Πέταξαν τα χαρτιά από τα παράθυρα

Νέα διάθεση για ρευστοποιήσεις και πίεση στα margin. Δοκιμάζονται τα όρια της αγοράς.

Η πίεση στο ταμπλό έχει έρθει κυριολεκτικά από το πουθενά.

Σε σημείο που μπαίνουν αμφιβολίες για το πώς προκύπτει η αδυναμία των τελευταίων ημερών.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε ακόμα και κάτω από το όριο της ανοδικής του κίνησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κάτι που προβληματίζει τα μάλα, καθώς αφενός χτυπούν στοπ, αφετέρου ..κουδουνίζουν τα margin.

Και το αυτοτροφοδοτούμενο momentum, στα καλύτερά του.

Με τις διεθνείς αγορές να μην έχουν καν αρνητικά πρόσημα.

Αδύναμος κρίκος ήταν ο τραπεζικός δείκτης, καθώς από εκεί προκύπτει και η μεγαλύτερη νευρικότητα. Η ΠΕΙΡ χάνει 24% από τα υψηλά της κίνησης, η ΑΛΦΑ 23%, η ΕΤΕ 19%.

Από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, δεν γλύτωσαν και πολλά χαρτιά. Ακόμα και ο ΜΥΤΙΛ έχασε σημαντικά κέρδη, όπως και η CENER, ΜΠΕΛΑ, ΒΙΟ και ΑΡΑΙΓ. Η τελευταία έχει μπει σε ένα καθοδικό σπιράλ, και απέκτησε επιθετικό χαρακτήρα, που θα χρειαστεί και στην ενδεχόμενη ανάρρωση.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές, καθώς αφενός απαιτείται υπομονή και γερά νεύρα, πάντα στα πλαίσια επενδυτικού σχεδίου. Εφόσον κάποιος ακολουθεί τεχνικά, εδώ χτυπάνε στοπ, με τον Δείκτη να κλείνει με όγκο κάτω από τις 1220, ενώ και ο Τραπεζικός χάνει τις 930 με επόμενη στάση τα 870.

Αφετέρου, επιβάλλεται λήψη αποφάσεων και όχι πείσματα, διότι είναι άσχημο να εγκλωβιστεί κάποιος άδικα σε ένα καθαρό ταμπλό. Η αγορά θα υπάρξει και την επαύριον, δεν υπάρχει λόγος να χάνει κάποιος τον ύπνο του.

Αν πάλι κάποιος θέλει να αγοράσει μετοχές, να δει πρωτίστως το πόσο καλά συμπεριφέρθηκαν οι υποψήφιες στην πτώση. Με άλλα λόγια, να αγοράσει πρώτα αυτές που ΔΕΝ έγραψαν μεγάλη ζημιά το τελευταίο διάστημα.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.