte στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αναπτύσσεται διαρκώς, λόγω και της εξαιρετικής υποδοχής του έργου που επιτελείται σε αυτό από το διεθνές δίκτυο της εταιρείας (σ.σ. κατά την ημέρα των εγκαινίων του DACC, η διοίκηση της εταιρείας είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της για την απασχόληση 200 επιστημόνων το 2020, αριθμός που πλέον διπλασιάζεται).
Αυτό γνωστοποίησε από το βήμα του Thessaloniki Summit ο εταίρος της Deloitte Greece, Βασίλης Καφάτος. “ Ξεκινήσαμε με 35 άτομα, σήμερα το Κέντρο απασχολεί 250 και μέσα στους επόμενους οκτώ έως 11 μήνες θα φτάσουμε τα 400”, επισήμανε ο κ. Καφάτος (σ.σ. στόχος του κέντρου είναι να αξιοποιήσει τις δεξιότητες και τις προοπτικές νέων ταλέντων στην Ελλάδα, δημιουργώντας μέσω συνεχούς εκπαίδευσης την επόμενη γενιά συμβούλων για το παρόν και το μέλλον της Deloitte).
Ο κ.Καφάτος υπογράμμισε ακόμη ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, το οποίο ο ίδιος εκτιμά ότι θα ενταθεί.