Πάτρα: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από τον φονικό μύκητα Candida Auris

Τρεις έως τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Πάτρα από τον μύκητα Candida Auris, την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που πλέον προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς, όπως αποκάλυψε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου.

Μιλώντας στον Max Fm, η κυρία Μαστοράκου ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ και, αν προσβληθεί από αυτόν ανοσοκατασταλμένος ασθενής ή ασθενής με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενδέχεται να αποβεί θανατηφόρος, καθώς εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία.

«Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε τη διασπορά του είναι να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής. Όσον αφορά τα νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις» επεσήμανε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, συστήνοντας παράλληλα στους στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να μην πανικοβληθούν, καθώς πρόκεται για περίπτωση σπάνιου μύκητα, που όμως, αν βρεθεί στον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.

«Ουσιαστικά, πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού με την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών» ανέφερε στο star.gr η η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, παθολόγος- λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Όπως εξήγησε, ο μύκητας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτά τα ανθετικά μικρόβια προειδοποίησε προ ημέρων στο συνέδριο των λοιμωξιολόγων ο καθηγητής Νίκος Σύψας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».