Περίπου 55.000 δόσεις της θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων της Roche κατά της Covid για την Ε.Ε.

Περίπου 55.000 δόσεις μιας δυνάμει θεραπείας κατά της Covid-19 βασισμένης σε ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχουν αναπτύξει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Regeneron και η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συμφωνία είναι το πρώτο συμβόλαιο που συνάπτει η Ε.Ε. γι’ αυτό το είδος φαρμάκου.

Μετά τις δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 που έχει κατοχυρώσει, η Ε.Ε. προσπαθεί τώρα να οικοδομήσει ένα «χαρτοφυλάκιο» με φάρμακα που μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά της νόσου, με στόχο να έχει προσδιορίσει έωε το τέλος του μήνα 10 υποσχόμενες θεραπείες.

Η συμφωνία με τη Roche επιτεύχθηκε τον Απρίλιο, δήλωσε η εταιρεία στο Reuters, όμως οι λεπτομέρειες του συμβολαίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Η Roche αρνήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό των δόσεων, όμως δήλωσε ότι το συμβόλαιο καλύπτει 37 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Βρετανίας και χωρών που δεν είναι μέλη της Ε.Ε., ενώ και τα μέρη αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την τιμή.

Η θεραπεία αυτή είναι η πρώτη βασισμένη σε μονοκλωνικά αντισώματα που εξασφαλίζεται από την Ε.Ε. Το μόνο άλλο φάρμακο κατά της Covid που έχει αγοράσει η Ε.Ε. είναι η ρεμδεσιβίρη της Gilead, ένα αντιιικό φάρμακο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα αγοράζουν το φάρμακο των Roche-Regeneron, το οποίο αποτελείται από τα μονοκλωνικά αντισώματα casirivimab και imdevimab μόνον αφού αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ή από εθνικές ρυθμιστικές Αρχές για τα φάρμακα.

«Η αδειοδότηση της Ε.Ε. αναμένεται ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Οκτώβριο 2021» αναφέρεται στο έγγραφο της Ε.Ε., που επικαλείται τις εκτιμήσεις της Roche.