Περίπου 140 άτομα το λεπτό εμβολιάζονται στη Βρετανία – «Ακανόνιστη η παραγωγή» λέει ο αρμόδιος υπουργός

Η Βρετανία εμβολιάζει κατά μέσο όρο 140 ανθρώπους το λεπτό κατά της Covid-19, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τη διάθεση του εμβολίου στη χώρα Νάντιμ Ζαχάουι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τον πέμπτο υψηλότερο επίσημο αριθμό νεκρών από την Covid-19 στον κόσμο, κάνει έναν αγώνα δρόμου για να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών όσον αφορά τον εμβολιασμό των πολιτών του, την ώρα που αυτός θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί τέλος στην πανδημία του νέου κορωνοϊού και να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Βρετανία έχει χορηγήσει την πρώτη δόση του εμβολίου σε 3.857.266 ανθρώπους και τη δεύτερη σε 449.736.

«Πάει καλά, εμβολιάζουμε με την πρώτη ένεση κατά μέσον όρο 140 ανθρώπους το λεπτό, στην κυριολεξία. Αυτός είναι ο μέσος όρος, άρα κάποιες περιοχές τα πηγαίνουν και καλύτερα… Αυτό θα το δείτε να βελτιώνεται καθώς ανοίγουμε περισσότερα μεγάλα κέντρα εμβολιασμού, 17 συνολικά αυτή την εβδομάδα και 50 ως το τέλος του μήνα» δήλωσε ο Ζαχάουι στο Sky.

«Σήμερα σε κάποιες περιοχές όπου έχουν ήδη εμβολιάσει τους ανθρώπους άνω των 80 ετών, στέλνονται επιστολές στους άνω των 70 και σε αυτούς που είναι κλινικά εξαιρετικά ευάλωτοι» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο εμβολιασμός σε 24ωρη βάση θα αρχίσει πιλοτικά στο Λονδίνο έως το τέλος του μήνα.

Οι εργαζόμενοι σε σημαντικούς τομείς, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι αστυνομικοί και οι εργαζόμενοι σε καταστήματα, μπορεί να μεταφερθούν ψηλά στον κατάλογο των πολιτών που θα εμβολιαστούν, μόλις λάβουν δόση του εμβολίου όλοι όσοι είναι άνω των 50 ετών, σημείωσε εξάλλου ο Ζαχάουι.

«Διδάσκοντες, αστυνομικοί, εργαζόμενοι σε καταστήματα, αυτοί που χωρίς να πρόκειται για κάποιο δικό τους σφάλμα παρά μόνον εξαιτίας της δουλειάς που κάνουν μπορεί να έρθουν πολύ περισσότερο σε επαφή με τον ιό, θα πρέπει να βρίσκονται πάνω-πάνω στον κατάλογο» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio.

Η Βρετανία χορηγεί την τρέχουσα περίοδο το εμβόλιο πρώτα στους πιο ευάλωτους, έχοντας ξεκινήσει με αυτούς που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας ή αυτούς που είναι άνω των 80 ετών.

Ο Ζαχάουι σημείωσε ότι θα εργαστεί μαζί με την Κοινή Επιτροπή για τον Εμβολιασμό για να αποφασιστεί ποια ομάδα του πληθυσμού θα είναι η επόμενη που θα λάβει το εμβόλιο στη δεύτερη φάση της διάθεσής του.

Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε ότι η διάθεση του εμβολίου περιορίζεται λόγω μιας «λίγο ακανόνιστης» παραγωγής του και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές της Pfizer στην παραγωγή του μπορεί να οδηγήσουν σε μια σύντομη διαταραχή του εφοδιασμού.

Σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό LBC είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήλπιζε σε 2 εκατομμύρια εμβόλια την εβδομάδα από την AstraZeneca, αλλά πρόσθεσε ότι αυτοί οι αριθμοί δεν θα επιτευχθούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

«Αναμένεται να υπάρξουν καθυστερήσεις. Οποιαδήποτε καινούργια διαδικασία παρασκευής αντιμετωπίζει προκλήσεις στην αρχή, είναι ακανόνιστη, αρχίζει να σταθεροποιείται και να γίνεται καλύτερη εβδομάδα την εβδομάδα» δήλωσε επίσης στο BBC. «Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι μια χημική ουσία αγγελιαφόρου RNA, μια δύσκολη χημική ουσία να παρασκευαστεί, που αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση, αλλά τα πάνε πραγματικά καλά, θέλουν να κάνουν περισσότερα και γι’αυτό προβαίνουν σε αναδιαμόρφωση ώστε να αυξήσουν τον όγκο σε όλον τον κόσμο» πρόσθεσε.

«Αυτό μπορεί να καθυστερήσει τον εφοδιασμό, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας» κατέληξε ο ίδιος.