Πετρέλαιο: Σενάριο για αναπλήρωση από τον OPEC+ της ρωσικής παραγωγής – Υποχωρούν οι τιμές

Kοντά στα 113 δολάρια το βαρέλι υποχωρεί το πετρέλαιο έπειτα από αναφορές ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αντλήσει περισσότερο, εάν μειωθεί σημαντικά η ρωσική παραγωγή λόγω των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate μειώθηκαν περισσότερο από 3%, για να ισορροπήσουν λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», η Σαουδική Αραβία είχε αφήσει να εννοηθεί στους δυτικούς της συμμάχους ότι είναι έτοιμη να αυξήσει την προμήθεια πετρελαίου. Τα νέα έρχονται εν όψει της μηνιαίας συνάντησης του OPEC+, στην οποία ο όμιλος αναμένεται να επικυρώσει μια μέτρια αύξηση της παραγωγής τον Ιούλιο.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως καλέσει το καρτέλ να αυξήσει την παραγωγή ταχύτερα για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες τιμές της βενζίνης και τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και δεκαετίες, ο οποίος αναζωπυρώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επίσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία αργότερα αυτόν τον μήνα, στη διάρκεια ενός διεθνούς ταξιδιού που θα περιλαμβάνει συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της G7, αναφέρουν πηγές του Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έγιναν συζητήσεις για την άμεση τόνωση της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία μπορεί να ανακοινωθεί στη συνάντηση του OPEC+, αν και τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Οι αυξήσεις της παραγωγής που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο, μπορεί να έρθουν πιο νωρίς, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Το WTI παράδοσης Ιουλίου διαμορφώνεται 1,9% χαμηλότερα, στα 113,13 δολάρια το βαρέλι, αφού είχε μειωθεί μέχρι και 3,1%.

Το brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε πτώση 1,7% στα 114,32 δολάρια το βαρέλι.