Περικοπή 7.000 – 9.000 θέσεων εργασίας στη Royal Dutch Shell λόγω της μείωσης ζήτησης πετρελαίου

Στην περικοπή 7.000 έως 9.000 θέσεων εργασίας θα προβεί ο αγγλοολλανδικός πετρελαϊκός κολοσσός Royal Dutch Shell, όπως ανακοίνωσε σήμερα, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναδιάρθρωσης προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες του μετά την πτώση της ζήτησης και της τιμής του πετρελαίου.

Περίπου 1.500 άτομα έχουν ήδη αποχωρήσει από τον όμιλο μέσω εθελούσιας εξόδου, ενώ οι υπόλοιπες αποχωρήσεις, των οποίων ο ακριβής αριθμός μένει να οριστικοποιηθεί, θα γίνει έως το 2022. Συνολικά, η αναδιοργάνωση αναμένεται να επιτρέψει στη Shell να εξοικονομήσει μεταξύ 2 και 2,5 δισεκ. δολαρίων ετησίως.

Όπως η ανταγωνίστρια BP, που έχει επίσης ανακοινώσει την περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας, ο όμιλος βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με το σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει πλήξει σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα και τις μετακινήσεις -και κατά συνέπεια την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο- αλλά και την πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης.

Μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου οι τιμές του μαύρου χρυσού κατέρρευσαν λόγω των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας για πρώτη φορά βουτιά σε αρνητικό έδαφος. Έκτοτε έχουν αυξηθεί γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι.