ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Μετά την Παρασκευή των Παθών, έρχεται και η Παρασκευή των Αποφάσεων

ελληνικη τραπεζα πειραιως

Μετά την Παρασκευή των Παθών έρχεται και η Παρασκευή των Αποφάσεων

Βασίλη καλησπέρα, 

Με δεδομένη την σωστή εκτίμηση μας για έξοδο από το χαρτί της Πειραιώς όταν ακόμα ήταν Pro reverse split στα 13,2 Ευρώ, και την επίσης σωστή εκτίμηση μας ότι η επερχόμενη ΑΜΚ θα γίνει σε τιμές Black Friday οπότε καλά θα ήταν κάποιος να συμμετάσχει σε αυτή μιας και θα λάβει μετοχές με 1,15 Ευρώ ανά μετοχή νομίζω πως χρωστάμε μια τελευταία εκτίμηση προς τους αναγνώστες για το τι να κάνουν με τις μετοχές που λάβανε.

  • Η Πειραιώς με τιμές περί του 1,4-1.5 κινείται σε τιμές P/bv 0.35. Σε μακροχρόνια βάση και εφόσον δεν ανατιμηθούν οι υπόλοιπες 3 τράπεζες το εύρος τιμών 1.4 – 1.6 είναι μια τιμή δικαίας αποτίμησης για την τράπεζα.

Παρόλα αυτά, να τονίσουμε ότι μεταξύ δικαίας αποτίμησης και ταμπλό πολλές φορές υπάρχει και η πραγματικότητα. Τι λέει λοιπόν η πραγματικότητα αυτή; 

Ας δούμε το μετοχολόγιο και το κόστος απόκτησης των μετοχών

  • Από τις παραπάνω κατηγορίες, οι Α, Β, Γ, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ αποτελούν κατηγορίες που είτε αφορούν παλαιούς μετόχους με προφανέστατες υψηλότερες μέσες τιμές κτήσης, είτε αφορούν Long term investors που ανεξάρτητα από την τιμή της ερχόμενης εβδομάδας δεν θα έμπαιναν στην κατηγορία του να πουλήσουν, είτε αφορούν επενδυτές ειδικής κατηγορίας που απλά είναι υποχρεωμένοι να δια κρατούν τις θέσεις τους.

Με μια επιφύλαξη για την κατηγορία Κ όπου ίσως κάποια μικρότερα επενδυτικά fund με σχετική ευελιξία δεν εκτιμάω ότι από όλες αυτές τις κατηγορίες μπορούν να ενεργοποιηθούν πωλητές.

  • Οι εν δυνάμει πωλητές βρίσκονται στις κατηγορίες Δ και Ε όπου ουσιαστικά μιλάμε για νέους μετόχους που έλαβαν τις μετοχές τους στα 1.15 ευρώ και ίσως αποφασίσουν να πουλήσουν αν δούνε τιμές σημαντικά υψηλότερες. Οι πλέον επίφοβοι πωλητές αποτελούν την κατηγορία Ε με περίπου 67 εκατομμύρια μετοχές.

Στον αντίποδα έχουμε μια σειρά επενδυτών ειδικών και μη, που δεν έλαβαν τα όσα επιθυμούσαν και θα προχωρήσουν αναγκαστηκά  σε αγορές μέσω του ταμπλό. Η δε είσοδος της Πειραιώς στον FTSE small caps την ερχόμενη Δευτέρα με πιθανές αγορές 18 εκατομμυρίων μετοχών δημιουργεί από μόνη της μια εν δυνάμει αγορά.

Η έλλειψη σε πωλητές και η ύπαρξη σειράς αγοραστών δημιουργεί μια κατάσταση από το ταμπλό έστω και βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπεραποδόσει της όποιας δικαιας τιμής.

  • Για να το πούμε πιο απλά, με τον τρόπο που έγινε η αύξηση, την ποιότητα των νέων μετόχων που βλέπουν πιο μακροπρόθεσμα την επένδυση τους και την είσοδο της τράπεζας σε νέους δείκτες δημιουργούν ένα σκηνικό ανοδικής διαφυγής της μετοχής και ίσως να μην δούμε στο άμεσο μέλλον τιμές χαμηλότερες.

Στο σενάριο αυτό αν κάποιος ανήκει στην κατηγορία Ε ίσως έχει κάθε ευκαιρία να δει τεράστιες αποδόσεις στα νέα χαρτιά που έλαβε τις επόμενες κιόλας μέρες. 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια απλή σκιαγράφηση της αγοράς και προφανώς δεν ανήκουμε σε κανένα επενδυτικό team των παραπάνω ομάδων, για να ξέρουμε που και με ποσά θα πούλαγαν τις μετοχές που έλαβαν. Απλή προσωπική εκτίμηση κάνουμε για μια νέα πραγματικότητα των επόμενων ημερών.

Επι προσωπικού: Ενώ θα είχα κάθε καλή διάθεση να πουλήσω τις μετοχές που έλαβα με 1.15 ευρώ γράφοντας την όποια απόδοση βλέποντας το νέο σκηνικό, θα είμαι αρκετά σκεπτικός πριν πουλήσω την Παρασκευή και ίσως να περιμένω την Δευτέρα, εκτός και αν δω τιμές την Παρασκευή που θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες μου. 

Φιλικά ΟΑΚ