Περί της Unibios και των προοπτικών της, λόγω κλάδου (ενός εκ των πλέον Hot στον πλανήτη Γη)

Περί της Unibios και των προοπτικών της

Ο ΟΜΙΛΟΣ της Unibios (ΒΙΟΣΚ) έχει πλέον στο επιστημονικό προσωπικό του ό,τι καλύτερο θα ευελπιστούσε κανείς για τον δικό του κλάδο. Με κ/φση μόλις 7 εκατ. ευρώ!!! και με προοπτικές ανέλιξης απροσδιόριστες λόγω του καυτού αντικειμένου της, υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις στο ταμπλό.


H Unibios είναι μία εταιρία που επενδύει στους τομείς
της Πράσινης Οικονομίας και του Περιβάλλοντος


Οι κύριοι στόχοι της εταιρείας είναι να διευρύνει την παρουσία της στη διεθνή αγορά  επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού, καθώς και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα λόγω των σημαντικών επενδύσεων που αναμένονται στις πράσινες υποδομές από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, στοχεύει στη διεύρυνση της παρουσίας σε νέες γεωγραφικές περιοχές, με έργα υψηλότερων απαιτήσεων και καλύτερων τιμολογήσεων.

  • Ο συγκεκριμένος κλάδος θα γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια, καθώς η ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας νερού, όπου σχεδόν 1 στους 7 κατοίκους του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, έχει προκαλέσει ένα «τσουνάμι» αλλαγών ολόκληρου του επιχειρηματικού, οικονομικού και επενδυτικού συστήματος.

Τα τελευταία χρόνια τα κριτήρια ESG (Κοινωνία, Περιβάλλον, Εταιρική Διακυβέρνηση), έχουν βγει με έμφαση στο προσκήνιο όπου τα ισχυρά οικονομικά κράτη και οι παγκόσμιοι οργανισμοί αλλάζουν κουλτούρα και προτεραιότητες, δημιουργώντας γιγάντια πακέτα περιβαλλοντικών έργων.

  • Σύμφωνα με έρευνες του ΠΑ.Κ.Ο.Ε (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) και άλλων φορέων, το ύψος των επενδύσεων αυτών για την επόμενη πενταετία θα πλησιάσει τα 180 δισ. δολάρια, με τα 75 δισ. δολάρια να κατευθύνονται σε μονάδες αφαλάτωσης και φιλτραρίσµατος του νερού.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, η Unibios μέσω της Watera International θα διεκδικήσει για να αναλάβει σημαντικά έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας αποκτήσει καλή εξειδίκευση.

****


ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ τι ανέφεραν στο ρεπορτάζ τους οι δημοσιογράφοι που παρέστησαν στην ειδική conference της διοίκησης, μεταξύ των άλλων…
Το νερό είναι το βασικό στοιχείο σε έναν αυξανόμενο αριθμό διαδικασιών και προϊόντων. Ωστόσο, το νερό που διατίθεται από τη φύση χρόνο με τον χρόνο, λόγω των περιβαλλοντολογικών καταστροφών, είναι πολύ σπάνια κατάλληλο για την ικανοποίηση τέτοιων ειδικών απαιτήσεων.
***
Ο όμιλος Unibios μέσω της Watera International θεωρείται ως ένας πρωτοπόρος παγκόσμιος παίκτης στην ταχέως αναπτυσσόμενη και πολύ απαιτητική διεθνή αγορά επεξεργασίας νερού, όπου αναμένεται τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσει, καθώς πολίτες και κυβερνήσεις θα αναπτύσσουν όλο και περισσότερο την Πράσινη Οικονομία.
***
Η διοίκηση του ομίλου βλέποντας τον διεθνή κατακερματισμό του κλάδου και τις ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας που ανοίγονται από την επεξεργασία του νερού, διερευνά στο εξωτερικό για δυνατότητες συνεργειών και 1-3 εξαγορών που θα έθεταν ως αναπτυξιακό στόχο τον τριπλασιασμό του κύκλου εργασιών.
***
Στα σχέδια επίσης της Unibios είναι οι εξαγορασμένες εταιρείες να τοποθετηθούν κάτω από τη Watera International, μεγεθύνοντάς την με τέτοιο τρόπο ώστε να εισαχθεί με αρχική δημόσια προσφορά, σε ένα διεθνές χρηματιστήριο, όπως το Euronext στο Παρίσι.
  • Έτσι, τα κεφάλαια αυτά θα εξασφάλιζαν μια άλλη πολύ πιο δυναμική πορεία για τη μητρική. Οι κινήσεις αυτές της διοίκησης έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της τελευταίας έκδοσης της παγκόσμιας έρευνας Global Capital Confidence Barometer της ΕΥ, η οποία συγκεντρώνοντας, μεταξύ άλλων, και τις απόψεις Ελλήνων CEOs, CFOs και άλλων ανώτατων στελεχών, ανάμεσα σε ένα δείγμα περισσότερων από 2.400 στελεχών από 52 χώρες, αναμένει ότι το 30% των ελληνικών επιχειρήσεων θα προχωρήσουν σε σημαντικές συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2021.

Αυτό που επίσης τονίστηκε στην ενημέρωση είναι η στροφή της Unibios με ενδυνάμωση της δραστηριότητας Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και σε έναν άλλο πολλά υποσχόμενο και ακόμα μεγαλύτερο κλάδο, αυτόν της επεξεργασίας υγρών βιομηχανικών αποβλήτων. Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Unibios κ. Αντώνη Σβορώνο, ο όμιλος στοχεύει και στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, καθώς πολλά από αυτά εμπεριέχουν ως βασικό συστατικό το νερό.