12.9.2021-Π.Στεριώτης: Όλες οι Αγορές εξελίσσονται και όποιος επενδυτής μένει πίσω, μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης του

Σε κακό δαίμονα του ΓΔ εξελίσσονται οι 930 μονάδες, επίπεδο στο οποίο η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου έκανε υψηλό 20 μηνών, αλλά με fake breakout (δλδ. με ψευδή διάσπαση αντίστασης), στη συνέχεια δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη ‘φρέσκων αγοραστών’ και έκτοτε ξεκίνησε ένα σερί πτωτικών κηροπηγίων (candlesticks) σε αυτό που εξελίσσεται σε κόκκινο Σεπτέμβρη!

 • Πιθανή διάσπαση του 880 θα σημάνει γενικό συναγερμό, καθώς εκτιμούμε ότι σε αυτά τα επίπεδα (και στα αντίστοιχα τοπικά/χρονικά χαμηλά των υπόλοιπων τίτλων) βρίσκονται πολλά stop longs.

H διαγραμματική κόπωση των ξένων σηματορών δεικτών, σε συνδυασμό με την απουσία φαντασίας για νέους καταλύτες, αποτελούν το κυριότερο βαρίδι προσγείωσης του ΓΔ.

Για να κάνει μια Αγορά νέα αξιόπιστα υψηλά, πρέπει οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες να κάνουν το ίδιο. Όσο ο Δεικτοβαρής και ψυχολογικά κρίσιμα Τραπεζικός δείκτης δε μπορεί να πετύχει ούτε καν τριμηνιαία υψηλά, είναι δύσκολο να περιμένουμε πολλά για τη συνέχεια.

Σε ότι αφορά τον όγκο συναλλαγών, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Ναι, ο όγκος είναι σε τραγικά χαμηλά επίπεδα και απεικονίζει την αδιαφορία του Επενδυτικού Κοινού (ειδικά των Θεσμικών) για το ΧΑ.

Όλες οι Αγορές εξελίσσονται και αλλάζουν προφίλ και όποιος Επενδυτής μένει πίσω, μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης στην επενδυτική αρένα.

Συνεπώς, μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε παλαιότερα, μεγαλύτερα επίπεδα όγκου συναλλαγών και να προσαρμοστούμε – προσγειωθούμε στην ωμή πραγματικότητα, δηλαδή στη νόρμα της τάξης των 30 – 50 εκατ. ανά συνεδρίαση.

 • Ναι, όταν ο όγκος κινείται ανοδικά επιβεβαιώνει την τάση των τιμών. Στην παρούσα φάση, όπως είπαμε, ο όγκος δείχνει την έλλειψη αγοραστικού, αλλά και πωλητικού ενδιαφέροντος.

Είναι κακή πρακτική να ερμηνεύουμε τον όγκο με κριτήριο το πως συμφέρει την επενδυτική μας θέση, ή πρόβλεψη και μάλιστα με ασυνέπεια. Κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν για παράδειγμα ανήκουμε στους ταύρους και αγνοούμε τον χαμηλό όγκο στην άνοδο, ενώ τον επικαλούμαστε στην πτώση και τον ερμηνεύουμε ως απουσία πωλητών.

 • Πρόσφατα οι αρκούδες υπονόμευσαν τη δυναμική του bull market, λόγω των χαμηλής αξίας των συναλλαγών στην άνοδο, αλλά ξεχνούσαν ότι η τελευταία πολυήμερη πτώση του ΓΔ, καταγράφηκε υπό συνθήκες εξίσου χαμηλού όγκου, δηλαδή χωρίς επιθετικότητα στις ρευστοποιήσεις.

Η άποψή μας είναι ότι ο ΓΔ δε θα παραμείνει στη ζώνη των 830 – 930 μονάδων εις το διηνεκές. Περάσαμε όλη την Άνοιξη και όλο το Καλοκαίρι σε αυτά τα επίπεδα.

 • Όπως λένε στον αθλητισμό, τα ρεκόρ είναι για να σπάνε. Αντίστοιχα, με βάση την τεχνική ανάλυση, την οποία συνεχίζουμε να προκρίνουμε ως πυξίδα πλοήγησης στις Αγορές, οι συσσωρεύσεις τιμών είναι για να σπάνε και όταν το κάνουν, συμβαίνουν σπουδαία πράγματα.

Θα αναμένουμε, λοιπόν, την απόφαση του Mr. Market για το πότε και προς ποια κατεύθυνση θέλει να διασπάσει το εν λόγω εύρος τιμών και αναλόγως θα πράξουμε, πάντα συγχρονισμένοι και όχι προβλέποντας το μέλλον με τη γυάλινη σφαίρα μας.

Πέτρος Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής)


***

Σ.Σ μ/μ:

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Ως μαθητής βραβεύτηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως Εύζωνος της Προεδρικής Φρουράς. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και Χρηματοοικονομικά στη Μεγάλη Βρετανία (Πανεπιστήμιο Leicester).

Έχει εργαστεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία. Κατέχει τις ανώτατες επαγγελματικές πιστοποιήσεις των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς Ελλάδας[5], Κύπρου (CySEC)[6], Βουλγαρίας (FSC)[7] και του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.

Οι απόψεις του δημοσιεύονται σε τακτική βάση στον ελληνικό και ξένο ηλεκτρονικό οικονομικό Τύπο (Euroday[8], Capital[9], Ναυτεμπορική[10], Μικρομέτοχος[11], Investing.com[12]).

 • Ειναι εγγονός του πρώην πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Υπουργού Οικονομικών και Διοικητή της ΕΤΒΑ, Πέτρου Στεριώτη.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΕΤΡΟ ΣΤΕΡΙΩΤΗ (σεμνός όσο δεν παίρνει)… 

 • Ο μ/μ όμως πάντα φροντίζει τέτοιους ανθρώπους να τους αναδεικνύει στο ευρύ κοινό, να τους επιβραβεύει και να τους συγχαίρει.

Ο Πέτρος Στεριώτης (Μαρούσι, 1979) είναι Έλληνας ποιητής και οικονομικός αρθρογράφος.[1]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποιητικές Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • «Ιωνάς και Νινευή: Η δεύτερη ευκαιρία» (2021)[2]
 • «Σεισάχθεια Ψυχής» (2020)[3]
 • «Εκτός των Τειχών» (2019)[4]
 • «Ο Κύκνος» (2018)[5]
 • «Φωτιά στο Σκοτάδι» (2017)[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1.  «The Greek books in print».
 2.  «Εκδόσεις Κάκτος».
 3.  «Ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων»Βιβλιοnet. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021.
 4.  «Ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων»Βιβλιοnet. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021.
 5.  «Ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων»Βιβλιοnet. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021.
 6.  «Ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων»Βιβλιοnet. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021.
 7.  http://www.hcmc.gr/aweb/files/announcements/files/2021_1-1_Synolikos_Pinakas.pdf Κατάλογος πιστοποιημένων προσώπων, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σελ 70.
 8.  «Δημόσιο Μητρώο Πιστοποιημένων Προσώπων»Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, σελ. 75.
 9.  «Αποφάσεις Δ.Σ. 9 Ιουλίου 2018»Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Βουλγαρίας, σημείο 5.
 10.  «Τα σινιάλα που στέλνουν τώρα τα ομόλογα»Euro2day.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2021.
 11.  «Τα ρεκόρ και οι προοπτικές των ελληνικών κρατικών ομολόγων»Capital.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021.
 12.  «Market Beat: Η εβδομαδιαία άνοδος εξαρτάται από τις Τράπεζες»Naftemporiki.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021.
 13.  «Χ.Α & Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα»Mikrometoxos.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2021.
 14.  «Analysis & Opinion by Petros Steriotis on Investing.com»Investing.com. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2021.

https://www.kaktos.gr/el/authors/sugchronoi-suggrafeis/steriotis-petros