Πέθανε ένας θρύλος της βρετανικής δημοσιογραφίας, ο σερ Χάρολντ Έβανς

Ο σερ Χάρολντ Έβανς, «ιερό τέρας» της βρετανικής δημοσιογραφίας και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Sunday Times» από το 1967 έως το 1981, πέθανε χθες σε ηλικία 92 ετών στη Νέα Υόρκη λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η σύζυγός του Τίνα Μπράουν.

Ο Χάρολντ Έβανς ήταν γόνος μιας φτωχής οικογένειας του Μάντσεστερ και άρχισε την καριέρα του σε μια τοπική εφημερίδα, τη «Manchester Evening News». Ως διευθυντής των «Sunday Times» διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην αποκάλυψη του σκανδάλου της θαλιδομίδης, ενός φαρμάκου που χορηγούνταν στις εγκύους και προκαλούσε συγγενείς παραμορφώσεις. Υπό τη διεύθυνσή του, η κυριακάτικη εφημερίδα αποκάλυψε ακόμη ότι ο Βρετανός κατάσκοπος Κιμ Φίλμπι ήταν ένας διπλός πράκτορας στην υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Δημοσίευσε επίσης αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του πρώην υπουργού την Εργατικών Ρίτσαρντ Κρόσμαν, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να απαγορεύσει, παρά τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει διώξεις.

Το 1981 έγινε διευθυντής του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας, των «Times», θέση στην οποία παρέμεινε μόνο έναν χρόνο, καθώς συγκρούστηκε με τον ιδιοκτήτη τους, τον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ. Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Μέρντοχ ότι τον απέλυσε εξαιτίας των επιθέσεων της εφημερίδας εναντίον της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο σερ Χάρολντ Έβανς περιέγραφε τη δημοσιογραφία ως το πάθος του και συνόψιζε το όραμά του για το επάγγελμα ως εξής: «η προσπάθεια να φτάσεις στην αλήθεια σημαίνει απόρριψη των στερεοτύπων».

Μετά την αποχώρησή του από τους «Times» μετακόμισε μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του Τίνα Μπράουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δίδαξε και έγινε διευθυντής του εκδοτικού οίκου Random House.

Ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντόουντεν χαιρέτισε έναν «γίγαντα της ερευνητικής δημοσιογραφίας».