Πέτρος Στεριώτης: Για να είμαστε και ρεαλιστές, ας σκεφτούμε τι έχει συμβεί φέτος στα ξένα χρηματιστήρια

Πέτρος Στεριώτης

Φίλοι ΜΜ, Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!
  • ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛ διαφύγανε σε νέα υψηλά και έχουν όλους τους αγορασμένους σε κέρδος (βλ. γραφήματα). Όμως μην σας πιάσει ξαφνικά η απληστία. Εκεί δηλαδή που δεν αγοράζατε ούτε για δείγμα, μην αρχίσετε ξαφνικά να τις κυνηγάτε στη στρατόσφαιρα.Σε ότι αφορά τους τίτλους που έχουν “μείνει πίσω”, άλλοι επενδυτές τους βλέπουν ως αντεπιχείρημα εισόδου στο Χ.Α., με το σκεπτικό ότι υπάρχει απόκλιση (divergence) η οποία “θολώνει” το επενδυτικό περιβάλλον, ενώ άλλοι αναμένεται να τους “αγκαλιάσουν”, με την προσδοκία ότι θα καλύψουν μαζί το underperformance του τελευταίου διαστήματος.

Ο Γενικός Δείκτης θέλει να συνεχίσει να “χτίζει” στο θετικό momentum των τελευταίων συνεδριάσεων, αλλά και να εκμεταλλευτεί τη θετική ιστορική εποχικότητα του Απριλίου.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο αντιπροσωπευτικότερος Δείκτης του Χ.Α. παραμένει εντός του εύρους του τελευταίου ενός έτους. Από αυτή την άποψη οι αποδόσεις του δεν εντυπωσιάζουν, αλλά για να είμαστε και ρεαλιστές, ας σκεφτούμε τι έχει συμβεί φέτος στα Ξένα Χρηματιστήρια.

Απορρόφησαν με αρκετή δυσκολία τις αλλαγές κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών, τις πολεμικές συρράξεις, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και το γενικευμένο “ράλλυ τιμών”, που σε κάποιες περιπτώσεις αύξησε τα P/E ακόμη και σε ιστορικά ρεκόρ.

Αν θα θέλαμε να κάνουμε “cherry-picking”, θα υπενθυμίζαμε τον σχεδόν διπλασιασμό του ΓΔ, σε σχέση με το πανδημικό χαμηλό, αλλά και το rebound που προσεγγίζει τα επίπεδα “bull market” σε σχέση με το “πολεμικό” χαμηλό του Μαρτίου.

Σε επίπεδο Κεντρικών Τραπεζών, Νέα Ζηλανδία και Καναδάς πέρασαν από τα λόγια στις πράξεις, συσφίγγοντας τους όρους χρηματοδότησης στις εν λόγω Οικονομίες, κάτι που και οι επενδυτές Συναλλάγματος αξιολόγησαν, μέσω της ανατίμησης των δύο λιγότερο γνωστών Δολαρίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82_%

Σχετικά με εμένα
  • Είμαι πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Παροχή Επενδυτικών Συμβουλών, στη Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Πελατών και στην Εκπόνηση Αναλύσεων για Χρηματοπιστωτικά Μέσα και Εκδότες (επαγγελματικές πιστοποιήσεις Τύπου A, Β, Γ και Δ).  Είμαι πιστοποιημένος από την Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Advanced).

Έχω σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και Χρηματοοικονομικά στην Αγγλία και τη Γερμανία. Έχω εργαστεί στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία ως trader, risk manager και οικονομικός αναλυτής. Ασχολούμαι καθημερινά με τις αγορές τα τελευταία 20 χρόνια.
Έχω σειρά δημοσιεύσεων σε επενδυτικές ιστοσελίδες και περιοδικά.
Για οποιαδήποτε πληροφορία και επικοινωνία είμαι στη διάθεση σας στο e-mail

THETRADINGSTRATEGIST@YAHOO.COM

  • Επικοινωνία: thetradingstrategist@yahoo.com
  • email: thetradingstrategist@yahoo.com