Περί Βλάχων και λαογράφων

Περί Βλάχων και λαογράφων

Μια αναφορά μας για τον επιχειρούμενο εγγραμματισμό της προφορικής βλάχικης γλώσσας προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων και καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Βασ. Νιτσιάκος μας έστειλε επιστολή με την οποία διαμαρτύρεται εντόνως για όσα «προσβλητικά και αναληθή» υποτίθεται ότι γράψαμε για την εταιρεία του και τις δραστηριότητές της.

  • Ο ίδιος θεωρεί την εταιρεία της οποίας προΐσταται «αμιγώς επιστημονική και μη έχουσα οποιαδήποτε σχέση με ΜΚΟ και άλλα κέντρα, ανύπαρκτα ή υπαρκτά». Θεωρεί δε σοβαρό μας λάθος να τον εμπλέκουμε σε «ύποπτες» κινήσεις αντεθνικού χαρακτήρα. Ωστόσο υπάρχει σοβαρός αντίλογος.

Ο κ. Νιτσιάκος έχει ήδη εκδώσει σχετικό βιβλίο για τη βλάχικη γλώσσα με χρήση του λατινικού αλφαβήτου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, που εκπροσωπεί 121 συλλόγους, έχει εκδώσει ανακοινώσεις εναντίον του, έχει ενημερώσει σχετικά την πολιτειακή ηγεσία, δήλωσε εξαρχής ότι ο όποιος εγγραμματισμός πρέπει να γίνει με γνώμονα το ελληνικό αλφάβητο και τον κατηγορεί ότι «επαναλαμβάνει τα ίδια θέματα, με τις ίδιες δυσνόητες και οριακές έννοιες, αλλά με διαφορετικές κάθε φορά αποχρώσεις, ώστε να μπερδεύει και να προκαλεί σύγχυση».

  • Εμείς σημειώσαμε απλώς ότι το όλο θέμα χρειάζεται προσοχή και έλεγχο. Και αυτό επειδή οι καιροί θεωρούνται από πολλούς αναθεωρητικοί και επειδή υπάρχει ιστορικό προηγούμενο στα χρόνια των Βαλκανικών Πολέμων και αργότερα στη διάρκεια της Κατοχής, όταν ο ρουμανικός εθνικισμός έκρινε ότι μπορεί να οργανώσει θύλακες μειονοτικής διεκδίκησης στον ελληνικό χώρο.

Το 1917 επιχείρησε ανεπιτυχώς να οργανώσει το περιβόητο «Πριγκιπάτο της Πίνδου» και το 1941, με τη συνδρομή των Ιταλών, να συγκροτήσει τη «Ρωμαϊκή Λεγεώνα» ή τη «Λεγεώνα των Βλάχων», προκειμένου να αστυνομεύσει και ελέγξει τον ελληνικό χώρο. Αντέδρασαν τότε οι βλάχικες ενώσεις και μαζί οι αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ και διέλυσαν το όλο σχήμα. Αυτά τα ολίγα για να γνωρίζουν όλοι ότι δεν ενεργούμε, ούτε λαογραφούμε εν κενώ..

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ