Part 2 – Χ.Α: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021)

ΜΕDICON: Λόγω κλάδου και εν εξελίξει δυναμικής, κανονικά πρέπει να αποτιμάται με premium στην Book Value, για να πλησιάσει την πραγματική εμπορική αξία της… 

 • Ev/Ebitda (2020) 5,7
 • NET DEBT/Ebitda (2020) 2,05
 • P/e (2020): 14,5
 • ΒΟΟΚ VALUE: 2,6600 ευρώ
 • P/BV (2020): 0,94
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 6,1 εκατ. ευρώ
 • ΠΩΛΗΣΕΙΣ (2020): 15 εκατ. ευρώ

Αν η διοίκηση κινηθεί έξυπνα (και γιατί όχι άλλωστε), τότε στα χρόνια που έρχονται μπορεί εδώ να δούμε την νέα PROFILE(!). Όμιλος, μοναδικός στο είδος του.

 • NA ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ 

Μία εξαιρετική και πρωτοπόρος εταιρεία στο κλάδο της (και όχι μόνον) που την έφτασαν ένα βήμα από την ολοκληρωτική καταστροφή οι κυβερνητικοί σφουγκοκολάριοι. που την είχαν πληρώσει με κρατικά ομόλογα τα οποία εν συνεχεία κουρεύτηκαν και φορτώθηκε με ένα σωρό εκατομμύρια ζημίες!!

…. “Εμείς δεν επιλέξαμε να επενδύσουμε σε κρατικά ομόλογα, αλλά τα αποκτήσαμε μετά από απόφαση του κράτους, έναντι απαιτήσεων που είχαμε προς το ελληνικό δημόσιο, που δεν πληρώνονταν για πολλά χρόνια”.


 • Η Medicon ασχολείται με ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν: Ανάπτυξη, παραγωγή διαγνωστικών προϊόντων για αναλυτικά εργαστήρια στον χώρο της υγείας. Εισαγωγή και διανομή αυτόματων αναλυτικών συστήματων γνωστών διεθνών οίκων όπως ABBOTT, DIATRON, NOVA BIOMEDICAL, CEPHEID, DIAMEDIX κα. Ανάπτυξη λογισμικού για εργαστηριακές και ιατρικές εφαρμογές. Καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης.

ΑΠΟ ΤΟ SITE του ομίλου https://www.mediconsa.com/gr/: Η ευρεία γκάμα προϊόντων μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε εργαστηριακή ανάγκη, άσχετα με το μέγεθος του εργαστηρίου. Πελάτες μας είναι τα μεγαλύτερα Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, μικρά και μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά εργαστήρια.

 • Εξάγουμε προϊόντα ως επώνυμα ή ως πρώτη ύλη για περαιτέρω επεξεργασία (Bulk) σε πολλές χώρες. Κατάλογος Προϊόντων 2019:-

1220 εγκαταστάσεις αναλυτών
102 αντιδραστήρια παραγωγής μας
50 χώρες που εξάγουμε
40 χρόνια μαζί

Προμηθεύουμε in vitro προϊόντα και υπηρεσίες υγείας, παρέχοντας ποιοτικά συστήματα ανάλυσης και πληροφορικής σε φορείς παροχών υγείας κάθε είδους. Αναπτύσσουμε, κατασκευάζουμε, εισάγουμε και διαθέτουμε στην αγορά τεχνολογικά ανεπτυγμένα προϊόντα, που βελτιώνουν την αγωγή υγείας, αυξάνουν την παραγωγικότητα και μειώνουν το κόστος.

 • Προωθούμε την εφαρμοσμένη έρευνα, για την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων, σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα κύρους, για να αναδείξουμε την χώρα μας σαν παραγωγό γνώσης και προϊόντων τεχνολογίας αιχμής. Αντιδραστήρια – Αυτόματοι Αναλυτές – Ανακατασκευές – Καλλυντικά

Ποιότητα: Πιστοποίηση κατά EN ISO9001:8000 και EN ISO 13485:2003, ειδική πιστοποίηση για εταιρείες κατασκευής διαγνωστικών προϊόντων, που επιτρέπει στην εταιρεία να επικολλά στα προϊόντα της «άνευ άλλου τινός» την σήμανση CE.

 • Η Medicon είναι η μοναδική Ελληνική εταιρεία παραγωγής διαγνωστικών και λειτουργεί με άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), που είναι η Αρμόδια Αρχή για τα διαγνωστικά στην χώρα μας.

Εγκαταστάσεις: Υπερσύγχρονες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, στον Γέρακα Αττικής, με συνολική επιφάνεια 7.000 m2. Τρία πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα γραφεία παροχής Τεχνικής εξυπηρέτησης βρίσκονται στρατηγικά εγκατεστημένα στην Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο, επιτρέποντας άμεση πρόσβαση στις μεγάλες και ανεπτυγμένες αγορές της Βόρειας, της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης.

*****

ΣΙΔΜΑ: Μας έκανε εντύπωση ο τρόπος που κινήθηκε προς το τέλος η μετοχή της. Συγκεκριμένα την τελευταία στιγμή το… μετάνοιωσαν και δεν έδωσαν τα τεμάχια που πουλούσαν στα 1,3800. Ολη την ημέρα παρίσταναν τον… ψόφιο κοριό, την πίεζαν μεταξύ τους (το πιθανότερον), αλλά όταν βγήκαν επιθετικά οι αγοραστές ζητώντας 9000 τμχ στα 1,3500 με 1,3800 έδωσαν τελικά 300 τεμάχια(!), πιθανώς κάποιος μικροεπενδυτής ήθελε να τα πουλήσει.

ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΕΙΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ… Η μτχ θα πρωταγωνιστήσει στο ταμπλό… Μόνον αγορές και κτίσιμο θέσης, αν βγουν πωλητές στα τρέχοντα επίπεδα


 • ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να καταλάβουν ότι όλοι οι ενασχολούμενοι με το Χ.Α δεν είναι λεφτάδες σαν και του λόγου τους(;). Αυτός λοιπόν που αγοράζει την ΛΑΝΑΚΑΜ στα 0,9000 και στα 1,0000 ευρώ τοποθετώντας 1500 ευρώ μάξιμουμ προσβλέπει σε ένα κέρδος που δεν θα μπορέσει να του δώσει η ΜΠΕΛΑ, ο ΟΤΕ, η ΕΕΕ, ο ΟΛΠ κλπ κλπ ούτε σε ένα χρόνο (ούτε κατά διάνοια)…

Και η μτχ ανέβηκε στα 1,2000, στα 1,4000, 1,5000 ευρώ όπου ήδη έχει κατοχυρώσει το 75% της απόδοσης του κι αν θέλει τρέχει το υπόλοιπον της θέσης του, αλλιώς το δίνει κι ας γυρίσει εκεί που το πήρε αρχικά (πράγμα που δεν θα συμβεί, γιατί απλά το διάβασε στον μ/μ, τον… αλαζόνα.)

 • ΣΑΝ την περίπτωση της ΛΑΝΑΚΑΜ (που υπήρχε και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, πλην των ακινήτων που διαθέτει, του μικρού δανεισμού που έχει κλπ) έχουν προηγηθεί άλλα 50 τουλάχισατον παραδείγματα και ο μικροεπενδυτής αναγνώστης του μ/μ έχει δημιουργήσει ήδη ένα τεράστιο για τα δικά του κυβικά κεφάλαιο…
 • Ομως η “ξερολοσύνη” των ειδικών δεν τους αφήνει να δουν πέραν από την μύτη τους… Πιστεύουν ότι τα ξέρουν όλα και μπορούν να καθοδηγούν τους πάντες…

Ο μικροεπενδυτής του μ/μ έχει αγοράσει την ΔΟΜΙΚΗ στα 0,2000, την ΕΛΒΕ τζάμπα, την ΠΕΡΦ στα 2,500, την ΠΡΟΦ στα 0,2000 μέχρι τα 2,0000 ευρώ, την ΕΝΤΕΡ στα τριάντα σεντς, την ΕΠΣΙΛ παρομοίως, την ΚΑΜΠ (Reds) στα 0,4000 και 0,5000 ευρώ, τον ΠΑΙΡΗ κάτω από τα 0,2500, το ίδιο και την ΙΛΥΔΑ, την ΙΝΤΚΑ στα 0,3000, 0,4000 και 0,5000, τον ΑΒΑΚΑ στα 0,3500, την ΙΝΚΑΤ κάτω από το μισό ευρώ, την ΒΙΟΤΕΡ στα 10 σεντς, την ΙΝΛΟΤ στα 8 σεντς, τα ΠΛΑΘ στο 1,0000 και πιο κάτω, την ΕΥΠΙΚ κάτω από το μισό ευρώ, το ΚΡΙ ΚΡΙ στο ένα ευρώ, την ΒΙΟΚΑ στα 30 σεντς, τις ΠΕΤΡΟ, ΙΝΤΕΚ, ΠΠΑΚ, ΚΑΡΤΖ, ΚΥΡΜ, SPACE, και μπορώ να συνεχίσω να γράφω μέχρι τα Χριστούγεννα.

 • ΓΙ ΑΥΤΟ όταν πρωτογράφει ή όταν επανέρχεται ο μ/μ (απευθυνόμενος αποκλειστικά και μόνον στους φίλους τους μικροεπενδυτές) σε ένα χαρτί, αυτοί τον εμπιστεύονται με κλειστά τα μάτια. Γιατί ξέρουν την συνέχεια, πολύ απλά.

ΘΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝ πάλι οι φίλοι μου, τι ασχολείσαι με δαύτους αλλά δεν έχουν δίκηο. Πρέπει να παίρνουν τις απαντήσεις τους. Με αναφορές και παραδείγματα και όχι με αερολογίες. Γιατί ο μ/μ φτιάχτηκε κυρίως για τους μικρομέτοχους.

 • Οι… λεφτάδες τα ξέρουν άλλωστε όλα κι αλίμονον αν ακούσουν και πόσο μάλλον αν ακολουθήσουν κάποιον τρίτο. Αφού είναι παντογνώστες οι άνθρωποι…


 • TA ZHTHΣΑΤΕ και ΙΔΟΥ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το Χ.Α είναι σαν ένα γήπεδο. Αν δεν σου κάνει ο παίκτης, αν δεν αποδίδει, τότε τον αλλάζεις. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Μπορεί κάποτε να ήταν είδωλο ή μπορεί να είχε δώσει δείγματα μεγάλου ταλέντου. Αλλά όταν δεν κάνει την δουλειά του σωστά, τον τρώει ο πάγκος στη καλύτερη των περιπτώσεων.

 • Επίσης, αυτό συμβαίνει κι από την… ανάποδη. Ο παίκτης δηλαδή να ήταν κακός ή μέτριος αλλά να σημειώνει μεγάλα βήματα προόδου ή ακόμα προτιμότερο να αποδίδει καλύτερα από άλλους που παίζουν. Οπότε θα τον βάλεις να παίξει…

ΑΥΤΟΣ είναι ο ρόλος του προπονητή. Να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και να προβαίνει τη σωστή χρονική στιγμή στις πλέον κατάλληλες επιλογές. Χωρίς κόμπλεξ, δίχως ενδοιασμούς και με κυρίαρχο κριτήριο την απόδοση.

 • Αυτά, για να αποφεύγονται γκρίνιες και αναφορές του…τύπου… “Μα, μας γράφατε καλά λόγια ή μας την εκθειάζατε ή μας την… θάβατε” και λοιπές γραφικότητες κακομαθημένων παιδιών.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (I)

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.