Περίπου 1.000.000 τόνους σιτηρών εξήγαγε η Ουκρανία τον Απρίλιο παρά τον πόλεμο

Περί τα 70 εκατομμύρια στρέμματα εαρινών σιτηρών έσπειρε φέτος η Ουκρανία, 25% έως 30% λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, και εξήγαγε 1,090 εκατ. τόνους σιτηρών τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι.

Ο Ουκρανός υπουργός υπογράμμισε τη σημασία των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Ρουμανίας, καθώς η Ρωσία έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια, αλλά δήλωσε ότι αυτές οι εξαγωγές θα περιπλακούν σε δύο μήνες λόγω των εξαγωγών της νέας σοδειάς στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

«Η επιχείρηση της σποράς συνεχίζεται ενεργητικά παρά τις δυσκολίες που συνδέονται κυρίως με την εφοδιαστική αλυσίδα» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας, εξηγώντας ότι η σπορά φέτος δεν ήταν της ίδιας ποιότητας με την περσινή και ότι οι εκτάσεις για τη σπορά του καλαμποκιού ήταν μικρότερες.

Η Ουκρανία ήταν η τέταρτη εξαγωγική δύναμη καλαμποκιού παγκοσμίως την περίοδο 2020-2021 και η έκτη σε εξαγωγές σίτου, σύμφωνα με τα στοιχεία του International Grains Council.

Η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο συνέβαλε στην αστάθεια των διεθνών αγορών, εκτοξεύοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και αποσταθεροποιώντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Περί τα 25 εκατ. τόνοι σιτηρών έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία, λόγω της αποσταθεροποίησης των υποδομών και τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι του γεωργικού τομέα δηλώνουν ότι το εξαγώγιμο πλεόνασμα ανέρχεται σε 12 εκατ. τόνους και οι αναλυτές θεωρούν ότι τα τεράστια αποθέματα που είναι εγκλωβισμένα στην Ουκρανία δεν θα αφήσουν χώρο για την αποθήκευση της νέας σοδειάς.

Ο Μίκολα Σόλσκι επανέλαβε τις καταγγελίες ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από το έδαφος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου και δήλωσε ότι το Κίεβο θεωρεί κλεμμένα όλα τα σιτηρά που μεταφέρονται στην Κριμαία μέσω του λιμανιού της Σεβαστούπολης.

«Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε αυτά τα κλεμμένα σιτηρά να κατασχεθούν σύντομα» είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας χαιρέτισε «το ενδιαφέρον και την κατανόηση» της Ρουμανίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών και πρόσθεσε ότι τα λιμάνια της Βαλτικής θα είναι η πιο ελκυστική εναλλακτική για τις ουκρανικές εξαγωγές.