Πέτρος Λάζος [30-Οκτ-2020]: Είναι το ΧΑ σε μονόδρομο;

Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί. Σταθμίζουν γεγονότα, δράσεις, αντιδράσεις και πολιτικές και συμπεριφέρονται αντίστοιχα. Η ελληνική κεφαλαιαγορά δεν διαφέρει σε αυτό, ούτε κατ’ ελάχιστο.

Μια πραγματικότητα την οποία έχει αποδείξει σαν κυρίαρχο χαρακτηριστικό της, όχι μόνο πρόσφατα αλλά εδώ και περισσότερες από 2 δεκαετίες…

  • Που βρισκόμαστε;

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστήριου Αθηνών, μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Μετά από μια σύντομη ανάσα προχθές, στα όρια της διάσπασης του παράξενου σχηματισμού συσσώρευσης που εμφάνιζε από τον Ιούνιο, τον διέσπασε καθοδικά εχθές. Η διάσπαση διαμορφώνει καταρρακτώδες σχήμα και συνοδεύτηκε από σημαντικότατους όγκους.

Εάν σε αυτά τα δύο σημεία προστεθεί και το εξαιρετικά κακό διεθνές κλίμα, κάθε άλλο πάρα καθησυχασμός μπορεί να υπάρξει από την τεχνική εικόνα, για τη συνέχεια.

  • Από την θεμελιώδη “πλευρά του φράκτη”, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Η ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, η ολιγωρία των αρμοδίων για τον περιορισμό της, τα ασυνάρτητα τοπικά κλεισίματα της χώρας που δεν επιφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα και η μη άσκηση των απαραίτητων επιλογών για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, σε συνδυασμό με τις πολύ κακές δημοσιονομικές επιδόσεις και τα γνωστά γεωπολιτικά προβλήματα με τη γείτονα, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αποφυγής ρίσκου σε ελληνικές μετοχές, το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί ν’ αντιστραφεί άμεσα.

Το διεθνές περιβάλλον

Η πλημμελής επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό σε ολόκληρη την Ευρώπη, έφερε ειδικά lockdown στη Γερμανία και γενικό αντίστοιχο στη Γαλλία, την ίδια ώρα που όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είτε έχουν ήδη εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα (π.χ. Ιρλανδία), είτε ετοιμάζονται να το πράξουν σύντομα.

Ταυτόχρονα υπάρχει και διογκώνεται συνεχώς μία ακραία όξυνση μεταξύ Δυτικού Πολιτισμού και Ισλάμ, η οποία προκαλεί αιματηρά γεγονότα όλο και πιο συχνά. Η χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια στη Νίκαια της Γαλλίας, δεν αποτελεί παρά μια σταγόνα στον ωκεανό της βίας. Όχι μόνο αυτής που έχει ήδη καταγραφεί αλλά και αυτής που πιθανότατα θα βιώσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα…

  • Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μια μόλις ημέρα πριν την ιστορική επέτειο του Κραχ του 1929, η αναμονή των εκλογών και οι δυσμενέστατες εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας, προκάλεσαν έντονες υποχωρήσεις των βασικών δεικτών. Υποχωρήσεις τις οποίες δεν μπόρεσε ν’ αντιστρέψει χθες, ούτε η εντυπωσιακότατη ανακοίνωση αύξησης του Αμερικανικού ΑΕΠ κατά 33,1%…

Γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα την τάση που δημιουργείται αυτήν τη στιγμή απέναντι στις μετοχικές αξίες (κυρίως, αλλά όχι μόνο)

Πού μπορούμε να πάμε από εδώ;

Η παροιμία είναι γνωστή: “Κάνε με μάγο, να σε κάνω πλούσιο” και έχει καθιερωθεί ακριβώς επειδή αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, στη ζωή. Όχι μόνο όσον αφορά τις αγορές αλλά και όλες τις υπόλοιπες εκφάνσεις της. Ποιος δεν θα ήθελε να διαθέτει μια κρυστάλλινη σφαίρα;

Δυστυχώς, καμία τέτοια δεν έχει βρεθεί ακόμη. Οπότε όλοι όσοι ασχολούνται με τις αγορές, είναι υποχρεωμένοι να αναλαμβάνουν (υπολογισμένους) κινδύνους, στηριγμένοι σε δεδομένα και προσπαθώντας να ελέγχουν το μέγεθος αυτών των κινδύνων κάθε φορά. Ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα να δώσουν κι άλλες μάχες, λιγότερο ή περισσότερο επώδυνες, σε επόμενους χρόνους.

Στη σημερινή κατάσταση, τα δεδομένα είναι κάτι περισσότερο από καθαρά και δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξες εκτιμήσεις…

Οποιοσδήποτε (ή οποιαδήποτε) μπορεί να δικαιολογήσει και να παρουσιάσει θετικά σενάρια, σενάρια ανάπτυξης της οικονομίας και διατηρήσιμης ανόδου των αγορών υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και το δεδομένο κλίμα, καλό θα ήταν να φροντίσει να λάβει εκ των προτέρων όλα τ’ απαραίτητα μέτρα περιορισμού και αυστηρού ελέγχου του ρίσκου (σφιχτά stoploss, σταδιακό “χτίσιμο” θέσεων κ.λπ.) διότι η πιθανότητα να υποστεί σημαντικές ζημίες ακόμη και με μεσοχρόνιο ορίζοντα, είναι υψηλότατη. Είτε σκοπεύει να επενδύσει στις αγορές κεφαλαίων, εμπορευμάτων και χρέους, είτε στην πραγματική οικονομία…

  • Όλοι δε οι επενδυτές δεν πρέπει ποτέ και για κανέναν λόγο να ξεχνούμε μιαν άλλη, παλιά παροιμία των χρηματιστηρίων, που έχει εφαρμογή τόσο σε bull, όσο και σε bear market. Αυτήν που γλαφυρά θυμίζει πως:

“Η μάνα του Χοσέ, δεν έχασε ποτέ”…

Μείνετε υγιείς και ασφαλείς!

Πέτρος Λάζος

[email protected]

Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.