Part 2- Χ.Α: Μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα – (29 Ιουνίου 2021)

ΙΝΤΡΑΛΟΤ

 • ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ – γιατί ο… αλαζόνας μ/μ απλά ξέρει – Και μερικές φορές καλύτερα και από τους ίδιους… Χοχοχοχο

Σ.Κόκκαλης: Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η Intralot Inc.- Νέα εποχή μετά τη συμφωνία με τους ομολογιούχους

****

ΣΧΟΛΙΟ: H Αγορά μπορεί να δείχνει… ψόφια, αλλά στη πραγματικότητα μόνον… ψόφια δεν είναι. Αυτά τα περί 900 μονάδων κλπ ανέκδοτα είναι για αυτούς που δεν έχουν τι να γράψουν και πως να τα δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα… Πιο μαϊμού δείκτης, πιο παραπλανητικός και πιο καταγέλαστος, απλά πεθαίνεις…

 • Να λάβουμε υπόψη, ότι πολλοί κωδικοί αυξομειώνουν την ρευστότητα τους έχοντας κατοχυρώσει μεγάλο μέρος των σημαντικών κερδών τους και μπορούν να κινηθούν χωρίς άγχος έχοντας προκαθορισμένους στόχους.

Και στο κάτω κάτω της γραφής, αυτήν την αγορά έχουμε, αυτούς τους επενδυτές διαθέτουμε. Οπότε, οι συνειδητοποιημένοι και γνώστες του αντικειμένου δεν έχουν κανένα άλυτο σταυρόλεξο να λύσουν.

 • ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ 

 • ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

****

Αγαπητέ Περικλή, 

Μόλις έγραψες την λέξη ETF μου σηκώθηκε η τρίχα. Οι πρώτοι που χάνουν και οι τελευταίοι που κερδίζουν είναι τα ETF. Να σου θυμίσω ότι η TESLA περίμενε τα υψηλά της στα 700-800 δολλάρια για να ενταχθεί στα διάφορα ETF. Αν ήσουν μέτοχος θα σε έβαζαν και σένα να αγοράσεις εμμεσα. Αυτό τα λέει όλα. 

 • Πάμε τώρα στον ΓΔ.  Ο ΓΔ είναι μια επιλογή χαρτιών του χρηματιστηρίου μας με ποσοστά συμμετοχής σε κάθε χαρτί όπως τα επιθυμεί « αυτός » που διαμορφώνει τον ΓΔ. Αγοράζοντας τον «ΓΔ» ουσιαστικά αγοράζεις τις μετοχές αυτές με το ποσοστό που έχει επιλέξει ο «Αυτός». 

Ο « αυτός » προφανώς επιλέγει με τις όσες παρεμβάσεις δέχεται από τρίτους, τέταρτους και πέμπτους. Γιατί αν πχ επιλέξει λίγο από ας πούμε του Χ, θα του την πέσει ο Χ και θα του γκρινιάζει. 

 • Εσύ, γιατί θές να ακολουθήσεις τον « αυτό» και όχι εσένα;  Σου αρέσουν κάποια χαρτιά του ΓΔ; Οκ… Πάρε με βάση τα δικά σου κριτήρια και όχι τα κριτήρια του «Αυτού και των όσων κάνουν κουμάντο στον αυτό».

*****

Αγαπητέ Κωσταντίνε,

Οταν πετάει ο όμιλος πετάνε ολες. Τώρα, μπορεί το ένα πουλάκι να πετάει πιο μακριά και το άλλο πιο αργά, αλλά στο τέλος της ημέρας όλες μαζί κοπάδι είναι.

 • Καλή και η Ινλοτ και όχι προβληματική όπως λες. Εχει στορυ που ΑΝ υλοποιηθεί, θα γίνει πάταγος στο χαρτί. Αν όχι, βλεπουμε.

Η μαμά προφανώς κερδίζει από όλες, αλλα πετάει πιο σταθερά και πιο αργά.

 • Και τέλος η Ιντρακάτ άλλο ρίσκο, άλλο στόρι, άλλη πορεία. Να είσαι καλά για τα καλά σου λόγια.

ΚΡΙ ΚΡΙ – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Την γνωρίσαμε και την εμπιστευτήκαμε επενδυτικά πριν από 18 χρόνια. Μας αποζημίωσε με το παραπάνω. Τότε στα 18 εκατ. κεφαλαιοποίηση σήμερα στα 288 και αγαπημένη θεσμικών έχοντας παράλληλα μοιράσει πλουσιοπάροχα μερίσματα.

 • Παράδειγμα προς μίμηση στο ελληνικό επιχειρείν η εταιρία, ξεπερνώντας ακόμα και την μεγάλη φωτιά και καταστροφή τα Χριστούγεννα του 2013. Ο ισολογισμός άψογος με το growth να συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Πλέον, πρώτη στο Ελληνικό γιαούρτι στην Ελλάδα με σημαντική υπεροχή από την άλλοτε υπεροχή των ΦΑΓΕ και ΔΕΛΤΑ. Πράσινη μόνιμα και σε γιαούρτι και σε παγωτό ενώ ο λαός των Σερρών έχει να λέει τα καλύτερα για την εταιρία.

 • Τεχνικά μόνιμα με νέα ιστορικά υψηλά στοχεύοντας τα 10 ευρώ πλέον. Όταν το 2020 ο δείκτης είχε καταγράψει 949 μονάδες το Κρι κρι κατάγραφε τότε 578 ενώ σήμερα με τον ΓΔ στο 900 αισίως πλησιάζει τα 9.

Αυτό το πέτυχε χωρίς να είναι σε hot κλάδο που περιμένει ενισχύσεις από την Ευρώπη μιας και πάντα την κρίση την κάνει ευκαιρία. Το εργοστάσιο αποτελεί κόσμημα σε Ευρωπαικό επίπεδο.


ΟΑΚ – ΚΤΗΛΑ:

Αντε και Καλα κρασιά, λέει ο λαός. Η φράση εξέφραζε την επιθυμία του κόσμου για το πολυαναμενόμενο τρύγο και το φρέσκο φιαγμένο κρασί. Σταδιακά βεβαια ο σοφός γκρινιάρης λαός μας το μετέτρεψε σε φράση αγανάκτησης για κάθε τι που καθυστερεί.  

 • Στην περίπτωση μας η φράση αφορά την εταιρία Κτήμα Λαζαρίδη, μια εταιρία παραγωγος μερικών εκ των καλυτερων κρασιών της Ευρώπης. Η  εταιρία ξεκίνησε το 1979 στο Ξηροπόταμο Δράμας από τον Κώστα Λαζαρίδη με το πρώτο στην Ελλάδα γραμμικό Αμπέλι.

Ακολουθεί το 1986 το πρώτο Οινοποιείο της περιοχής  και το 2000 φυτεύεται το Αμπέλι στην περιοχή του Καπανδριτίου όπου και το 2003 υλοποιούνται μερικές από τις καλύτερες εγκαταστάσεις οινοποιείων της Ελλάδας. Εχοντας επισκεφτεί προσωπικά τις Εγκαταστάσεις θα έλεγα ότι είναι εφάμιλλες της ομορφιάς και της ποιότητας πεντάστερων resort τύπου  Costa Navarino. 

 • Οι Αμερικάνοι επενδυτές πρίν αγοράσουν χαρτιά κοιτάνε το προϊόν. Οινογνώστης δεν είμαι. Αλλα κοιτώντας την λίστα με τα 98 ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ των κρασιών της εταιρίας από την Κίνα, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Καναδάς και άλλα θα έλεγα ότι αυτοί που ξέρουν πίνουν ΚΤΗΛΑ.

Στα οικονομικά μας τώρα, η εταιρία εχει ένα φοβερό σερί επιτυχιών. Ποια είναι η επιτυχία της και ποιο το στόρι:-

 • Η εταιρία όπως οι περισσότερες οινοπαραγωγικές εταιρίες έχουν σχεδόν πάγια εξοδα και για να βγάλουν κέρδη πρέπει να πουλήσουν κάποια ποσότητα κρασίων. Όταν πιάνουν αυτή την ποσότητα περνάνε στην κερδοφορία και από εκει και πάνω ότι πουλήσουν επιπλέον μετατρέπεται σε εντονη κερδοφορία.

Δεύτερο χαρακτηριστικό των οινοπαραγωγών είναι, ότι οι πελάτες τους είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι. Δεν τους πιάνεις πελάτες επειδή έριξες λίγο την τιμή ή επειδή πλήρωσες κάτι παραπάνω για διαφήμιση. Είναι άνθρωποι που θα δοκιμάσουν και θα εγκρίνουν και μετά θα γίνουν μακροχρόνιοι και πιστοί πελάτες της εταιρίας.  Αυτό είναι μια διαδικασία που είναι αργή και βασανιστική, αλλά αν το καταφέρεις θα τους έχεις εκεί για πολλά πολλά χρόνια να αγοράζουν τα κρασιά σου. 

 • Για την ΚΤΗΛΑ λοιπόν το κρίσιμο μέγεθος πωλήσεων είναι περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ. Από εκεί και πάνω η εταιρία κερδίζει. Η εταιρία πέτυχε τις πωλήσεις αυτές το 2015 και 2016. Εκτοτε, χτίζει και αναπτύσσει πελατεία και κατάφερε το 2017 να έχει πωλήσεις από 8,5 στα 9,5 εκατομμύρια. Αυτή η διαφορά του ενός εκατομμυρίου πωλήσεων μετατράπηκε σε μια κερδοφορία μετά φόρων 400 χιλιάδων ευρώ.

ΤΟ 2018 η εταιρία πρόσθεσε πωλήσεις 1.6 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη της φτάσανε στα 1,8 εκατομμύρια. Νομίζω είναι κατανοητό αυτό που σας εξήγησα στην αρχή. Ο πρόσθετος τζίρος είναι κατά βάση καθαρή κερδοφορία σε μεγάλο βαθμό.

 • Το χτίσιμο της πελατείας συνεχίζεται και το 2019 ( και να είσαστε σίγουροι οτι με τόσα χρυσά μετάλλια θα συνεχιστεί και το… 2050) και ο τζίρος εκτινάσσετε στα 13 εκατομμύρια με τα κέρδη να φτάνουν τα 2 εκατομμύρια και το EBITDA  στα 3,8 εκατ. 

Η εποχή Covid βρίσκει την εταιρία σε πλήρη ανάπτυξη και παρόλο που είναι όλα κλειστά ( ξενοδοχεία, εκθέσεις, εστιατόρια ) η εταιρία καταφέρνει να περιορίσει την πτώση τζίρου από τα 13 εκατομμύρια στα 12 με το EBITDA να μειώνετε μολις κατά 500 χιλιαδες ευρω.

 • Φέτος αναμένουμε θαύματα από την Εταιρία, αλλα το σημαντικότερο δεν είναι τα φετινά. Το σημαντικότερο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια καλοστημένη εταιρία στην διεθνή αγορά με ένα φοβερό προϊον, με εξαιρετικές παραγωγικές εγκαταστάσεις και ένα λαμπρό μέλλον.  

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας στα 30 εκατομμύρια ευρώ με την μετοχή σήμερα στα 1,80 €. (πόσες αναπτυσσόμενες εταιρίες βρίσκει κανεις με price/ebitda 6; Λίγη ντροπή βρε παιδιά)

 • Από τα αρνητικά της η απάθεια της διοίκησης για την μετοχή. Σαν να μην υπάρχει εισηγμένη στο ταμπλό. Είναι προφανές ότι ο ιδιοκτήτης ασχολείται με την εταιρία και όχι με την μετοχή του, μέγα ωστόσο σφάλμα.

Γιατί μια υγιής εταιρία πρέπει να έχει και υγιή εικόνα στο χρηματιστήριο. Δεύτερο αρνητικό η διαρκείς επενδύσεις χωρίς το ίχνος μερίσματος. Δεν νοείται εταιρία με εκατομμύρια ευρώ Ebitda και να μην μοιράζει ούτε cent χρόνια τώρα.

 • Κλείνοντας, επειδή μιλάω για την εταιρία από το 1 ευρώ σε πολλούς φίλους και εισπράττω διαρκώς την απάντηση ότι δεν κάνει κομμάτια…

Η εταιρία έχει μικρή διασπορά όπως πολλές άλλες, αλλα όταν κάτι είναι καλό θα το αγοράσεις σιγά σιγά και θα βρείς τεμάχια. Κάποια μέρα που θα αποφασίσεις να πουλήσεις θα αναγκαστείς εκείνη την ημέρα να τα δώσεις στο -5% επειδή δεν θα έχει εμπορευσιμότητα αλλά το πιθανότερο είναι το χαρτί να εχει ακολουθήσει την πορεία της εταιρίας και το -5% θα φαντάζει λιγο σε σχέση με το ραλι των προηγούμενων μηνών.

 • Το ίδιο πρόβλημα έχει και η μετοχή π.χ του Καρέλια, αλλά όταν την προτείναμε ήταν στα 60 ευρώ και τώρα βρίσκεται στα 300. Ακόμα δεν κάνει τεμάχια, αλλά αν θες να πουλήσεις τα όσα πήρες στα 60 θα τα δώσεις εύκολα σήμερα στα 290 ευρώ. 

Κλείνοντας, να θυμίσω ότι ο υιός του βασικού μετόχου μόνον εφέτος έχει αγοράσει περίπου 100.000 μετοχές της εταιρίας. Μάλλον, θα εκτιμάει τα ίδια πράγματα με εμάς. 

Αντε και καλά κρασιά

Φιλικά, ΟΑΚ

Calendar of Events

Macros

30/06/21 | Producer Price Index in Industry (PPI) MAY & Turnover Index in Retail Trade APR

09/07/21 | CPI JUN & Industrial Production Index MAY

EGM / AGM

30/06/21 | ELPE (AGM)

01/07/21 | GEK Terna (AGM)

14/07/21 | ADMIE Holding (AGM)

15/07/21 | Aegean Airlines (AGM)

16/07/21 | Sarantis (EGM)

Ex-Dividend

30/06/21 | EYDAP (EUR 0.47)

05/07/21 | ELPE (EUR 0.10), Terna Energy (EUR 0.17)

08/07/21 | Coca-Cola HBC (EUR 0.64)

13/07/21 | OPAP (EUR 0.55)

20/07/21 | Jumbo (EUR 0.47)

23/08/21 | ADMIE Holding (EUR 0.103)

Share Capital Increase

28/06/21-30/06/21 | Alpha Services and Holding – Public offer period

ΕΚΗΒΟΛΟΣ (Μιχ.Γελ@euro2day): Θορύβησε πολλούς σε Ευρώπη (και Αθήνα) η χθεσινή υποχώρηση σε «κενό αέρος» των μετοχών αεροπορικών εταιρειών. Εκτός, είχαμε την προειδοποίηση με τη διόρθωση του STOXX ETM Airlines κατά 4,63% στις 271,30 μονάδες, εντός, το ηχηρό μείον 6,56% της μετοχής της Aegean στα 5,41 ευρώ.

 • Για τον ευρωδείκτη, ήταν από τις μεγαλύτερες, για φέτος, για την εισηγμένη, η δεύτερη (μετά το μείον 12,30% στα 4,991 της Δευτέρας 22 Μαρτίου). Με τα 5,40 ευρώ να αποτελούν σημαντική στήριξη (για το διάστημα από μέσα Μαΐου) και stop για long θέσεις στα 5,15 ευρώ.

Κλάδος-αισθητήρας για τον τουρισμό της Ευρώπης, σηματωροί μετοχές του δείκτη (Air France/KLM, Ryanair, Norwegian Air Shuttle, Lufthansa, IAG κ.α.), σηματωρός, για μας, η Αegean. • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.