Πεσκόφ: «Ξεκάθαρη απειλή» εναντίον της Ρωσίας η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Ξεκάθαρη απειλή» για τη Ρωσία χαρακτήρισε την πρόθεση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η επέκταση της Συμμαχίας δεν θα κάνει την Ευρώπη ή τον κόσμο ασφαλέστερο.

Μιλώντας με δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, ο Πεσκόφ είπε ότι είναι λυπηρή η κίνηση της Φινλανδίας -που προχώρησε σε «μη φιλικά βήματα» κατά της Ρωσίας- να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και απείλησε με απάντηση ανάλογη με την κίνηση του Ελσίνκι. Ερωτηθείς εάν αυτό αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, ο Πεσκόφ είπε: «Σίγουρα. Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν κάνει την ήπειρό μας πιο σταθερή και ασφαλή».

Ερωτηθείς ποια μορφή θα λάβει η απάντηση της Ρωσίας, ο Πεσκόφ απάντησε: «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία επέκτασης του ΝΑΤΟ, ο βαθμός στον οποίο η στρατιωτική δομή θα κινηθεί πιο κοντά στα σύνορά μας».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Φινλανδία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διατηρούσε μια πολιτική ουδετερότητας όσον αφορά τη Ρωσία, με την οποία μοιράζεται σύνορα μήκους περίπου 1.340 km.

Η χώρα είναι πλέον πιθανό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ φέτος, μαζί με τη γειτονική της Σουηδία, μια άλλη παραδοσιακά ουδέτερη δύναμη που απέφυγε να ενταχθεί στη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.