ΠΑΣΟΚ: «Από το ν/σ του ΥΠΟΙΚ λείπει ένα συνολικό πλαίσιο για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών»

Για ένα «νομοσχέδιο αποσπασματικών μέτρων από το οποίο λείπει εκκωφαντικά ένα συνολικό πλαίσιο για την προστασία της αγοραστικής δύναμης πολιτών» κάνει λόγο ο τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σε ανακοίνωσή του για το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σήμερα Τρίτη.

Όπως σημειώνει το κόμμα, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε αυξήσεις μισθών και την παράταση του market pass, αλλά τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις απώλειες στο εισόδημα των πολιτών, από τη στιγμή που οι αυξήσεις στα τρόφιμα επιταχύνονται στο 12,2% από το 11,6% μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου, ενώ στο ίδιο διάστημα ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί. «Παράλληλα, εγείρεται το ερώτημα γιατί ο υπουργός Ανάπτυξης παραγγέλνει τώρα ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ τόσο καιρό η κυβερνητική αδράνεια άφηνε την αγορά ανεξέλεγκτη να λειτουργεί με τεράστια ποσοστά κέρδους εις βάρος των καταναλωτών» επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας: «Ειδικότερα, η προεκλογική εξαγγελία για νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που δήθεν θα κάλυπτε τις απώλειες των εισοδημάτων αποδεικνύεται φενάκη, καθώς η οριζόντια αύξηση των 70 ευρώ οδηγεί σε μέσες αυξήσεις 4,31%-6,74%».

Αναφορικά με την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων κατά 20 ευρώ και την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι τα μέτρα αυτά απέχουν πολύ από μια ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιδομάτων ευθύνης, τονίζει ότι δεν διαφωνεί, επισημαίνει όμως ότι με τη συνέχιση των πολιτικών του «επιτελικού κράτους» που αναθέτει με αποφάσεις υπουργών αντί να επιλέγει αξιοκρατικά τους προϊσταμένους, θα μετατραπεί σε προνομιακή οικονομική ενίσχυση των «ημετέρων».

Επιπλέον, τονίζει ότι προκαλεί αρνητική εντύπωση η απόρριψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα για νέες ρυθμίσεις οφειλών, τη στιγμή, μάλιστα, που παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό το ενδιαφέρον των οφειλετών -λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων- για την υποβολή αίτησης επανένταξης είτε στη ρύθμιση των 120 δόσεων είτε στη ρύθμιση των έως 72 δόσεων της περιόδου της πανδημίας. Ενδεικτικά αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για το πρώτο τρίμηνο του 2023, τη ρύθμιση των 120 δόσεων (Ν. 4611/2019) συνολικά έχασαν 282.503 οφειλέτες με ρυθμιζόμενο ποσό 3,065 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να επανέλθει με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και με ακόμα ένα σχέδιο «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα και την προχειρότητα των έως τώρα πολιτικών της για την αντιμετώπιση συνολικά του ιδιωτικού χρέους.

Καταλήγοντας, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι έχει καταθέσει έγκαιρα τις προτάσεις του στη Βουλή, με τροπολογία που προβλέπει 120 δόσεις καθώς και «κούρεμα» της τάξης του 30% για όλους όσοι είναι συνεπείς και έχουν συσσωρευμένα χρέη σε ΕΦΚΑ και Εφορία. Παράλληλα, έχει προτείνει εδώ και καιρό τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης για όσο διαρκεί η κρίση -αξιοποιώντας τα υπερέσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους λόγω των ανατιμήσεων- και έχει ζητήσει ήδη από την αρχή της πληθωριστικής έξαρσης εντατικούς ελέγχους κατά της αθέμιτης κερδοσκοπίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα υπόλοιπα ελεγκτικά όργανα του κράτους.