Περιορισμοί για τους ανήλικους χρήστες του YouTube στην Ευρώπη

Επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία για την ηλικία τους θα πρέπει να παρέχουν οι Ευρωπαίοι χρήστες κάτω των 18 ετών, σε περίπτωση που ζητήσουν πρόσβαση σε υλικό του YouTube ακατάλληλο για ανηλίκους, όπως ανακοίνωσε η Google.

Εάν τα συστήματα της Google αδυνατούν να επιβεβαιώσουν ότι ο χρήστης είναι άνω των 18 ετών, τότε θα απαιτείται η χρήση ταυτότητας ή πιστωτικής κάρτας ως αποδεικτικού.

Η εταιρεία ανέφερε ότι πρόκειται για συνέχιση των προσπαθειών της, ώστε να παρέχει στους χρήστες του YouTube τις κατάλληλες εμπειρίες ανάλογα με την ηλικία τους, ενώ η πρωτοβουλία της, που θα υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, θα σέβεται και τους νέους κανονισμούς, όπως η ευρωπαϊκή οδηγία Audiovisual Media Services Directive (AVMSD) της Ε.Ε.

Εφεξής, σε περίπτωση έκθεσης σε περιεχόμενο με ηλικιακό περιορισμό, οι χρήστες του YouTube θα πρέπει να συνδέονται με τον λογαριασμό τους και να είναι 18 χρόνων και άνω για να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν. Αν δεν είναι, τότε θα εμφανίζεται προειδοποίηση, η οποία θα τους κατευθύνει σε κατάλληλες επιλογές με βάση την ηλικία τους.

Επίσης, η Google έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της μέσα από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική εκμάθηση), ώστε οι ηλικιακοί περιορισμοί να εφαρμόζονται αυτόματα. Οι δημιουργοί περιεχομένου θα μπορούν να ασκήσουν έφεση για μία απόφαση που θεωρούν ότι κακώς εφαρμόστηκε από την εταιρεία.
Οι χρήστες που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε βίντεο με ηλικιακές ρυθμίσεις σε ιστότοπους τρίτων θα ανακατευθύνονται στο YouTube, όπου θα πρέπει να συνδέονται με τον λογαριασμό τους και να είναι άνω των 18 για να τα δουν. Αυτό έχει σκοπό να είναι ένα βίντεο προσβάσιμο μόνο στο κατάλληλο κοινό, ανεξαρτήτως από το πού βρέθηκε.