Πέτρος Στεριώτης: Η χρηματιστηριακή ρήση “μην πιάνεις ένα μαχαίρι που πέφτει” είναι επίκαιρη, όσο ποτέ άλλοτε

Καθοριστική η τρέχουσα εβδομάδα για τις επίσημες ανακοινώσεις και τις διαρροές σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

Από εκεί που αυτές αναφέρονταν στον πληθωρισμό ως “παροδικό”, μετά αναγνώρισαν τα τιμαριθμικά ρεκόρ δεκαετιών, διαφήμισαν τις επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 25 ως 50 μονάδων βάσης, για να αρχίσει πλέον η ΕΚΤ να “αναλύει” το νέο “μπαζούκα” στήριξης των ομολόγων του Νότου.

Οι οικονομολόγοι του μέλλοντος, αλλά και οι επενδυτές του παρόντος, θα ασχοληθούν με την “ιδιοφυή” διαχείριση των Κεντρικών Τραπεζών, που θα πρέπει να ισορροπήσουν την νομισματική προσφορά μεταξύ αχαλίνωτου πληθωρισμού, υφεσιακής τροπής στην Οικονομία και υποτιμητικής κερδοσκοπίας στα Κρατικά ομόλογα.

Διάφοροι παράγοντες προσφοράς – ζήτησης στις Αγορές Ενέργειας, που οδήγησαν στις ανατιμήσεις των Πετρελαϊκών Αγαθών, κάνουν τους οδηγούς οχημάτων να επανεκτιμούν τα οφέλη του περπατήματος στην υγεία…

Οι δε Επιχειρήσεις, δε φαίνεται να διαθέτουν τρόπους αποφυγής της μετακύλισης του κόστους στους τελικούς καταναλωτές.

Στα καθ’ ημάς, το Χ.Α. “χάρηκε” την αργία της Δευτέρας και ενώ στα Έξω γινόταν ο “κακός χαμός”. Από αυτή την άποψη, τυχερή η Αγορά μας, που γενικά φέτος είναι στο “δικό της Κόσμο”, αλλά για πόσο ακόμη;

“Ξινή” βγήκε η μεθεόρτια Τρίτη στον Γενικό Δείκτη, ενώ η κίνηση της Τετάρτης μάλλον έμοιαζε με “επισφαλές rebound”.

Υπό αυτές τις συνθήκες υψηλής μεταβλητότητας, ψάχνουμε με τον “μεγεθυντικό φακό” Εισηγμένες που να ικανοποιούν προεπιλεγμένα διαγραμματικά χαρακτηριστικά ανοδικότητας.

Το χαμηλό του Μαρτίου στις 788 μονάδες αποτελεί το “οχυρό” που ακολουθεί μετά τις “στρογγυλές” 800 μονάδες, αλλά καλύτερα για τους επενδεδυμένους το να μη γίνει αυτή η “συνάντηση” ποτέ. Η χρηματιστηριακή ρήση “μην πιάνεις ένα μαχαίρι που πέφτει” είναι επίκαιρη, όσο ποτέ άλλοτε μετά την πανδημία.

Καλύτερη η κατάσταση από θεμελιώδη άποψη, η οποία υποστηρίζει τις καλές Εταιρείες (δεν τις ονοματίζουμε, αλλά τις ανακαλύψαμε), χωρίς να δείχνει σημάδια πανικού, λόγω υποτιμητικού “order flow” και άγριων επενδυτικών ενστίκτων.

Φυσικά, τα top – down θεμελιώδη (επιτόκια, γεωπολιτικά κλπ) είναι εκτός ελέγχου των Ελληνικών Εισηγμένων, οπότε το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι Διοικήσεις τους είναι να πλοηγήσουν τα καράβια τους σε ταραγμένα ύδατα.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

***

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82_%

Σχετικά με εμένα
  • Είμαι πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Παροχή Επενδυτικών Συμβουλών, στη Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Πελατών και στην Εκπόνηση Αναλύσεων για Χρηματοπιστωτικά Μέσα και Εκδότες (επαγγελματικές πιστοποιήσεις Τύπου A, Β, Γ και Δ).  Είμαι πιστοποιημένος από την Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Advanced).

Έχω σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και Χρηματοοικονομικά στην Αγγλία και τη Γερμανία. Έχω εργαστεί στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία ως trader, risk manager και οικονομικός αναλυτής. Ασχολούμαι καθημερινά με τις αγορές τα τελευταία 20 χρόνια.
Έχω σειρά δημοσιεύσεων σε επενδυτικές ιστοσελίδες και περιοδικά.
Για οποιαδήποτε πληροφορία και επικοινωνία είμαι στη διάθεση σας στο e-mail

THETRADINGSTRATEGIST@YAHOO.COM

  • Επικοινωνία: thetradingstrategist@yahoo.com
  • email: thetradingstrategist@yahoo.com