Περίπου 1.600 μετανάστες διασώθηκαν από την Ιταλία τις τελευταίες δύο ημέρες στη Μεσόγειο

Φωτογραφία αρχείου

Περίπου 1.600 ανθρώπους που επέβαιναν σε 47 σκάφη κατάφερε να διασώσει τις τελευταίες δύο ημέρες η Ιταλία στην κεντρική Μεσόγειο και τους μετέφερε στο νησί Λαμπεντούζα, καθώς πλέον μαζικές είναι οι επιχειρήσεις μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν με αυτοσχέδια σκάφη στην Ευρώπη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες Δευτέρα το βράδυ, η ακτοφυλακή της Ιταλίας ανέφερε ότι μετέφερε σε ασφαλή τόπο περίπου 1.200 μετανάστες, όμως τουλάχιστον 23 άνθρωποι αγνοούνται και ένα πτώμα ανασύρθηκε από τη θάλασσα έπειτα από τρία ναυάγια. Άλλα 12 σκάφη που μετέφεραν περίπου 400 μετανάστες διασώθηκαν σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Τους προηγούμενους μήνες σημειώθηκε απότομη αύξηση στον αριθμό των σκαφών με μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στις ιταλικές ακτές από την Τυνησία, που έχει γίνει ένα περισσότερο προσβάσιμο σημείο αναχώρησης μετά την καταστολή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στη Λιβύη τους τελευταίους μήνες.

Έκκληση της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που διαπλέουν τη Μεσόγειο με σκάφη διακινητών η συντηρητική κυβέρνηση της Ιταλίας έκανε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για να μειωθούν οι παράτυπες αφίξεις μεταναστών.

Συγκριμένα χθες η Ιταλία πρότεινε στην Τυνησία την προοπτική χρημάτων με αντάλλαγμα οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούσαν στο Λουξεμβούργο πώς θα απαντήσουν στην αυξανόμενη αστάθεια στην αφρικανική χώρα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι θα επισκεφτεί την Τυνησία αργότερα αυτή την εβδομάδα από κοινού με τον ανώτατο αξιωματούχο της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό και τον Γάλλο ομόλογό του.