ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Λίγο σεβασμό σε όσους σας στήριξαν με το αίμα τους στην κρίση

Αγαπητέ φίλε Βασίλη, 

Με βάση τα νέα δεδομένα Πειραιώς και το αναμενόμενο reverse split νομίζω πως η αγορά καταρχήν κινείται στην κατεύθυνση που έχω περιγράψει εδώ και 10 μέρες και που φιλοξένησες στην σελίδα σου.

Αυτά όμως είναι ξινά περσινά σταφύλια. Βάση των νέων δεδομένων έχουμε μια νέα τιμή στο ταμπλό που θα κινηθεί από 11,3 Ευρώ (χθεσινή τιμή κλεισίματος ) και μέχρι το επίπεδο της τιμής που θα γίνει το Book building. Μπορεί μέρος της αγοράς να μιλάει για 1 Ευρώ ΑΜΚ (ή αναλογικά 6 λεπτά σημερινά ) αλλά δεν εκτιμώ ότι θα καταντήσουμε με τέτοιες τιμές. Ας μην μπούμε όμως στο τρυπάκι των προβλέψεων γιατί η τιμή θα καθοριστεί τελευταίο λεπτό από την τράπεζα και τους αναδόχους. 

  • Από εκεί και πέρα θέλω να εστιάσω λίγο στο θέμα χρηματιστηριακής ψυχολογίας. Ο λόγος είναι ένα τηλεφώνημά ενός φίλου με το σκεπτικό « δεν αγοράζουμε λίγα γιατί έπεσε πολύ από τα 94 λεπτά ? ». Θέλω λοιπόν να εστιάσω στο γεγονός ότι προχτές πριν ξεκινήσει το ανοδικό η μετοχή ήταν 74 λεπτά. Χθες έκλεισε μόλις 6% πιο κάτω.

Η Πειραιώς βασανίζεται καιρό τώρα στο 0.80. Μόλις ανακοινώθηκε μια ΑΜΚ και ταυτόχρονα διαγραφή μαμούθ κόκκινων δάνειων με ένα πλάνο εξαιρετικά άγριο. Για να τα λέμε με το όνομα τους, η διοίκηση αποφάσισε να καθαρίσει την παλιά τράπεζα από τις παλαιές αμαρτίες θυσιάζοντας όμως έτσι και τους παλαιούς μετόχους. 

  • Αν το έκανε χωρίς δικαίωμα παραίτησης θα το καταλάβαινα. Αλλά η οικονομική εξόντωση των παλαιών με αφαίρεση του δικαιώματος συμμετοχής προς όφελος των καινούργιων δεν αρέσει και δεν θέλει περαιτέρω αναλύσεις.

Από εκεί και πέρα, αν το σχέδιο είχε απλά ανακοινωθεί όταν η μετοχή ταλανίζονταν στα 80 λεπτά θα την βλέπαμε ήδη στα 55 λεπτά, καθαρά λόγω ψυχολογίας. Το ανοδικό του +25% βασισμένο στην είδηση του 1 Ευρώ δημιουργεί τώρα μια στρεβλή εικόνα ότι το χαρτί έχει πέσει. Δεν έχει πέσει. Είναι μόλις 5% κάτω από εκεί που ήταν πριν τα σενάρια. Ας μην βιάζονται οι επίδοξοι κερδοσκόποι να αγοράσουν. Αφήστε να δείτε που πάει το πράγμα.   

  • Κλείνοντας επειδή ίσως μας διαβάζουν και μερικοί τραπεζίτες.

Παιδιά, μέτοχοι σας είναι και καταθέτες και πελάτες και φίλοι. Το παιχνίδι με την υποχρεωτική παραίτηση των παλαιών μετόχων και ταυτόχρονα το δωράκι της προτίμησης στα στελέχη της τράπεζας δεν δείχνει υγιή εικόνα.


  • Λίγο σεβασμό σε όσους σας στήριξαν με το αίμα τους στην κρίση.

Στο τέλος της ημέρας στα ίδια γκισέ συναντιόμαστε, για να μην πω ότι στο ίδιο χώμα θα καταλήξουμε.

Στην επερχόμενη ΓΣ βάλτε μια πρόβλεψη προτίμησης αν μη τι άλλο στους Έλληνες μικρομέτοχους, σε όσους θέλουν δηλαδή να γραφτούν μέχρι 50.000 τεμάχια. Αν διαβάζει ο Πρόεδρος ας τιμήσει το όνομα του και την υστεροφημία του.  

Έτσι, για να μην λέμε ότι η τελευταία Ελληνική τράπεζα πουλήθηκε στους ξένους και μάλιστα με τιμή περιπτέρου. 

Φιλικά ΟΑΚ