Πέτρος Στεριώτης – Τεχνική ανάλυση και σχόλια (εβδομαδιαίο) 29.11.2021

 

Πραγματική Black Friday η συνεδρίαση των μετοχικών Αγορών, με τις “προσφορές” να μετατρέπουν την τάση σε αρνητική. Δύσκολο να βιαστούν οι μεγάλοι παίκτες να ‘στρώσουν χαλί’ στα πόδια των αποτιμήσεων, όπως αυτές διαμορφώνονται έως αυτή την ώρα, καθώς όταν στα Χρηματιστήρια επικρατεί ο φόβος, τότε αρχίζει να ισχύει ότι ‘εχθρός του φθηνού, είναι το φθηνότερο’.

  • Ίσως να είναι και πάλι οι Κεντρικές Τράπεζες αυτές που θα ‘ενδυθούν το μανδύα του Superman’ ώστε να βγάλουν από το άγχος τη Διεθνή Επενδυτική Κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση, οι οποίες αποφάσεις των Νομισματικών Αρχών θέλουν χρόνο για να ‘πακεταριστούν’, να ανακοινωθούν, να αφομοιωθούν από τους μετόχους και να ενσωματωθούν στις αποτιμήσεις.

Από άποψη τεχνικής ανάλυσης, το μεγάλο εβδομαδιαίο κόκκινο ‘κηροπήγιο’, το οποίο ενσωματώνει πτωτικά ‘χάσματα’ ανοίγματος, η υψηλή ‘μονοκόμματη’ μεταβλητότητα και η παραβίαση κρίσιμων επιπέδων στήριξης “σαν να μην τρέχει τίποτα” (στοιχεία δηλαδή που είδαμε αυτή την εβδομάδα) προφανώς επιβεβαιώνουν την αλλαγή των ισορροπιών, σε έναν Γενικό Δείκτη που πριν λίγες συνεδριάσεις ‘έβλεπε’ το μεταπανδημικό υψηλό των 930 μονάδων και τώρα βρίσκεται ‘με την πλάτη στον τοίχο’ και αρκετές δεκάδες μονάδες χαμηλότερα”.

****
ΕΤΕ
Αφού έστησε την αγοραστική της “παγίδα” η Εθνική με το νέο ετήσιο υψηλό του Νοεμβρίου, στη συνέχεια απώλεσε τα στηρίγματα της “ζώνης” 2,75-2,65, για να ακολουθήσει κίνηση προς την ανοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα χαμηλά του έτους (βλ. γράφημα).
Ασφαλώς και δε μπορεί να στοχοποιηθεί μία οποιαδήποτε μετοχή που βυθίζεται σε μια “Black Friday” όπως εξελίχθηκε η τελευταία χρηματιστηριακή Παρασκευή. Αυτό είναι τελικά το λεγόμενο συστημικό ρίσκο.
Επιστρέφοντας, λοιπόν, στην αμιγή τεχνική ανάλυση, η επόμενη εβδομάδα θα δείξει αν η γραμμή τάσης-στήριξης που περνά από το 2,50 θα αντέξει . Αν η απάντηση είναι “όχι”, το 2,36 και το 2,29 θα περάσουν στο προσκήνιο. Αν η γραμμή τάσης δώσει αρκετή ώθηση στους αγοραστές, η επόμενη προτεραιότητά τους θα είναι το κλείσιμο του πτωτικού χάσματος στο 2,69.
****
ΟΤΕ
Εντός πλάγιο-πτωτικού καναλιού η μετοχή, που “πληρώνει” το άσχημο χρηματιστηριακά φθινόπωρό της. Με βάσγ την πρόσφατη συσσώρευση στα χαμηλά του καναλιού τιμών (βλ. γράφημα), οι bulls ευελπιστούν ότι η σύγκλιση των κινητών μέσων όρων θα γίνει “σκαλάκι” ώστε να υπάρξει αντίδραση-rebound προς καλύτερα για αυτούς επίπεδα και με δεδομένη τη μεγάλη ανοδική κίνηση του πρώτου οκταμήνου του έτους, η οποία κάνει το τελευταίο τρίμηνο να μοιάζει με διόρθωση και όχι με αντιστροφή της γενικότερης ανοδικής τάσης.
.
Το 15,50 και το 14,15 είναι τα επίπεδα που θα κρίνουν το “ντέρμπυ” μεταξύ long και short, αντίστοιχα. Καθώς τα εν λόγω επίπεδα είναι “μακριά” από το κλείσιμο της Παρασκεύης, η διαχείριση του μεγέθους της επενδυτικής θέσης αποτρέπει από πρακτικές “full size”.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.