Επισημάνσεις και σχόλια περί MSCI – Κίνας – Χ.Α. και αγορών…(16 Μαίου)

Με αγωνία να μη χαθούν οι καθοριστικές στηρίξεις του ΓΔ στα επίπεδα των 725 μονάδων

Στηρίξεις οι οποίες δοκιμάζονται για ακόμη μια φορά, την ώρα που ο τραπεζικός δείκτης εμφανώς αδυνατεί να επιστρέψει υψηλότερα των 600 – 610 μονάδων (αυτός είναι ο μεγάλος στόχος σε αυτή τη χρονική στιγμή).

Εμείς θα αναφερθούμε σε κάτι άλλο:

Σε κάτι άλλο που αναμένεται να επηρεάσει αρκετές αγορές (όπως και το Χ.Α.) και το οποίο έχει γενικά περάσει στα ψιλά.

Να μην ξεχνάμε λοιπόν, πως σταδιακά από την αναθεώρηση στα τέλη Μαΐου, η Morgan Stanley (MSCI) αναμένεται να τετραπλασιάσει τη στάθμιση των κινεζικών μετοχών στους παγκόσμιους δείκτες.

Και οι εκτιμήσεις είναι, πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει εισροές περίπου 80-85 δις δολαρίων. Και αν και θεωρητικά και σε ένα βαθμό, αυτό μπορεί να έχει προεξοφληθεί, θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως αυτές τις εισροές στις κινεζικές μετοχές θα τις πληρώσουν με εκροές κάποιες άλλες αγορές.

Θυμίζουμε πως πριν από περίπου ενάμιση μήνα, η MSCI είχε ανακοινώσει πως θα προσθέσει κινεζικές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης στον δείκτη αναδυόμενων αγορών της το Νοέμβριο, αυξάνοντας τον αριθμό των κινεζικών συμμετοχών. Στην ανακοίνωση της MSCI σχολιάζονταν πως θα αυξήσει τον παράγοντα συμμετοχής των κινεζικών μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης στο 20% από το τωρινό 5% σε τρία στάδια, τον Μάιο, τον Αύγουστο και το Νοέμβριο.

Μετά την ολοκλήρωση των βημάτων αυτών, η στάθμιση των κινεζικών μετοχών στον MSCI Emerging Market Index θα εκτιναχθεί στο 3,3% από περίπου 0,7% που είναι σήμερα.

Πέραν λοιπόν όλων των άλλων (εμπορικός πόλεμος, τελευταία το Ιράν, εσωτερική ειδησεογραφία με μέτρα και επικείμενες εκλογές), σε μια εποχή που πάρα πολλά χρήματα παίζονται μέσω δεικτών ευνόητον είναι οι όποιες αλλαγές να είναι σημαντικές, τόσο για επιμέρους μετοχές, όσο και συνολικά για τα χρηματιστήρια.

http://www.greekfinanceforum.com/hunterfiles/hunter.html

Print Friendly, PDF & Email